TIP na víkend: Prvý jarný deň oslávime pozorovaním jedinečného úkazu - zatmenia Slnka

2015-03-19 12:00:43 |   |    | 

Aj vy ste si všimli, že počasie je čoraz krajšie a pomaly sa všetko začína prebúdzať? Človek má hneď viac energie a rád sa do niečoho pustí. Isto príde vhod aktívny oddych, ktorý nám dodá nové sily. Dromedár sa pokúsi pustiť do záhrady, ale nezabudne ani na potravu pre dušu. Na Slovensku nie je víkend kedy by sa dalo nudiť. A ani tento nebude výnimkou. Poďte sa teda s nami pozrieť na to, čo by sa dalo naplánovať počas nasledujúcich dní.



 

Cestou necestou

 

Aj v týchto dňoch pokračuje putovný festival Cestou necestou. Presúva sa po Slovensku a dnes sa predstaví v Dolnom Smokovci s prezentáciami cestovania po juhovýchodnej Ázii, Indonézii, Malajzii a Etiópii. Potom sa zastaví na dva dni v KošiciachHalmi Caffe, kde sa odprezentujú cestovatelia, ktorí navštívili Irán,  Kolumbiu, Kamčatku, Blízky Východ, Indiu, Brazíliu, boli na púti do Santiago de Compostela a mnohé iné. 22. marca ich stretnete zase v Prešove. Lístky si môžete zakúpiť v predpredaji na stránke Predpredaj.sk.

 

Trnava

 

Viete, čo sa bude diať tento piatok? Na Slovensku bude vidno zatmenie Slnka, ktoré sa najlepšie ukáže od 10:00 do 12:00, keď bude až 60% ukrytých . V Trnave si pri tejto príležitosti pripravili možnosť sledovať tento ojedinelý jav z mestskej veže. Navyše ak sem prídete, budete mať okolo 17:00 príležitosť sledovať západ slnka prvého jarného dňa tohto roka.

 

Bratislava

 

Dnes sa v meste odštartuje podujatie Spa and Wine Hungary, ktoré má za zámer spopularizovať to, čo naši južní susedia vedia robiť najlepšie. Na podujatí budete mať možnosť ochutnať až zo 150 druhov vín a dozvedieť sa viac o kúpeľných aktivitách blízko našich hraníc. Spa and Wine Hungary začne o 15:00Zichiho paláci a bude trvať až do 21 hodiny. Za vstup zaplatíte 18 eur a v rámci neho budete mať možnosť neobmedzenej ochutnávky.        

 

V sobotu sa pri príležitosti Svetového dňa vody uskutoční vo Vodárenskom múzeu Aquafest. Ide o podujatie, ktoré chce poukázať na dôležitosť vody a spojí odbornú aj laickú verejnosť. Počas dňa sa uskutočnia ochutnávky vody, kontrola vody zo studní, odborné prednášky, ale aj premietania filmov z festivalu Hory a mesto. Aquafest sa začne o 10:00 a bude trvať do 16:00.

 

 

Aj v hlavnom meste si zajtra budeme môcť pozrieť zatmenie Slnka. Kto bude chcieť, môže sa pripojiť k verejnému pozorovaniu na nábreží Dunaja  pri Prírodovednom múzeu SNM. Pozorovanie sa začne o 9:30 a bude pokračovať do 12:00.

 

Za hudbou sa zastavte v Dome kultúry Lúky, kde sa v sobotu stretnú milovníci bluesu. Festival Livi´ Blues privíta aj zahraničných hostí a ukáže to najlepšie z tohto štýlu. Predstavia sa ako zaslúžilí umelci, tak aj mladé vychádzajúce hviezdy. Program sa začne o 16:30.

 

Hriňová

 

Tento víkend sa na strednom Slovensku bude niesť v znamení netradičných prevedení tradičných slovenských hier. V Hriňovej sa na tunajších Hriňovských dňoch divadla predstavia rôzne ochotnícke spolky, ktoré divákom dokážu, ako sa dá klasika oživiť. Kto príde, ten sa zabaví na Sládkovičovom Detvane po hriňovsky, Kukučínovom Neprebudenom aj Hviezdoslavových veršoch za zvuku cimbalovky.

 

Prievidza

 

Ešte do soboty sa v tomto meste môžete zastaviť na zaujímavom projekte Jeden svet. Ide o sériu premietaní, ktorej hlavnou témou sú chudoba, sloboda, ukrajinská kríza, ale aj pomoc v Afrike. V Dome kultúry tak prebehnú zaujímavé premietania a debaty na závažné témy, ktoré trápia svet. Premietania začnú vždy o 16:00.

 

Košice

 

Tento víkend sa Košičania, ktorých zaujíma veda a technika, stretnú na podujatí Slnko – svetlo - život. Program bude zameraný na astronómiu a odznejú na ňom rôzne odborné prednášky a premietania dokumentov. Program začne v piatok, v rámci neho sa bude pozorovať zatmenie Slnka, a potom bude pokračovať v nedeľu programom v planetáriu a premietaním dokumentárneho filmu Zrod života na zemi.

 

Kremnica

 

Jarnú lyžovačku a dobré pivo si vychutnáte na festivale Marecfest v Skalka aréne už túto sobotu. K festivalu bude patriť samozrejme pivo, hudba, a skvelý guláš.

 

Vítanie jari

 

Aby sme nezabudli, tak tento víkend sa konečne začne jar. Prvý jarný deň prinesie zabudnuteľný zážitok, ale tiež čas tradícií. Po Slovensku sa budú konať veľkonočné trhy a tradičné vynášanie Moreny, symbolu zimy. Na trhy sa môžete tešiť v Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Púchove, Žiline, Smoleniciach a iných obciach.

Zdroj/autor: TASR, SACR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa