Víkendový tip vo Viedni: Sen o panovaní

2013-03-09 10:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Výstava, ktorú sprístupnili vo viedenskom Hofmobiliendepot od 6. marca, je venovaná rakúskemu panovníkovi, Ferdinandovi Maximiliánovi. Múzeum mobiliáru prináša iný pohľad na osobnosť Maximiliána I., cisára mexického, ktorý sa zapísal do dejín svojím politickým zlyhaním.



Ako mladší brat stál Ferdinand Maximilián (1832-1867) v tieni rakúskeho cisára Františka Jozefa. Nie je prekvapujúce, že v roku 1863 prijal ponuku Napoleona III. stať sa cisárom v Mexiku. Trochu naivného Habsburga ponuka nadchla. Arcivojvoda Maximilián rok nato vycestoval do Mexika, aby zasadol na trón.

Dúfal, že v Mexiku konečne uskutoční svoje predstavy a vybuduje tam pomerne liberálnu monarchiu. Jeho nadšenie živila aj manželka, ešte ambicióznejšia belgická princezná Charlotta. Jeho panovanie bolo však krátkodobé, v roku 1867 bol Maximilián I., cisár mexický zajatý a popravený.

Výstava nazvaná Maximilián I., cisár mexický: Sen o panovaní vykresľuje neúspešného vládcu ako zberateľa umenia a milovníka prírody a tematizuje aj jeho záujem o staviteľstvo a moreplavbu. Najznámejším dielom cisára Maximiliána je zámok Miramare, ktorý nechal postaviť v talianskom Terste. Tu chcel vytvoriť múzeum pre svoje straroegyptské, etnologické a prírodovedné zbierky, ako aj objekty, ktoré mali pripomínať jeho osobnosť.

Prehliadka prináša aj početné exponáty, ktoré habsburský panovník zhromaždil zo svojich ciest ako napríklad mobiliár, umelecké predmety, korešpondenciu alebo dokumenty zo života Maximiliána a jeho manželky Charlotty. Výstava vás zavedie do atmosféry života Maximilliána - jeho plánov, palácov, rozsiahlych zbierok, politických názorov a mexického sna. Osud cisára Maximiliána je vykreslený prostredníctvom mnohých, osobných upomienkových predmetov, ktoré takto približujú jeho osobnosť a konanie.

Výstava o neslávne slávnom Habsburgovi bude prístupná v Hofmobiliendepot v centre Viednedo 18. augusta.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa