Svet obletela fotografia zo Slovenska, jej autorom je talentovaný Košičan

2020-04-08 18:00:00 |   |    | 

Astronomickou snímkou dňa sa v stredu na portáli amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) stala panoramatická fotografia, ktorá vznikla na Slovensku. Jej autorom je košický astrofotograf Tomáš Slovinský, ktorý ňou chcel poukázať na dôvod, prečo na oblohe "strácame" hviezdy.



 

Astronomická snímka dňa (Astronomy Picture of the Day) je projekt s cieľom znázorniť fascinujúci vesmír spolu s krátkym vysvetlením od profesionálneho astronóma. 25-ročnému Tomášovi Slovinskému sa tejto pocty dostalo už vlani, keď sa jeho zimná snímka oblohy z Múzea oravskej dediny v Zuberci stala na webstránke NASA fotografiou Štedrého dna. Dnes zasa NASA zvolila za snímku dňa jeho novú fotografiu, ktorou chcel poukázať na strácanie hviezd.

Možno to znie ako námet na dobré sci-fi, ale hviezdy, žiaľ, skutočne strácame. Táto panoramatická snímka nie je len typicky peknou fotografiou, ktorá zaujme širokú verejnosť, no najmä preukazuje fakt, ako svetelné znečistenie vplýva na kvalitu nočnej oblohy. S podobnou reálnou panoramatickou fotografiou som sa zatiaľ nestretol, preto je možné, že je prvá svojho druhu," povedal autor snímky, ktorý sa venuje astrofotografii a popularizácii astronómie.

Fotografia vznikala šesť dní v rovnakom čase (približne o 3:30) na šiestich miestach s rôznym stupňom svetelného znečistenia (Košice, Košické Olšany, Ďurďošík, Košický Klečenov v časti Borda, Beňatina a za obcou Runina v Poloninách). Jej spracovanie si vyžadovalo približne dva dni, a preto sa dá povedať, že za touto fotografiou stojí viac ako týždeň cestovania a práce. Výsledok však stál za to. "Zatiaľ čo v mestách spočítame sotva zopár hviezd, na miestach s tmavou oblohou, ako sú na Slovensku napríklad Poloniny, môžeme napočítať tisíce hviezd, voľnými očami pozorovať kontrastnú Mliečnu cestu, či iné zaujímavosti ako napr. galaxiu v súhvezdí Androméda,“ dodal Slovinský, ktorého  najväčšou vášňou je fotografovanie nočnej oblohy v kombinácii s krásou, ktorú príroda “ponúka”.

Svetelné znečistenie je nadbytočné svetlo rozptýlené v ovzduší, umelo vytvorené človekom, ktoré neznečisťuje Zem či ľudí, ale nočnú oblohu. Mnoho ľudí si myslí, že stačí vyjsť kúsok za mesto a pohľad na nočnú oblohu je vskutku perfektný. Hoci je pravda, že čím ďalej sa od zdroja svetelného znečistenia nachádzame, tým je obloha kvalitnejšia, za skutočne tmavou oblohou sa musí cestovať. My na Slovensku ale relatívne tmavú oblohu máme - nachádza sa v Poloninách, kde je oficiálne vyhlásený Park tmavej oblohy Poloniny. Od tohto pásma existuje ešte tmavšia obloha, tá sa však už na Slovensku nenachádza.

Problémy spojené so svetelným znečistením narastajú čoraz rýchlejšie a ovplyvňujú naše životy bez toho, aby sme si to uvedomovali. Netýka sa to len vedcov, astronómov, či pozorovateľov. Evolučný proces človeka trval milióny rokov, kdežto elektrický zdroj svetla je tu menej ako 150 rokov. Problém svetelného znečistenia rastie exponencionálne a výrazne narastá od zavedenia LED osvetlení. Prispieva k zníženiu tvorby melatonínu, čo preukázateľne nabúráva náš denný rytmus, či skracuje spánok, no môže v značnej miere prispieť k výskytu rôznych chorôb. Takisto ovplyvňuje aj ekonomiku. Ročne sa takto na celom svete nadbytočne vysvieti pár miliárd eur.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, Tomáš Slovinský

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa