Úrad pre letectvo bude trestať nevhodné správanie: Pokuty môžu byť v tisícoch

2021-05-15 12:00:00 |   |    | 

Cestovné obmedzenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu sa uvoľňujú a ľudia sa vracajú späť do lietadiel. V USA však na nich čakajú nové, prísnejšie pravidlá. Cestujúcim, ktorí sa na palubách lietadiel budú správať nevhodne, hrozia pokuty mnohonásobne vyššie ako cena letenky.



V jednom prípade Federálny úrad pre letectvo (FAA) udelil pokutu až 10.500 USD (8664,80 eura) za to, že napriek opakovaným požiadavkám letušiek nemal na tvári masku. V inom zase regulačný úrad naparil pokutu 9000 USD pasažierovi, ktorý udieral do krytov batožinového priestoru a vykrikoval obscénnosti.

Pokuty nasledujú po januárovom vyhlásení FAA, v ktorom oznámil nové tvrdé zákroky pre nárast "neposlušnosti" ľudí, najmä pokiaľ ide o používanie masiek v dôsledku pandémie. Podnietili ho však aj násilnosti a útok stúpencov bývalého prezidenta Donalda Trumpa na americký Kapitol 6. januára.

Steve Dickson z FAA v stredu (12. 5.) v americkej Snemovni v súvislosti s pokutami uviedol, že za uplynulých pár mesiacov došlo k veľkému nárastu nevhodného správania cestujúcich.

Po sprísnení politiky FAA v oblasti dodržiavania a presadzovania právnych predpisov môžu pokuty dosiahnuť až 35.000 USD a za najhoršie správanie môže dokonca hroziť trest odňatia slobody.

FAA "veľmi úzko" spolupracuje s leteckými spoločnosťami a odbormi zastupujúcimi pracovníkov leteckých spoločností, "aby sme to dostali pod kontrolu," povedal Dickson.

Úrad prijal od februára približne 1300 sťažností na neposlušných cestujúcich, pričom porušenie pravidiel zistil v zhruba 260 prípadoch. FAA doposiaľ podnikol 20 formálnych zákrokov a pripravuje ďalšie "presadenie" práva. V roku 2019 FAA oficiálne zakročil proti 142 problematickým pasažierom.

Väčšina tohoročných pokút sa týka cestujúcich, ktorí odmietajú nosiť masky. Sara Nelsonová, prezidentka Asociácie letušiek, ocenila kroky FAA a požiadavku nasadiť si masky označila za opatrenie "zdravého rozumu".

Nedávno udelené pokuty zahŕňajú aj peňažný trest vo výške 32.750 USD pre cestujúceho z Dominikánskej republiky do New Yorku, ktorý si odmietol nasadiť masku, hodil na palube prázdnu fľašu od alkoholu, kričal na členov posádky a obchytával letušky. Výsledkom bolo, že let sa vrátil do Dominikánskej republiky, uviedol FAA.

Väčšina leteckých spoločností odmietla zverejniť detaily o jednotlivých incidentoch. Spoločnosť United Airlines však uviedla, že vylúčila 750 pasažierov z letov, pretože nemali masku.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa