Na výlete v Bratislavskom kraji: Od Zochovej chaty k rozhľadni Veľká Homoľa

2021-04-14 00:00:00 |   |    | 

Výlet od prírody patrí k najlepším spôsobom, ako dobiť po zime baterky. Hoci sú v súčasnosti možnosti obmedzené hranicami okresu, stále je veľa miest, ktoré sa dajú navštíviť aj v súlade s nariadeniami. My sme sa vybrali na rozhľadňu na vrchu Veľká Homola neďaleko Bratislavy.



 

Rozhľadňa na kopci Veľká Homoľa nesie meno po Alexandrovi Filípkovi, lesnom správcovi v modranskom lesoparku a bola otvorená v roku 2018. Už predtým stála na tomto mieste drevená veža, ktorá však prestala spĺňať bezpečnostné parametre, a tak ju v roku 2017 rozobrali.

O päť mesiacov vyrástla nová rozhľadňa s vyhliadkovou plošinou vo výške 20,4 metra, kam vedie 120 schodov. Pri vhodných poveternostných podmienkach z nej dovidíte na panorámu Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Biele Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Pohronský Inovec, ale dokonca aj na horstvá v Rakúsku a na Morave.

K rozhľadni sa dostanete z viacerých smerov, my sme sa k nej vybrali zo Zochovej chaty, pri ktorej má zastávku autobus a môžete tam aj pohodlne zaparkovať (bezplatne v okolí, prípadne za asi 2 eurá na deň na platenom parkovisku). V blízkosti sa nachádza veľké detské ihrisko a skatepark, občerstviť sa dá v karavane, kde ponúkajú studené aj teplé nápoje a langoše či iné pochutiny. Platiť sa dá aj kartou.

Trasa od Zochovej chaty k Veľkej Homoli je pomerne nenáročná, meria asi 3 kilometre a trvá asi hodinku až hodinu a pol, takže ju zvládnu aj menej zdatní turisti či deti. Výhodou je aj to, že popri ceste je viacero zaujímavostí, kde sa môžete zastaviť a nabrať ďalšie sily.

Hneď prvá je v úvode cesty. Len kúsok od luxusne zreštaurovaného hotela totiž stojí ošarpaná budovu, ktorej pôvodnú funkciu spoznáte len vďaka tabuli na fasáde. Tá oznamuje, že v nej „založil školu a v rokoch 1930 – 1931 pôsobil národný umelec Fraňo Kráľ“, autor známych kníh Čenkovej deti či Jano. Ani to však nezabránilo devastácii budovy, ktorá by si rozhodne zaslúžila rekonštrukciu.

Milovníkov histórie zaujme aj neďaleko stojaca kaplnka sv. Magdalény z roku 1876 či drevený plot s informáciami o tunajšom kraji a zaujímavá inštalácia, kde sú na drevenej konštrukcii zavesené hrnce so starými fotografiami miestnych obyvateľov. Ďalšie nájdete umiestnené na okolitých pňoch.

Ďalej už pokračujeme po červenej značke lesným chodníkom. Po chvíli prichádzame na čistinku s nádržou, známou ako Prírodné kúpalisko Zochova chata. Čarovné miesto nás privítalo snežením, v teplom počasí sa tam však dá aj kúpať či opaľovať, celoročne sú k dispozícii drevené ležadlá. Prehánky neprestávali ani ďalej, a tak sme ocenili drevené prístrešky, kde sa dá pred nepriazňou počasia schovať. Napríklad v areáli neďalekého lyžiarskeho strediska.

Ďalej pokračujeme cez malý náučný chodník brezovo-osikového hája, kde sa deti, ale aj dospelí naučia niečo nové o prírode, a vystúpime k hvezdárni. Astronomické a geofyzikálne observatórium Modra-Piesok je pracoviskom Univerzity Komenského a nie je primárne určené pre verejnosť, aspoň na pohľad však určite zaujmú niektoré zariadenia, ktoré vidno aj zvonku.

Ďalej sa už vydávame za svojim cieľom – priamo na vrchol Veľká Homoľa (709 m n. m.) a rozhľadňu, odkiaľ si vychutnávame výhľad na všetky svetové strany. Kto by mal chuť a čas, môže na tomto čarovnom mieste stráviť viac času, niečo si opiecť, posedieť... My však radšej pokračujeme ďalej po červenej značke, aby sme si ešte obzreli aj skalný útvar Traja jazdci.

Kremencové bralá ružovkastej farby sú obľúbeným cieľom skalolezcov, dostupné sú však aj bežným turistom. Treba byť veľmi opatrní, skaly pripomínajúce skamenených rytierov na koni sa vám však odmenia zaujímavými výhľadmi. Napokon – ako všetky zastávky nášho čarovného výletu, ktorý odporúčame aj vám.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Zoznam / MK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa