Slováci v zahraničí, pozor: MZVaEZ vydalo niekoľko varovaní

2020-01-10 18:00:28 |   |    | 

Slováci v zahraničí by mali zvýšiť opatrnosť. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí upozornilo na nebezpečenstvo v súvislosti s eskaláciou udalostí v Iraku a rastúcim napätím v blízkovýchodnom regióne, ale varovalo tiež pred prírodnými hrozbami.



Slováci v Bahrajne, Kuvajte, Spojených arabských emirátoch a Katare by mali venovať zvýšenú pozornosť svojej bezpečnosti. Rezort diplomacie to uvádza v súvislosti s eskaláciou udalostí v Iraku a rastúcim napätím v blízkovýchodnom regióne. "Občanom SR odporúčame dôsledne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek a úradov," radí ministerstvo. Odporúča tiež vyhýbať sa hromadným zhromaždeniam, nefotografovať ani nenatáčať vojenské a bezpečnostné objekty. Mali by tiež rešpektovať miestne zvyklosti. MZVaEZ tiež Slovákom radí, aby sa pred cestou zaregistrovali na webovej stránke. "V prípade, ak sa občania SR ocitnú v núdzi alebo krízovej situácii, odporúčame kontaktovať pohotovostnú linku Veľvyslanectva SR v Kuvajte alebo diplomatickú službu MZVaEZ v Bratislave," priblížil rezort.

Veľvyslanectvo SR vo Washingtone zase informuje Slovákov, že v piatok a počas víkendu majú zasiahnuť juh Spojených štátov amerických búrky sprevádzané silným vetrom, krupobitím a tornádami. Ide najmä o štáty Texas, Oklahoma, Arkansas, Louisiana, Mississippi a Alabama. Taktiež hrozí riziko povodní. "Občanov Slovenska nachádzajúcich sa v postihnutých oblastiach vyzývame, aby sledovali aktuálny vývoj predpovede počasia a rešpektovali pokyny orgánov verejnej moci," uvádza Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na webovej stránke. Slováci sa môžu na stránke alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka pred cestou do zahraničia bezplatne zaregistrovať. "Ak sa v USA ocitnete v núdzi alebo v krízovej situácii, prosím, kontaktujte pohotovostné tiesňové číslo diplomatickej služby Veľvyslanectva SR v USA +1 202 361 6298," informuje ministerstvo.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa