Svet po koronavíruse: Kedy začneme opäť lietať a ako sa letecká doprava zmení?

2020-04-18 00:00:00 |   |    | 

Všetkých ľudí momentálne trápi predovšetkým to, aby prežili pandémiu ochorenia COVID-19 v zdraví. Cestovatelia však určite kdesi v kútiku duše premýšľajú aj nad tým, kedy sa zas obnoví letecká doprava a ako bude vyzerať. Na pravdepodobné zmeny sa pozrel odborník Geoffrey Thomas z Airline Ratings.



Portál Airlineratings.com sa venuje hodnoteniu bezpečnosti leteckej dopravy a jednotlivých aeroliniek a ich služieb. Jedným z jeho autorov je aj uznávaný odborník Geoffrey Thomas, ktorý sa aktuálne pozrel na to, ako koronavírus ovplyvní budúcnosť tohto segmentu.

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) predpokladá, že ako prvé sa po kríze otvoria domáce trhy a vnútroštátne linky tak, ako sa to udialo v Číne. Medzinárodné linky budú nasledovať až neskôr, pričom sa budú otvárať postupne. Prvým príkladom môže byť podľa Thomasa Západná Austrália a Nový Zéland, ktoré sa uzavreli veľmi skoro, a tak bojujú s koronavírusom pomerne úspešne. Ak sa medzi sebou dohodnú, podľa odborníka by sa medzi nimi mohli čoskoro skúšobne otvoriť prvé lety. Následne by sa k nim mohli pridať ďalšie austrálske štáty, napríklad Južná Austrália.

Dôležité však bude v tejto súvislosti aj vyjadrenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a stanovenie jasných nariadení, ktoré bude potrebné dodržiavať. Isté však je, že otvorenie medzinárodných hraníc neprebehne naraz, ale bude to dlhodobý proces, do ktorého sa bude zapájať každá krajina jednotlivo. Podľa odborníka je dokonca možné, že niektoré štáty zostanú izolované až do budúceho roka.

A čo sa bude diať po znovuotvorení leteckej dopravy? Podľa Thomasa nebudú nízke ceny leteniek stačiť na to, aby sa aerolinkám vrátili všetci klienti. Veľmi dôležitú úlohu vo vývoji zohrá aj to, či sa ich podarí presvedčiť, že im vo vzduchu nehrozí nákaza koronavírusom. Preto budú zrejme na letiskách zavedené ešte ďalšie kontroly, zamerané na zdravie pasažierov. Do úvahy prichádza 15-minútový test, ktorý by však bol veľmi nákladný a zdĺhavý. Druhou alternatívou je zavedenie špeciálneho časovo ohraničeného potvrdenia o bezinfekčnosti v kombinácii s meraním teploty priamo na letisku.

Špeciálne opatrenia sa dajú očakávať aj na palube lietadla. Členovia posádky budú pravdepodobne používať rúška a rukavice a možné je dokonca aj to, že sa takáto ochrana bude vyžadovať aj od všetkých pasažierov. Lietadlá sa budú zrejme dezinfikovať po každom lete a nielen raz denne, ako tomu bolo doteraz. „Cena, zdravie a dôvera – to všetko bude hrať veľkú rolu pri tom, aby svet opäť začal lietať,“ uzatvára Geoffrey Thomas.

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) už avizovalo, že straty leteckých spoločností v dôsledku pandémie nového koronavírusu dosiahnu pravdepodobne viac než 300 miliárd USD. Nový odhad znamená o 25 % vyššie straty, než naznačovala predchádzajúca prognóza, pričom tú združenie zverejnilo iba pred tromi týždňami. "Zotavovanie bude podľa všetkého pomalšie a kríza hlbšia, než sme očakávali pred necelým mesiacom," povedal pre Reuters TV v online rozhovore generálny riaditeľ IATA Alexandre de Juniac.

Združenie už vyzvalo jednotlivé vlády, aby aerolíniám poskytli pomoc na prežitie súčasnej krízy. Varovalo, že bez urýchlenej finančnej podpory viaceré letecké spoločnosti do niekoľkých týždňov skrachujú.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa