ZDRAVIE Keď vás dostane nádcha

2010-10-08 10:30:00 |   |    | 

Zabetónovaný nos, miesto mozgu balík vaty, uši zaliate voskom, jesť vám nechutí a spať nemôžete. Nie, nezomierate, máte len - nádchu.



Za liek na nádchu, by úspešného vedca neminula Nobelova cena. Známe "liečená trvá týždeň a neliečená sedem dní", však už neplatí. Existujú lieky, ktoré nádche nedovolia, aby sa rozvinula a tým pádom sa predíde možným komplikáciám. Dôležité je len to, či ju spôsobí vírus alebo baktéria.

Vedecky dokázaných vírusov, ktoré ich majú na svedomí najčastejšie, je okolo stovky typov a platí na ne dekongescia – prípravky, ktoré odstraňujú opuchy nosnej sliznice a ukľudňujú príznaky, ale neliečia! Aj napriek tomu sú na recept.

S baktériami dokážu zacvičiť jedine antibiotiká. Či za nádchu môžu práve ony, dokáže len výter. Je rozumný len v prípade, že farba hlienu upozorňuje na vyčíňanie stafylokoka alebo obtiaže sú pretrvávajúce.

Ísť s niečím takým, ako je nádcha k doktorovi – áno, keď sa nám neuľaví ani po roku zrejme nejde o obyčajnú nádchu. Existujú páni lekári, ktorí nám na ňu kľudne predpíšu aj PN-ku, bez toho, že by si o nás mysleli niečo zlé. Vedia totiž, že v  jej pätách číhajú nepríjemné komplikácie.

Prechladnutá nádcha ako sa ľudovo hovorí zápalu dutín, vedie až k bolestným punkciám, bábätkám hrozí zápal stredného ucha alebo spojiviek, deťom i dospelým potom zápal hltanu, hlasiviek, priedušiek. Práceneschopnosti sa potom rovnako nevyhneme a ešte dostaneme antibiotiká.

 

Zostaňte doma

Druhým pádnym dôvodom k tomu, prečo s nádchou treba zostať doma, je ohľaduplnosť k okoliu. Ak strávime prvé dva dni pod perinou, nádcha sa príliš nerozvinie. Len blízki budú mať smolu, nádcha je totiž nákazlivá počas celej doby pri ktorej núti svojho hostiteľa kýchať a smrkať. Kvapôčková infekcia útočí rýchlosťou blesku. Ak narazí na človeka prístupného nákaze, do dvoch až troch hodín s ním zatočí a veslo preskakuje na ďalšiu obeť.

Čo robiť, ak nechcem navštíviť lekára? Odborní lekári radia - dôsledne sa vyhýbajte kolektívu a zoberte si  liek proti teplote. Najnepríjemnejším príznakom nádchy je upchaný nos, takže prvé, po čo bežíme do lekárne sú nosné kvapky.

Tie by sme však mali používať len prvé dva-tri dni, inak si poškodíme sliznicu. Hrozí nám dokonca aj závislosť, takzvaný - sanorinizmus. Lekári preto stále častejšie doporučujú skôr kvapky na báze slanej vody, prípadne vnútorný postrek nosa Vincentkou. Táto liečivá minerálka obnovuje na často vysušenej a krehkej sliznici Ph. Preplachovanie nosu roztokom morskej soli zase vezmeme baktériám živnú pôdu.

 

Zapite ju

Najmenej dva litre šípkového, ovocného či iného čaju obohateného vitamínom C. Proti bolesti v krku, ktorá nádchu sprevádza, pomáha med rozpustený v teplej vode a obohatený citrónovou šťavou. Oboje by sme mali dávať do čaju až keď sa bude dať piť.

Väčšina z nás má ešte na pamäti potné kúry, ktorými nás týrali rodičia. Horúcu vaňu a pobyt pod dekou až do chvíle, než prepotíme pyžamo, prestieradlo i obliečky. Nie je od veci, zopakovať si ju aj v dospelosti, najlepšie popoludní alebo večer.

Ak je vám táto metóda z duše odporná, doprajme si aspoň teplú vaňu s tymianovou alebo šalviovou silicou. Potom sa hneď teplo zabaľte a rýchlo do postele. Proti tvrdošijnej nádche a zahlieneným prieduškám, pomáhajú tiež tvárové naparovačky s harmančekom alebo tymianom.

 

Nešírte ju

Zásadne by sme mali dodržiavať hygienické pravidlá: základnou výbavou je vreckovka a je jedno, či papierová alebo látková. Naškrobené bavlnené vreckovky však zachádzajú s jemnou pokožkou okolo nosa nežnejšie. Vlhké a chladné počasie, pochmúrne dni, prekúrené a suché miestnosti – to sú ideálne podmienky pre prechladnutie.

Najnáročnejším mesiacom pre dýchacie cesty je november, kedy sa splodiny koncentrujú v hmle, premenlivé počasie nás ľahko vyvedie z rovnováhy, oproti teplým mesiacom sa menej hýbeme a strava s väčším obsahom tuku zaťažuje organizmus. Lekári doporučujú pre každú jeseň a jar - ozdravnú kúru.

Nepríjemnostiam okolo nádchy môžeme predísť vyváženou stravou a dostatkom ovocia a zeleniny a otužovania. Aby sme imunitu posilnili skutočne dlhodobo, mali by sme mať v poriadku črevnú flóru. To zaistia predovšetkým jogurty, kyslá kapusta alebo špeciálne mliečne výrobky.

 

Zdroj/autor: loisa,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.2/5 (29 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa