Aké chute sprevádzajú vianočné sviatky vo svete? Vyskúšajte niektoré aj vy sami
Vianoce sú tu a bolo by pekné sa pozrieť na to, čo jedia ostatné národy. Vybrali sme medzinárodné kuchyne, ktoré sú celkom fascinujúce. Čo by boli Vianoce bez výmeny tradícií a receptov? Určite sa radi dozviete o zvykoch iných štátov a pritom sa vám budú zbiehať slinky. Pozrite sa na vianočné stoly ostatných národov.
Česká republika
Tradičné vianočné jedlo v Českej republike je vyprážaný kapor a zemiakový šalát, tak ako aj u nás. Táto tradícia sa začala po nadmernom zvýšení rybnikárstva v čase baroka. Mnoho domácností tiež pripravuje veľké množstvo rôznych vianočných koláčov a sušienok, ktoré sa pripravujú niekoľko dní až týždňov pred Vianocami a niektoré skončia na vianočnom stromčeku ako dekorácia.
Peru
Na Štedrý deň, Noche Buena, sa stretne širšia rodina pri šťavnatej večery okolo morky plnenej mletým mäsom a zdobenej arašidmi, čerstvými plátkami ananásu a čerešní, príloha k tomu sú pečené zemiaky a jablková omáčka. Ako dezert sa podáva marcipán a najrôznejšie misy s hrozienkami, mandľami a panettone doplnené hustou horúcou čokoládou. O polnoci je prípitok s prianiami a objatiami medzi členmi rodiny.
Fínsko
Joulupöytä (preložené ako "vianočný stôl"), je názov vianočnej tabule, na ktorej sú tradičné vianočné jedlá. Hlavné jedlo je zvyčajne veľká vianočná šunka, ktorá sa konzumuje s horčicou a chlebom. Ryba je tiež súčasťou stola, ako aj pečienka s hrozienkami, zemiaky, ryža a mrkva. Tradičný vianočný nápoj je buď alkoholické alebo nealkoholické varené víno (glögi po fínsky).
Kanada
V anglickej Kanade je slávnostná večera podobná koloniálnym predkom z Anglicka. Vo francúzskej časti Kanady je to skôr francúzske menü. Tradičná večera pozostáva z plneného moriaka, zemiakovej kaše, mäsového výpeku, brusnicovej omáčky, zeleniny a vianočného pudingu ako dezertu. Vaječný koňak a vianočný punč sú favoritmi medzi sviatočnými nápojmi. Obľúbené je maslové pečivo pripravované pred Vianocami a často servírované počas vianočných a silvestrovských večierkov.
Dánsko
V Dánsku tradičné vianočné jedlo podávané 24. decembra sa skladá z pečeného bravčového mäsa, husi alebo kačice. Podáva sa to so zemiakmi, červenou kapustou a mäsovým výpekom. Dezert je ryžový nákyp s mandľami vo vnútri. Tradičným nápojom je glögg– varené ochutené víno, ale aj pivo robené špeciálne na Vianoce s vysokým percentom alkoholu.
Zdroj/autor: listverse.com, Zuzana Fialová
Zdieľať článok na FacebookuSúvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.