Zoologické záhrady opäť otvárajú svoje brány: Pripravte sa na takéto podmienky

2020-05-05 16:00:00 |   |    | 

Zoologické záhrady, ktoré boli dočasne zatvorené pre hrozbu šírenia koronavírusu, po takmer dvoch mesiacoch otvoria v stredu (6. 5.) svoje brány. Návštevníci však budú musieť rešpektovať hygienicko-bezpečnostné podmienky.



BRATISLAVA

V Bratislave otvoria v stredu takmer po dvoch mesiacoch pre verejnosť zoologickú záhradu v Mlynskej doline. Platiť tam však budú viaceré hygienické opatrenia. Do areálu zoo budú môcť vstúpiť iba návštevníci s ochranným rúškom či inou vhodnou pokrývkou zakrývajúcou nos a ústa.

"Na pokladnici pri predaji vstupeniek je umiestnené bezpečnostné plexisklo. Predaj vstupeniek bude v hotovosti, kartou, ale návštevníkom odporúčame najmä bezkontaktný online predaj e-vstupeniek," informuje vedenie zoo. Dezinfekčné prostriedky budú návštevníkom k dispozícii pri vstupe, pri bufetoch a na všetkých verejných toaletách.

Pre návštevníkov budú sprístupnené všetky vonkajšie expozičné časti. "Pavilóny budú zatiaľ uzavreté, aby nedochádzalo k možnému zhromaždeniu sa väčšieho počtu návštevníkov v uzavretých priestoroch. Občerstvenie v bufetoch bude podávané z predajných okienok bez možnosti sedenia," spresnilo vedenie zoo.

V rámci celej záhrady budú na frekventovaných miestach umiestnené oznamy upozorňujúce na dodržiavanie hygienických opatrení, ktoré majú za cieľ chrániť ľudí a zamedziť možnému šíreniu nového koronavírusu. Medzi opatrenia patrí aj dodržiavanie primeraných rozstupov. DinoPark bude pre návštevníkov sprístupnený, avšak okrem 3D kina, detského tetovania a zmrzliny.

 

KOŠICE

Zoo Košice sprístupní celý areál, no zatvorené zostanú exotárium a minivivárium. „Návštevníci sa budú môcť pohybovať len v jednom smere. Vodidlom pre nich budú biele šípky vedúce návštevníckou trasou,“ spresnila pre TASR Eva Malešová. Návštevníkom odporúča, aby si všímali najmä značenie na križovatkách a smerovanie k dočasnému východu, ktorým sa stane služobný, respektíve zamestnanecký vstup.

Pomôckou pre dodržiavanie bezpečnej vzdialenosť vo vstupnom koridore budú dištančné čiary. Pravidlá zoo budú zverejnené na tabuli pri vstupnej bráne či vo viacerých častiach areálu. Na desiatich miestach nainštalovali dávkovače s dezinfekčnými roztokmi. Zoo tiež pripomína povinnosť nosiť ochranné rúško.

Novou službou pre návštevníkov bude rúškomat umiestnený hneď za vstupom. Návštevníkom bude od stredy slúžiť aj ZOOshop. Vzhľadom na obmedzený priestor budú môcť návštevníci vchádzať len po jednom. Toto pravidlo bude platiť aj pri návšteve toaliet, kde sú tiež vyznačené dištančné zóny,“ povedala Malešová.

Svoje brány pre návštevníkov otvorí aj DinoPark. Jeho prehliadková trasa bude bez obmedzení. K dispozícii budú aj niektoré bufety. Do odvolania bude pre návštevníkov zatvorené 3D kino, rovnako ako aj požičovňa detských vozíkov či automaty na krmivo.

 

BOJNICE

Svoje brány pre návštevníkov v stredu opätovne otvorí aj Národná zoo Bojnice. Zoologická záhrada prijala sériu preventívnych opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 a otvorená tak bude v sprísnenom bezpečnostnom a hygienickom režime.

"Novinkou je sprístupnenie hlavného vstupu, ktorý bol od minulého roka pre rekonštrukciu priľahlej budovy uzatvorený. V zoo platí upravený a doplnený návštevnícky poriadok, ktorý je zameraný na bezpečnostné a hygienické nariadenia," informoval hovorca zoo Jaroslav Slašťan. Upravené sú aj otváracie hodiny, návštevníci môžu bojnickú zoo navštíviť denne od 10.00 do 16.00 h.

Vstup do zoologickej záhrady je povolený len s použitím rúška, respirátora, šatky alebo inej vhodnej ochrany, ktorá vytvára bariéru medzi tvárou a vonkajším prostredím, a po použití dezinfekčného prostriedku umiestneného pri vstupe.

Slašťan ďalej dodal, že budú vykonávať pravidelnú dezinfekciu toaliet, ako i plôch a povrchov, ktorých sa návštevníci častejšie dotýkajú. "Medzi ďalšie opatrenia patrí aj rozmiestnenie dezinfekčných staníc s manuálnymi dávkovačmi dezinfekčných prostriedkov na viacerých exponovaných miestach v zoo," podotkol.

Národná zoo Bojnice zároveň žiada návštevníkov, aby boli na miestach, ktoré si vyžadujú čakanie, trpezliví a ohľaduplní, dodržiavali vyznačené odstupové vzdialenosti a minimálne dvojmetrové rozstupy.

V areáli zoo platí zákaz zhromažďovania sa, preto by sa mali návštevníci vyhýbať miestam, na ktorých by mohla nastať vyššia koncentrácia ľudí. Vivárium, pavilón slonov a pavilón opíc nebudú zatiaľ pre návštevníkov sprístupnené. Otvorená bude predajňa suvenírov, vstup bude povolený len po jednej osobe, v prevádzke budú tiež bufetové zariadenia, ktoré budú mať svoje osobitné hygienické a bezpečnostné opatrenia.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa