Bizarné názvy slovenských obcí: Foto z Prahy, Jeruzalema či Havaja si urobíte aj u nás

2020-10-13 08:01:00 |   |    | 

Cestovaniu tento rok veľmi nepraje, stále však existuje niekoľko možností, ako si ho aspoň trošku nahradiť. Túžite po dovolenke na Havaji, v Janove alebo Jeruzaleme? Žiaden problém, štartujte auto o chvíľu si už môžete urobiť selfie v jednom z týchto miest. A netreba pritom ani prekročiť hranice...



 

HAVAJ

Obec Havaj leží v malebnom prostredí Laboreckej vrchoviny v okrese Stropkov. Podobnosť s jeho slávnejším menovcom je úplne náhodná, slovenský Havaj totiž poznali pod týmto názvom už v roku 1403. O jeho vzniku sa nezachovali vierohodné správy, rovnako sa však volal aj zakladateľ obce a domáci hovoria, že slovo „havaj“ vzniklo z maďarčiny a súvisí s výrazom „vaj“, teda maslo. Dnes do obce okrem názvu turistov láka aj barokovo-klasicistický chrám sv. Mikuláša z roku 1825, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

 

ČECHY

Naši západní susedia patria k  najobľúbenejším turistickým cieľom Slovákov, aktuálne však Ministerstvo zahraničných vecí cestu tam neodporúča. Ak by ste však predsa len chceli svoju túžbu po Čechách uspokojiť, stačí zájsť asi 19 kilometrov východne od mesta Nové Zámky. Tam v náručí Pohronskej pahorkatiny leží rovnomenná obec. Archeologické vykopávky dokazujú, že oblasť bola osídlená už v dobe kamennej, prvá písomná zmienka pochádza z roku 1419, keď sa sem nasťahovalo niekoľko husitských rodín. Tak vznikli osady Horné Čechy a Malé Čechy a po zániku jednej z nich sa po roku 1685 používal už len jednotný názov Čechy. Dnes je ich dominantou kostol z roku 1735, obcou tiež vedie obľúbená cyklotrasa a turistickým lákadlom je aj neďaleký rybník.

 

JANOV

Veľký prístavné mesto Janov je metropolou talianskej Ligúrie, rovnaký názov však má aj dedinka v doline Svinky neďaleko Prešova. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1340, kedy sa však obec ešte spomína ako Janula, Jano a od polovice 16. storočia Janochka. Zo toho vyplýva, že základom názvu bolo slovenské krstné meno Ján. Obci dominuje chrám sv. Michala Archanjela z roku 1864, ktorý v interiéri ukrýva o 30 rokov mladší ikonostas. Devízou slovenského Janova je aj malebné prostredie Šarišskej vrchoviny.

 

PRAHA

Čechy sme si už predstavili, na Slovensku však môžeme navštíviť a samotnú Prahu. Leží v okrese Lučenec vo východnej časti Krupinskej výšiny a spomína sa už od roku 1451. Vznikla zrejme počas bojov medzi vojskami Jána Jiskru s Brandýsa a Jána Huňadyho, prípadne ju mohli založiť husiti. V porovnaní so svojim slávnejším menovcom síce ťahá za omnoho kratší koniec, pre turistov však má zopár zaujímavostí. Okrem klasicistického kostola z roku 1856 je to najmä drevená márnica, postavená v roku 1786. Patrí k najstarším zachovaným stavbám tohto typu na Slovensku a podobný skvost nenájdete ani v Stovežatej.

 

JERUZALEM

Kto by to bol povedal, že nádherné prostredie myjavských kopaníc ukrýva aj Jeruzalem - jednu z 39 kopaníc patriacich k obci Krajné, ktorá ma v súčasnosti asi desať stálych obyvateľov. O jej názve sa toho veľa nevie, isté však je, že domáci museli mať veľmi bujnú fantáziu. Susedmi slovenského Jeruzalema sú totiž Chalupy aj Nebojsa. A to nesie väčšina kopaníc názov podľa priezvisk tunajších obyvateľov!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Google Street View

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa