Strety s medveďom sú čoraz častejšie: Odborník radí, ako z nich vyviaznuť so zdravou kožou

2022-04-26 07:00:00 |   |    | 

Minulý týždeň Slovensko obleteli zábery z Nízkych Tatier, kde sa samica medveďa hnedého pohybovala v bezprostrednej blízkosti turistického chodníka. Cez víkend ju zásahový tím usmrtil, hoci jej správanie spôsobili iba ľudia.



Zásahový tím pre medveďa hnedého v sobotu dopoludnia usmrtil medvedicu v Nízky Tatrách, ktorá sa pohybovala v okolí Trangošky a turistickej trasy na Chatu Milana Rastislava Štefánika. TASR o tom informovala Kristína Bocková zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR s tým, že pre nezodpovedné správanie turistov medvedica stratila plachosť a ohrozovala návštevníkov.

Pripomenula, že to bola štvorročná samica s hmotnosťou 62 kilogramov, na ktorú zásahový tím ŠOP SR evidoval opakované hlásenia a sťažnosti. Zviera sa pohybovalo aj v okolí Jaskyne mŕtvych netopierov. Podľa Bockovej to bolo i v blízkosti ubytovacích zariadení, hotelov a penziónov. V posledných dňoch sa vyskytovalo na zmienených lokalitách trvale.

ŠOP pripomína, že príčinou pohybu medvedice na týchto miestach bolo vyhľadávanie ľahko dostupnej potravy v blízkosti ľudí. „Dlhodobo poukazujeme na nevhodné správanie sa ľudí, ktorí s cieľom natočenia videa či získania atraktívnej fotografie medvede prikrmujú. Medveď si tak zvykne na ľahko dostupnú potravu, spojí si človeka so zdrojom potravy a stratí plachosť,“ zdôrazňujú ochranári s tým, že podobný problém spôsobuje aj nezabezpečený biologický odpad z gastroprevádzok.

Uvádzajú tiež, že správanie sa medvedice bolo vyhodnotené ako nebezpečné, pretože bola hrozbou pre turistov a návštevníkov Nízkych Tatier. „Prípadný odchyt tohto jedinca a jeho premiestnenie nebolo vhodné,“ vysvetľujú a dopĺňajú, že by sa pravdepodobne do lokality vrátil alebo by svoje návyky a správanie sa opakoval aj v novej oblasti.

Bocková podotkla, že nebolo možné ani umiestnenie problémovej medvedice do zariadenia. Zvyknutá bola totiž na voľný život v prírode a neadaptovala by sa na umelo vytvorené podmienky v zajatí. „Bolo to prvé usmrtenie problémového jedinca medveďa hnedého zásahovým tímom v tomto roku,“ dodala.

 

ZÁSAHOVÝ TÍM ODSTRÁNIL PROBLÉMOVÚ MEDVEDICU Zásahový tím pre medveďa hnedého dnes v doobedných hodinách, po dôkladnom...

Posted by Štátna ochrana prírody SR on Saturday, April 23, 2022

 

Aj vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Jaroslav Slašťan turistom dôrazne odporúča nepribližovať sa k medveďovi a v žiadnom prípade ho nekŕmiť ľudskou potravou. Pretože tak vyrábajú synantropné medvede, ktoré musia byť neskôr utratené. Uviedol to pre TASR v reakcii na medvedicu, ktorý sa pohybovala v Národnom parku Nízke Tatry a v sobotu (23. 4.) bola usmrtená.

"Určite netreba považovať medveďa za milé zviera, s ktorým si idem urobiť fotografiu alebo video, pretože vždy tam hrozí nebezpečenstvo, že medveď vyhodnotí priblíženie sa človeka ako nebezpečenstvo a zaútočí," povedal Slašťan. Preto vyzývajú ľudí na opatrnosť a aby upustili od správania, že by nielen medvede, ale aj inú divožijúcu zver kŕmili. "Pretože oni si možno myslia, že ide o nejaký dobrý skutok a pomáhajú zvieratám, ale opak je pravdou. Tie zvieratá odsúdia na smrť," poznamenal.

V prípade, ak človek stretne medveďa, nemal by utekať. "Útek neodporúčame, pretože medveď je šelma a inštinkty šelmy hovoria, že za pohybujúcim sa predmetom alebo pohybujúcou sa osobou či zvieraťom sa treba rozbehnúť," priblížil Slašťan. Pri strete s medveďom by mali ľudia skôr od medveďa cúvať, prihovárať sa mu a hlavne neotáčať sa chrbtom.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa