Francúzske letisko sa premenuje po Alžbete II., získalo súhlas kráľa

2023-08-22 08:00:00 |   |    | 

Francúzske letovisko Le Touquet oznámilo, že od britského kráľa Karola III. získalo oficiálny súhlas pre svoj zámer premenovať miestne letisko po jeho matke, zosnulej kráľovnej Alžbete II. Informovala o tom agentúra AFP.



"Medzinárodné letisko Le Touquet-Paris-Plage prejde historickou premenou a ponesie názov Medzinárodné letisko Alžbety II. Le Touquet-Paris-Plage," uviedla radnica mesta vo vyhlásení. "Je to pocta veľkej kráľovnej a jej strýkovi, ktorý cítil náklonnosť k Francúzsku, a zároveň uznanie pre 'najbritskejšie z francúzskych letovísk'," dodala s tým, že dátum premenovania ešte nebol stanovený.

Úrady požiadali o zmenu názvu len niekoľko dní po tom, čo kráľovná, ktorá bola najdlhšie vládnucou panovníčkou v britských dejinách, vlani 8. septembra vo veku 96 rokov zomrela.

Le Touquet leží asi hodinu jazdy autom od prístavu Calais v severnom Francúzsku. Je obľúbeným prímorským letoviskom, kde má svoj dom napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte.

Miestne letisko bolo otvorené v 30. rokoch 20. storočia a rýchlo sa stalo obľúbenou destináciou dobre situovaných Britov. Radnica poznamenala, že kráľovnin strýko Eduard VIII. sem často cestoval lietadlom a rád tu jazdil na koni. Občas so sebou brával aj svoju neter, neskoršiu kráľovnú Alžbetu II.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa