Dovolenka so zvieratami – čo musíte vybaviť pred vycestovaním?

2016-08-02 12:00:00 |   |    | 

Pre mnohých z nás je domáci miláčik ako člen rodiny a brávame ho so sebou aj na dovolenku. Ešte pred vycestovaním však treba splniť niekoľko podmienok a zvážiť, čo by bolo pre zvieratko najlepšie.



 

Cestovný pas

V štátoch Európskej únie môžete cestovať s akýmkoľvek spoločenským zvieraťom. Ak chováte napríklad ako domáceho miláčika malé prasiatko, môžete vziať na dovolenku aj to. Pred vstupom do krajiny si však zistite, či nemajú nejaké špeciálne požiadavky alebo kritériá. Vaše zviera musí mať pred vycestovaním svoj pas, ten vám na požiadanie vystaví veterinár. Podobne ako u ľudí, aj do "zvieracieho pasu" musíte nalepiť fotografiu vášho zvieraťa a vyplniť všetky potrebné údaje. Zvyšok už potvrdí zverolekár. Cena pasu závisí od kliniky, zvyčajne je to od 30 eur vyššie.

 

Lekárske potvrdenie staré maximálne tri dni

Pred každou cestou musíte absolvovať navyše lekársku prehliadku u veterinára. Ten potvrdí, že je zviera zdravé a neohrozí tak ostatné zvieratá po vstupe do inej krajiny. Veterinár zistí jeho kondíciu a popíše jeho stav do potrebného potvrdenia. To nesmie byť staršie ako tri dni. Dôležité je tiež absolvovanie očkovania proti besnote. Nepodceňujte vybavenie pasu a ani jednotlivé prehliadky, pretože ak by vás zastavila polícia v inom štáte, môžu vám vášho miláčika vziať a umiestniť do karantény.

 

Cestovanie autom

Na cestu so zvieraťom je najvhodnejšia doprava autom. Domáceho miláčika máte stále pri sebe, môžete si urobiť kedykoľvek prestávku a neotravujete žiadnych iných ľudí, ktorým by sa prítomnosť zvieraťa nemusela páčiť. Ak máte psa, nechajte ho vybiť si prebytočnú energiu vonku, aby na malom priestore auta príliš nevyvádzal. Vezmite ho na dlhú prechádzku a potom hneď nastúpte. Snažte sa byť pokojní, pretože i psík je potom pokojnejší. Zvieratá by nemali všeobecne pred každou cestou jesť, aby im nebolo v dopravnom prostriedku zle.

Vezmite mu na cestu vankúš a nezabúdajte dopĺňať tekutiny. Nenechávajte ho v zavretom aute bez klímy pri veľkých horúčavách. Po príchode na nové miesto sa s ním najprv prejdite po okolí, nechajte ho všetko si označkovať a až potom vojdite do hotela. Rady na prispôsobenie a upokojenie platia pri všetkých typoch cestovania.

 

Cestovanie autobusom

Nezabudnite si so sebou vziať košík. I keď je váš pes pokojný, šofér má právo odmietnuť jeho prepravu. Ak máte iné zviera, budete potrebovať cestovnú klietku. Sledujte tiež upozornenia, pretože nie všetci dopravcovia umožňujú prepravu zvierat. To sa týka aj ( a najmä) presunu na dovolenku po zakúpení zájazdu. Tento spôsob nie je pre zviera veľmi pohodlný, pretože nekoordinujete prestávky a pri veľkom počte ľudí okolo bude tiež zviera nervóznejšie. Nezabudnite na kúpu lístku, ktorý má obvykle polovičnú cenu oproti celému.

 

Cestovanie vlakom

Výhodou cestovania vlakom je, že sa môžete aspoň trochu prejsť vagónom a zviera bude pokojnejšie. Máte viac priestoru a môžete mu poskytnúť väčšie pohodlie. Snažte sa vybrať si skôr otvorené vagóny a rezervujte si miesto v dvojke, aby ste mohli pohodlnejšie sedieť. V plnom kupé by mohlo byť zviera nervóznejšie. Pri psoch nezabúdajte na náhubok a vždy si vezmite vlastnú deku. Ak by zviera vyskočilo na sedadlo, neznečistí ho. Vlak nie je vhodný pri mačkách a psoch na dlhšie presuny, pretože nemáte dlhé prestávky, nemôžete ho vyvenčiť a dať mu priestor pre vykonanie potreby.

 

Cestovanie lietadlom

Najobtiažnejšie je cestovanie lietadlom. V prvom rade si musíte zistiť, či vaša letecká spoločnosť umožňuje prepravu zvierat. Napríklad Ryanair túto možnosť neponúka, museli by ste si preto vybrať iného prepravcu. Potom musíte zvieraťu rezervovať letenku. V prvom kroku je obvykle bezplatná, pretože väčšina spoločností určuje cenu prepravy až na letisku. Môžete sa o tom vopred informovať cez informačné linky, aby ste mohli počítať s určitou cenou. Do tej sa ráta veľkosť zvieraťa a tiež potrebné podmienky na jeho prepravu.

________________________________________________________________________________

RADÍME: Ako cestujú letecky vozíčkari a domáci miláčikovia?

________________________________________________________________________________

Od pravidiel leteckej spoločnosti závisí, či vám zviera dovolia vziať na palubu, alebo sa prepraví v špeciálnej klietke v podpalubí. Ak by aj bolo s vami priamo v lietadle, nemôžete ho mať pri sebe alebo ho držať v náručí. Pri vchodoch sú špeciálne miesta na klietky, v ktorých musia prečkať let. Takto ste s nimi aspoň v užšom kontakte. Pred letom by ste mali dať zvieraťu upokojujúcu tabletku od zverolekára, pretože tento tlak predstavuje pre nich veľký stres. Ak zle zvládajú aj ostatné typy dopravy, tiež im radšej naordinujte utlmujúcu tabletku. Nezabúdajte na vybavenie pasu a lekárske potvrdenie, pretože inak vám zviera do lietadla nevezmú.

Po prílete musí váš miláčik obvykle prejsť kontrolou a vy si ho vyzdvihnete na príslušnom mieste v danom letisku. V niektorých prípadoch sa ešte raz musíte preukázať potrebnými dokladmi od zverolekára.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock, Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa