Moravské Boskovice: Historické mesto roka láka na stredoveký hrad aj židovské geto

2022-04-17 12:00:00 |   |    | 

Českým historickým mestom roku 2021 sa stali Boskovice z Juhomoravského kraja. Cena je odmenou za najlepšie využitie peňazí na obnovu pamiatok z programu ministerstva kultúry, informovala vo štvrtok stanica ČT24.



 

Ocenenie spojené s odmenou milión korún (približne 41.000 eur) na ďalšiu starostlivosť o pamiatky prevzal na pražskom Žofíne boskovický starosta Jaroslav Dohnálek. "Je to pre nás darček k narodeninám. Boskovice tento rok oslavujú 800 rokov od prvej písomnej zmienky. My už dlho historickým mestom sme, ale teraz už na to máme potvrdenie," okomentoval výsledok súťaže Dohnálek.

Boskovice vlani opravili z dotácií programu regenerácie na svojom území tri kultúrne pamiatky - okrem iného židovský dom s rituálnymi kúpeľmi, kde sa obnovovala fasáda.

Na hrade sa reštauroval drevený rumpál pri studni. Podľa boskovického kastelána Milana Vaněrku ide o jeden z dvoch zachovaných šliapacích rumpálov v republike; podobný je ešte na hrade Karlštejn. Boskovické šliapacie koleso pochádza približne z roku 1671.

Mestská pamiatková zóna Boskovice bola vyhlásená v roku 1990 a skladá sa z troch relatívne samostatných celkov - mesta v hradbách, zámockého areálu a bývalej židovskej štvrti. Zaujíma tak takmer celú plochu historickej časti mesta.

Zahŕňa 37 nehnuteľných kultúrnych pamiatok, z ktorých najvýznamnejšími sú hrad, zámok, zámocký skleník, Kostol svätého Jakuba staršieho, radnica, synagóga, židovský cintorín a rezidencie.

Na celom území Boskovíc je 53 nehnuteľných kultúrnych pamiatok. V celom Česku je unikátny súbor stavieb bývalého židovského geta, ktoré je po gete v Třebíči najzachovanejšou charakteristickou zástavbou tohto typu v krajine.

Program na obnovu pamiatok vlani poskytol vyše 160 miliónov korún (6,5 milióna eur) podobne ako v prvom pandemickom roku 2020. Tento rok však má k dispozícii podľa zástupcov ministerstva kultúry len 112 miliónov korún (4,6 milióna eur).

Súťaž o titul historického mesta roku organizuje Združenie historických sídiel Čiech, Moravy a Sliezska, ako aj ministerstvo kultúry a ministerstvo pre miestny rozvoj, ktoré oceňujú najlepšie uplatnenie dotácií z Programu regenerácie mestských pamiatkových rezervácií a zón.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa