FOTO: Tanec, zábava a samba: Karneval v Rio de Janiero bol opäť poriadne horúci

2016-02-10 08:00:00 |   |    | 

Máme tu Škaredú stredu a koniec všetkej zábavy. Aspoň podľa našich tradícií sa práve dnes začína pôstne obdobie, počas ktorého utíchli všetky zábavy. Podobne sa skončili všetky fašiangové plesy a karnevaly. Preto môžeme už len spomínať na horúce chvíle spojené s najznámejším karnevalom sveta – karnevalom v Rio de Janeiro.



 

Sexi ženy aj drsná súťaž

 

Karneval, ktorý kedysi slúžil hlavne na zábavu rôznych vrstiev má dnes už inú podobu. Teda samozrejme je o bezbrehej radosti zo života, ale ten v Riu je taktiež o súťažení. Brazílčania sú povestní tým, že si užívajú každú chvíľu, že milujú tanec, zábavu a všetko čo je s nimi spojené, ale keď príde na karneval príde rad aj na súťaživosť.


Mohlo by vás zaujať:


 

Totiž to čo sa deje v uliciach mesta a vlastne takmer všetkých brazílskych (a aj iných) mestách je slabý odvar toho, čo sa deje na Sambadrome. Ulice žijú hudbou, tancom, sexom, ale na Sambadrome sa k tomu všetkému pripojí ešte túžba byť tým najlepším. Totiž škola, ktorá vyhrá súťaž získa prestíž, ktorá sa jednoducho inak získať nedá. Nie sú to peniaze, nie je moc – je to pocit, že ste ten najlepší. A na tom sa tvrdo pracuje.

Zápolenie na Sambadrome

 

To čo počas roka vyzerá ak betónová obluda sa počas 5 dní mení na pulzujúce srdce mesta. 700 metrov dlhá pasáž je obkolesená tribúnami na pozorovanie, kam sa zmestí viac ako 75 tisíc ľudí. Počas posledného víkendu pred začiatkom pôstu sa tu stretnú mnohé tanečné školy. Najväčších a najznámejších 12 potom súťaží počas dvoch dní vždy od 20:00 do skorých ranných hodín. Každá škola má totiž 65 až 80 minút na to, aby sa celá predviedla. A je to naozaj umenie, keďže školy majú od 3 do 5 tisíc účastníkov.

Rozdelení sú do viacerých skupín a majú vždy inú úlohu. Nájde tam tanečníkov na úvod, ktorí stanovujú tému, potom prichádza tematický alegorický voz, za ním ide pár predstavujúci tanečnicu s vlajkou a Majstra ceremónie, potom ide kráľovná perkusií, ktorá je vždy ťahúňom, za ňou idú perkusie, potom hlavní speváci, za nimi sú veľmi dôležití tanečníci samby, nasledujú ženy tancujúce v tradičných kostýmoch a celú prehliadku uzatvárajú starší členovia, ktorí majú poslednú šancu zapôsobiť na porotu.

Tá pozostáva z 36 členov, ktorí sledujú doslova každého účastníka. Dôležité je úplne všetko. Od pohybov, kostýmov, alegorického voza, až po výraz, výber a prevedenie piesní, harmóniu, zapojenie publika a podobne. Na Sambadrome to jednoducho musí vrieť o čo sa stará každý jeden člen tanečnej školy.

 

Samba a kostýmy

 

Tým čím je tento karneval u nás známy sú hlavne sporo odeté ženy a vášnivá samba. No za týmto všetkým je omnoho viac. Len čo sa jeden karneval skončí je ten pravý čas začať pracovať na tom budúcoročnom. Treba pripraviť tému, obrovské alegorické vozy, choreografiu, tisícky kostýmov, obrovské pohyblivé stroje, hudobné nástroje... Celé mesiace tvrdej a náročnej práce pre tisícky ľudí. A potom príde čas na skúšanie. Od decembra je Sambadrom pravidelne plný nacvičujúcich skupín. Dôležitý je každý detail. Celá skupina sa musí synchronizovane pohybovať, musia perfektne hrať, spievať a tancovať a dokonca sa musia tváriť adekvátne nadšene a energicky. To samozrejme počas veľkého predstavenia nie je také zložité, keďže celým davom prúdi napätie. Šanca je len jedna a cena je príliš dôležitá.

Tak či tak je aj pre nich karneval o zábave. Tí ktorí s len prídu pozrieť si zase užijú veľkolepé predstavenia plné ozajstných malých zázrakov. Tento rok mohli vidieť príbeh sv. Juraja a jeho boj s drakom a lietajúcim levom, tému Letných olympijských hier, Dona Quijota a iné.

 

Zábava v uliciach

 

To čo sa u nás už toľko neprezentuje, sú pouličné zábavy. Mesto je v týchto dňoch plné ľudí, ktorí sa sem prišli baviť doslova z každého kúta sveta. Večierky sa odohrávajú vo všetkých štvrtiach a nájdete ich aj na najznámejších plážach. Celé mesto vrie a neviazaná zábava je stredobodom celého diania. Čiže ak plánujete na budúci rok prísť do Ria na karneval, môžete zostať v uliciach a veľkolepú šou si spolu s domácimi pozrieť v televízii.


Prečítajte si aj:


 

Zdroj/autor: youtube.com, rio-carnival.net, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa