Pre milovníkov filmu: Festival latinskoamerickej kinematografie vo Viedni

2013-04-12 14:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Najvýznamnejší festival latinskoamerickej kinematografie v Rakúsku, Cine Latino odštartoval vo Viedni a po štvrtý raz ponúka nielen viedenskému publiku novinky tvorcov z Latinskej Ameriky.



K highlightom Cine Latino budú patriť napríklad satirická snímka NO!, z konca 80-tych rokov a ukončenia vlády čilského diktátora Pinocheta, v hlavnej úlohe s mexickou hviezdou Gael Garcíom Bernalom. Koprodučný film čilského režiséra Pabla Larraína bol nomimovaný v kategórii cudzojazyčných filmov na Oscara v roku 2012.

Zaujímavá je aj rakúsko-kubánska koprodukcia La Película de Ana, ktorá získala ostatný rok na filmovom festivale v Havane cenu za najlepší scenár. Osobne predstaví oba filmy jeden z najvýznamnejších filmových tvorcov Kuby, Daniel Díaz Torres. Cine Latino venuje renomovanému filmárovi, ktorého snímky boli kvôli ich satirickej kritike politických pomerov v krajine čiastočne zakázané, aj malú retrospektívu jeho diela.

Veľmi aktuálny v súvislosti s nedávnou voľbou pápeža je aj film Pabla Trapera  Elefante blanco, ktorý prináša príbeh dvoch chudobných kňazov zo slumov v Buenos Aires, ktorí musia bojovať so štátnymi ako aj kňazskými autoritami.

Na Cine Latino uvidia diváci aj snímky filmových režisérok ako En el nombre de la hija ekvádorskej filmárky Tanie Hermida alebo argentínsku romantickú drámu Un Amor Pauly Hernández. Pútavý je aj film mexického herca Diega Luny (Y tu mamá también, Nicotina, Milk) Abel z roku 2010, ktorý získal veľký ohlas u divákov na filmovom festivale v Cannes a na festivale Sundance.

Christopher (Abel) a Gerardo Ruiz-Esperanza (Paul), ktorí sú aj v reálnom živote bratmi, si v humorno-tragickej snímke zahrali súrodencov, ktorí sa navzájom chránia pred okolitým svetom a snažia sa zaplniť prázdnotu po odchode otca. Na filme spolupracoval nielen jeho herecký kolega a priateľ Gael García Bernal, spoluproducentom bol aj John Malkovich.

Filmy Cine Latino si záujemci môžu pozrieť vo viedenskom Filmcasino do 18. apríla.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa