10 DÔVODOV prečo cestovať do Bhutánu

2010-10-05 14:00:00 |   |    | 

BHUTÁN/ video - Posledné miesto, kde neuvidíte žltočervené logo MacDonald´s a zároveň sa nemusíte báť divokých šeliem. Ak si chcete vyčistiť hlavu a prísť na úplne iné myšlienky, vydajte sa do Bhutánu...



Nájdete tu neporušenú prírodu, úplne inú kultúru, kľud a mier.

Na úpätí himalájskych velikánov medzi Tibetom a Indiou sa cez tri údolia rozprestiera kráľovstvo veľké ako Švajčiarsko.

Priemerná výška obývaných miest je medzi dvoma až tromi tisícmi metrov, tak vás tu čaká len čistý a svieži vzduch. Vysoké hory oddeľujú údolia a každé z nich vyzerá úplne inak – líšia sa prírodou, stavbami a dokonca aj klimatickými podmienkami. Od subtropických monzúnových lesov plných farieb cez alpské lúky až po ľadovce. Ešte donedávna sem noha Európana prakticky nevkročila.

Bhután je jedinou oblasťou vo svete, kde oficiálne vládne tibetský budhizmus. Je to taktiež jediný kút sveta, kde platí (od roku 2004) zákaz používať plastové tašky či mikroténové vrecká a taktiež sa tu nesmie fajčiť.

Napriek tomu, aj v tejto oáze kľudu nedávno zažili revolúciu, dokonca dve. V roku 1994 zem sprístupnili turistom, o päť rokov neskôr sem zaviedli televíziu.

Tá prvá sa stretla s úspechom, čo sa však televízie týka, náhly príval filmov a amerických kanálov spôsobil miestnej populácii menší šok. Dospelé obyvateľstvo sa začalo sťažovať, že chlapci v školách sa medzi sebou bijú od tej doby, čo sledujú televíziu. Pre bhutánskych budhistov to bol jav neznámy, do tej doby nemysliteľný a ťažko prijateľný. 

V roku 2004 sa preto bhutánska vláda rozhodla väčšinu televíznych kanálov zrušiť. „Čistke“ neušli ani MTV a Fashion TV, najmä preto, aby miestni mladí nepodľahli pokušeniu obliecť sa podľa západného štýlu. Zatiaľ sa tu totiž všetci muži, ženy i deti obliekajú tradične a rozhodne nie kvôli turistom, ale kvôli sebe.

Podľa našich kritérií je aj napriek všetkým revolúciám táto zem ešte takmer nedotknutá globálnou vlnou štandardizovaného odievania, stravovania, cestovania i myslenia. Práve preto návšteva Bhutánu taká osviežujúca a zaujímavá.

Nie je však ani celkom jednoduché sa sem vôbec dostať, potrebujete totiž víza. Dostanete ich iba v prípade, že vašu cestu garantuje nejaká miestna cestovná kancelária alebo firma, na individuálne cesty sa vízum nevydáva. Samotné podanie žiadosti o vízum však ešte neznamená, že ho naisto dostanete. Bhután ich ročne udeľuje okolo troch tisíc a len tak pre porovnanie, napríklad Prahu za jeden rok navštívi okolo päť miliónov turistov.

Cestovka vám všetko zariadi dopredu, bez sprievodcu sa nezaobídete a žiadny zvláštny priestor na improvizáciu tiež nedostanete.  Nikto vás síce nebude strážiť na každom kroku, slobodomyseľní „batôžkári“ si tu ale asi veľa zábavy neužijú.

Na druhú stranu sa tu môžete cítiť bezpečne, kriminalita tu takmer neexistuje, v najhoršom prípade sa obmedzuje na drobné krádeže.

Ak chcete vidieť, ako by mohol svet vyzerať, keby sa najvyššou hodnotou nestal nekonečný hospodársky rast, vyberte sa sem. Urobte to ale čím skôr, kráľovstvo hrmiaceho draka je dnes už pripojené na internet. 

 

Zdroj/autor: bhutantourism,elle,drom

VIDEO Buthan a turizmus



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa