Erupcia mexickej sopky Popocatépetl narušila leteckú dopravu

2024-02-28 20:00:00 |   |    | 

Sopka Popocatépetl, ktorá leží 80 kilometrov od mexického hlavného mesta, počas utorka trinásťkrát vychrlila sopečný popol. Narušila tým leteckú dopravu a mexický úrad na predchádzanie katastrof včera vydal varovanie pre obyvateľov, aby sa nepokúšali na sopku liezť, informovala agentúra AP.



 

Medzinárodné letisko v hlavnom meste Mexiku uviedlo, že muselo z bezpečnostných dôvodov zrušiť najmenej 22 letov po tom, čo sa v niektorých lietadlách počas predletovej kontroly našiel popol. Ďalšie lety boli odklonené na iné mexické letiská. Narušenie prevádzky môžu pokračovať aj v ďalších dňoch.

Sopečný popol je pre letectvo obzvlášť nebezpečný, a to nielen preto, že znižuje viditeľnosť, ale aj preto, že môže pôsobiť ako abrazívna látka a poškodiť krídla a trup lietadla. Na letiskách môže popol pokryť vzletové a pristávacie dráhy, zraniť letiskový personál a spôsobiť množstvo ďalších logistických problémov.

Sopka Popocatépetl je aktívna už pol milióna rokov a pravidelne vybuchuje. V minulom roku vyvolali erupcie poplach po tom, čo boli neďaleké mestá pokryté popolom, ale vulkanológovia uviedli, že táto aktivita nie je "nič nové ani prekvapivé". K poslednej veľkej erupcii došlo pred viac ako tisíc rokmi.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa