Aké chute sprevádzajú vianočné sviatky vo svete? Vyskúšajte niektoré aj vy sami

2014-12-23 12:00:27 |   |    | 

Vianoce sú tu a bolo by pekné sa pozrieť na to, čo jedia ostatné národy. Vybrali sme medzinárodné kuchyne, ktoré sú celkom fascinujúce. Čo by boli Vianoce bez výmeny tradícií a receptov? Určite sa radi dozviete o zvykoch iných štátov a pritom sa vám budú zbiehať slinky. Pozrite sa na vianočné stoly ostatných národov.



                                                                                                                              

Česká republika

 

Tradičné vianočné jedlo v Českej republike je vyprážaný kapor a zemiakový šalát, tak ako aj u nás. Táto tradícia sa začala po nadmernom zvýšení rybnikárstva v čase baroka. Mnoho domácností tiež pripravuje veľké množstvo rôznych vianočných koláčov a sušienok, ktoré sa pripravujú niekoľko dní až týždňov pred Vianocami a niektoré skončia na vianočnom stromčeku ako dekorácia.

 

Peru                              

 

Na Štedrý deň, Noche Buena, sa stretne širšia rodina  pri šťavnatej večery okolo morky plnenej mletým mäsom a zdobenej arašidmi, čerstvými plátkami ananásu a čerešní, príloha k tomu sú pečené zemiakyjablková omáčka. Ako dezert sa podáva marcipán a najrôznejšie misy s hrozienkami, mandľami a panettone doplnené hustou horúcou čokoládou. O polnoci je prípitok s prianiami a objatiami medzi členmi rodiny.

 

Fínsko

 

Joulupöytä (preložené ako "vianočný stôl"), je názov vianočnej tabule, na ktorej sú tradičné vianočné jedlá. Hlavné jedlo je zvyčajne veľká vianočná šunka, ktorá sa konzumuje s horčicou a chlebom. Ryba je tiež súčasťou stola, ako aj pečienka s hrozienkami, zemiaky, ryža a mrkva. Tradičný vianočný nápoj je buď alkoholické alebo nealkoholické varené víno (glögi po fínsky).

 

Kanada

 

V anglickej Kanade je slávnostná večera podobná koloniálnym predkom z Anglicka. Vo francúzskej časti Kanady je to skôr francúzske menü. Tradičná večera pozostáva z plneného moriaka, zemiakovej kaše, mäsového výpeku, brusnicovej omáčky, zeleniny  a vianočného pudingu ako dezertu. Vaječný koňak a vianočný punč sú favoritmi medzi sviatočnými nápojmi. Obľúbené je maslové pečivo pripravované pred Vianocami a často servírované počas vianočných a silvestrovských večierkov.

 

Dánsko

 

V Dánsku tradičné vianočné jedlo podávané 24. decembra sa skladá z pečeného bravčového mäsa, husi alebo kačice. Podáva sa to so zemiakmi, červenou kapustou a mäsovým výpekom. Dezert je ryžový nákyp s mandľami vo vnútri. Tradičným nápojom je glögg– varené ochutené víno, ale aj pivo robené špeciálne na Vianoce s vysokým percentom alkoholu.

Zdroj/autor: listverse.com, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa