Skutočná Noemova archa: V Afrike má vzniknúť park so všetkými druhmi zvierat za miliardy eur

2020-11-19 08:01:00 |   |    | 

Črtá sa projekt tisícročia! Britský nadšenec pripravuje najväčší a najambicióznejší projekt ochrany prírody v dejinách. Už o štyri roky by podľa neho mal v Juhoafrickej republike na ploche sto kilometrov štvorcových vyrásť domov pre všetky druhy zvierat.



 

Podľa správy Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) za ostatných 50 rokov vymrelo na Zemi 60 percent voľne žijúcich zvierat. Dôvodom je odlesňovanie, intenzívne poľnohospodárstvo aj obchod s voľne žijúcimi zvieratami. Populácie rýb, vtákov, obojživelníkov, plazov a cicavcov poklesli na svete od roku 1970 až o 68 % percent. Pätine živočíchov hrozí v tomto storočí vyhynutie kvôli zmene klímy, varuje správa.

"Slepo kráčame k okraju útesu," povedal Mike Barrett z WWF. Pre lepšiu predstavu - ak by mala o 60 percent poklesnúť ľudská populácia, tak by to podľa neho znamenalo vypráznenie celej Severnej aj Južnej Ameriky, Afriky, Európy, Číny a Oceánie.

Planéta vysiela červené varovné signály a upozorňuje na zlyhávanie základných systémov," dodáva Marco Lambertini, riaditeľ WWF International. "Od rýb v oceánoch a riekach až po včely, ktoré zohrávajú rozhodujúcu úlohu v poľnohospodárstve, má ničenie prírody priamy vplyv na výživu, potravinovú bezpečnosť, životy a zdravie miliárd ľudí.“

To sú dôvody, prečo prišiel v roku 2016 britský podnikateľ Richard Prinsloo Curson (40) spolu so svojim juhoafrickým manželom Richardom (35) s nápadom vytvoriť novodobú Archu. V provincii KwaZulu Natal v JAR chcú založiť prírodnú rezerváciu, kde na ploche 100 kilometrov štvorcových nájde domov každý jeden živočíšny druh planéty.

Predpokladané náklady na tento megaprojekt sú vo výške 5 miliárd libier a pokryť by ich mali príspevky obchodných spoločností, podnikateľov, filantropov, ale aj verejnosti. V najväčšej crowdfundingovej zbierke v histórii sa zatiaľ vyzbieralo len veľmi málo, podľa denníka MailOnline Travel by však už čoskoro malo dôjsť k odhaleniu mimoriadne bohatých podporovateľov tohto projektu, ktorý vďaka nim dostane reálnu podobu.

Samotný autor projektu Richard Prinsloo Curtis má napokon mimoriadne dobré kontakty. Niekoľko rokov pôsobil ako publicista a spolupracoval so známym magazínom OK! a televíziou ITV, popritom sa venoval aj oblasti vzťahov s verejnosťou (PR), keď viacerým známym tváram a značkám pomáhal vytvárať ich obraz v médiách celého sveta.

V roku 2011 odcestoval pracovne do Juhoafrickej republiky, ktorá ho mimoriadne očarila. Odvtedy sa sem vracal každý rok a v roku 2016 tam tiež stretol svoju životnú lásku – nepočujúceho Heina Prinslooa. Spolu s ním teraz popri práci pracuje na záchrane prírody.

 „Ríša zvierat sa nachádza v kritickom bode. Zmena podnebia, konzumný spôsob života, znečistenie oceánov, lov zvierat pre zábavu a pytliactvo vyháňajú tisícky živočíšnych druhov zo Zeme,“ vyhlásil Prinsloo Curson. „Kvôli budúcim generáciám musíme zachovať prírodu, inak budú naše deti musieť bojovať o prežitie so strašnými následkami klimatických zmien.“

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Noah´s Ark

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa