Vianočné trhy v Budapešti: Gastronomický zážitok svetovej úrovne!

2016-12-05 12:30:00 |   |    | 

V adventnom období sa všetky metropoly predbiehajú v zorganizovaní tých najatraktívnejších vianočných trhov. Niekde sa sústreďujú na nádhernú výzdobu, inde kladú väčší dôraz na gastronómiu či prezentovanie tradičných remesiel. V Budapešti venovali pozornosť každému detailu a jej návšteva je v predvianočnom období skutočnou pastvou pre všetky zmysly.



 

V hlavnom meste Maďarska môžete navštíviť niekoľko vianočných trhov, ktoré obvykle začínajú v polovici novembra. Ten najznámejší sa od roku 1998 koná na Vörösmartyho námestí (Vörösmarty tér) v úplnom centre. Zážitkom je už príchod naň – uličky vedúce na námestie sa môžu pýšiť výzdobou, za akú by sa nemuseli hanbiť ani tie najväčšie svetové metropoly.

Prejdite sa napríklad po jednej z hlavných ulíc v pešej zóne Váci útca, kde nájdete množstvo kaviarní, predajní najznámejších značiek aj drobných obchodíkov, ktoré strážia známe vianočné postavičky.

Blúdenia sa báť nemusíte, stačí ísť „za nosom“. Vörösmartyho námestie sa nachádza na konci Váci útca a vinie sa z neho nádherná vôňa vareného vína, grilovaných dobrôt aj sladkého trdelníka.

 

GURMÁNSKE HODY

Vianočné trhy tu majú presnú štruktúru – okolo námestia sa nachádzajú stánky s remeselnými výrobkami a v jeho strede na ploche 1200 m2 zase gastrostánky. Ale aké! Všetky majú jednotný dizajn, príjemnú svetelnú výzdobu a predovšetkým – taký výber jedál, že sa budete len ťažko rozhodovať. Máte chuť na klobásku, údené koleno, guláš či radšej rezne? Alebo uprednostníte niečo ľahšie a ochutnáte grilované kura, hus, plnený kapustný list alebo halászlé? A možno vyhľadávate neobvyklé chute a trúfnete si aj na perkelt z kohútích žliaz (kakastöke pörkölt)...

Nie je problém, tu sa o váš mlsný jazýček dobre postarajú. Všetky jedlá navyše pripravujú pred vašimi očami. Ak sa teda nebudete vedieť rozhodnúť, možno vás navedú lahodné vône korenín a pečeného mäska. Ako dezert vyskúšajte kürtős kalács (trdelník), bejgli (pajgle, závin) alebo štrúdľu. Zapiť to môžete vareným vínkom, ale aj pálenkou či bylinným likérom.

 

DARČEKY OD SRDCA

Predajcov na vianočných trhoch v Budapešti organizátori starostlivo vyberajú, preto si tu zakúpite naozaj len pôvodné remeselné výrobky. Seba aj svojich blízkych môžete potešiť vyšívaným či háčkovaným obrusom, pletenými výrobkami, ručne robenými sviečkami, keramikou alebo koženými výrobkami od výmyslu sveta. Pre deti zas môžete vyberať z množstva hračiek a sladkostí.

 

BOHATÝ PROGRAM PRE VEĽKÝCH AJ MALÝCH

Organizátori vianočných trhov pripravili počas adventu na pódiu neďaleko vychýrenej kaviarne Gerbeaud aj bohatý program. V sobotu a nedeľu od 11:00 do 21:00 a cez týždeň medzi 17:00 a 19:00 čakajú návštevníkov tanečné vystúpenia a koncerty folkovej, jazzovej, bluesovej či soulovej hudby. Deti zas potešia bábkové divadelné predstavenia, drevený vláčik na hranie a kreatívne dielničky, kde si môžu vyrobiť sviečku, košík, medovníky alebo rôzne ozdoby. Malým aj veľkým je určené „Miesto tajných želaní“ - drevený strom, kde sa môžete ukryť a pošepkať svoje túžby anjelom.

 

KDE SA ZAHRIAŤ

Ak vás nákupy na vianočných trhoch unavia, novú energiu určite načerpáte v malebnej cukrárni Szamos na rohu námestia.

Tá sa po celom Maďarsku preslávila vďaka marcipánovým ozdobám a pralinkám, ktorých výrobu môžete sledovať priamo v cukrárni. Nezabudnite ochutnať ani kúsok originálnej tekvicovej torty, ktorá sa stala „maďarským zákuskom roka 2016“.

 

KOĽKO VÁS TO BUDE STÁŤ

Ceny sú počas vianočných trhov samozrejme oveľa vyššie ako v ostatných mesiacoch roka. Pohár vareného vína vás bude stáť 600 forintov (necelé 2 eurá), klobása od 1500 (necelých 5 eur) a grilované kura s prílohou 2800 (necelých 9 eur). Za porciu štrúdle zaplatíte 600 forintov a miestna delikatesa kakashere pörkölt vyjde odvážlivcov na 2250 forintov (7 eur).

 

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE

 

Termíny a časy

Trhy na Vörösmartyho námestí potrvajú až do 1. januára 2017. Všetky stánky sa otvárajú o 10:00 hod. Tie s občerstvením sa cez pracovné dni zatvárajú o 21:00 hod. a cez víkend o 22:00 hod. Stánky so suvenírmi končia vždy o hodinu skôr.

 

Doprava

Priamo na námestí stojí linka metra M1 (žltá), neďaleko je však aj stanica Deák tér, kde má zastávku metro M2 a M3, aj električky číslo 47 a 49.

 

Organizovaná návšteva

Ak by ste sa chceli dozvedieť ešte viac zaujímavostí o advente v Budapešti, zvoľte si organizovanú prehliadku. Za 2,5 hodiny a 30 eur absolvujete so sprievodcom návštevu dvoch vianočných trhov aj ochutnávku vína.

 

Ďalšie trhy

V Budapešti sa nachádza aj niekoľko ďalších trhov. Rozhodne by ste nemali vynechať ani ten pred bazilikou sv. Štefana, kam sa z Vörösmartyho námestia dostanete po 10-minútovej prechádzke centrom. Pred najvýznamnejšou cirkevnou stavbou v meste sa nachádzajú jasličky aj niekoľko stánkov s občerstvením a suvenírmi.

Predovšetkým tu však môžete zažiť nádhernú svetelno-hudobnú show, počas ktorej na fasádu baziliky premietajú úchvatný príbeh. Predstavenie začína vždy v polovici hodiny (16:30, 17:30...).

Aj vďaka nemu je návšteva vianočnej Budapešti skutočne nezabudnuteľným zážitkom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk / ako
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa