Strašné zistenia vedcov: Znečistenie ovzdušia v Afganistane je zrejme smrteľnejšie ako vojna

2019-12-09 08:00:00 |   |    | 

Znečistenie ovzdušia v afganskom hlavnom meste Kábul môže byť smrteľnejšie, ako vojna, ktorá v krajine trvá už 18 rokov. Hoci neexistujú žiadne oficiálne štatistiky o úmrtiach Afgancov v dôsledku chorôb súvisiacich so znečistením, podľa výskumnej skupiny State of Global Air by sa len za rok 2017 dalo takýmto ochoreniam pripísať viac ako 26-tisíc obetí. Pre porovnanie, počas vojny v tom roku podľa dát Organizácie Spojených národov zabili 3 483 civilistov.



 

Najviac obetí sa otrávi vzduchom vo vlastných domoch, keďže rodiny spaľujú čokoľvek, čo ich udrží počas chladných zím v teple. Najviac ohrozené sú deti a seniori. Najmenej 19 400 z úmrtí v roku 2017 by sa dalo pripísať znečisteniu v domácnosti. To tiež prispelo k strate dvoch rokov a dvoch mesiacov priemernej dĺžky života po narodení, uvádza prieskum State of Global Air.

Kábul je jedným z najviac znečistených miest na svete a zaradil sa na zoznam k ďalším vážne znečisteným metropolám, ako sú indické Naí Dillí či Peking v Číne. Smog a dym pokrývajú mesto takmer každý deň. Vzduch znečisťujú staré autá, elektrické generátory využívajúce nekvalitné palivo, dym, ktorý pochádza zo spaľovania uhlia, odpadu a gumy v domácnostiach či verejných kúpeľoch, pekárňach a tehliarskych peciach. Mnoho bytových budov nemá dobrý odpadový systém a odpad sa povaľuje po cestách a chodníkoch. Rovnako je to aj v táboroch pre vysídlených ľudí, ktoré obklopujú skládky odpadu.

Pre vládu vo vojnou postihnutej krajine nepatria otázky životného prostredia k hlavným prioritám. Úrady sa však už usilujú so znečistením bojovať. Kábulský úrad pre životné prostredie napríklad začal nový program kontroly starých áut. Vláda začala osvetovú kampaň o ochrane životného prostredia - reklamy v televízii, programy v školách a na univerzitách či kázania v mešitách.

Afganské úrady varujú, že prichádzajúca zima bude chladnejšia ako obyčajne a obávajú sa, že by to mohlo posilniť používanie palív, ktoré síce udržia ľudí v teple, no vytvárajú znečistenie. Mestská správa Kábulu vyzvala obyvateľov, aby prestali spaľovať odpad a namiesto toho používali kurivo. To je však drahé a pre mnohých nedostupné, pripomína agentúra AP s tým, že aj elektrické ohrievače sú drahé a výpadky elektrickej energie časté.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa