V Manchestri objavili zvyšky viktoriánskych verejných kúpeľov

2021-01-12 08:00:00 |   |    | 

Zvyšky verejných kúpeľov z viktoriánskej éry vybudovaných v roku 1857 objavili počas uplynulého víkendu počas stavebných prác pod parkoviskom v britskom meste Manchester. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.



Kúpele Mayfield, ktoré sa zachovali "v ohromujúcom stave", slúžili pre pracovníkov v manchesterskom textilnom priemysle, ktorí tak mali príležitosť okúpať sa i oprať si tam svoje ošatenie. Ich súčasťou boli ženské i mužské bazény, rodinné umyvárne aj práčovne. Budova kúpeľov bola však zničená počas druhej svetovej vojny pri bombardovaní nemeckými jednotkami Luftwaffe.

Tím archeológov z univerzity v meste Salford objavil zvyšky dvoch veľkých dláždených bazénov, ako aj časti kotlov, dymovodov a čerpadiel, ktoré sa používali na ohrievanie a cirkuláciu vody okolo bazénov a práčovní.

 

"Kúpele Mayfield sú úžasným príkladom spoločenských postupov a pokrokov vo sfére verejného zdravia, ktoré nastali počas priemyselnej revolúcie," povedal manažér výskumného projektu tamojšej univerzity Graham Mottershead.

Ako vysvetlil, v čase, keď v dôsledku preplnenosti a zlých životných podmienok v priemyselných mestách, ktoré spôsobovali šírenie cholery či týfusu, boli tieto kúpele pre ľudí žijúcich a pracujúcich v ich okolí užitočným zdrojom čistoty a hygieny.

Zvyšky kúpeľov sa nachádzajú pri manchesterskej železničnej stanici Piccadilly, kde momentálne prebieha rozsiahly bytový stavebný projekt. Firma Mayfield Partnership uviedla, že nájdené zdobené dlaždice z kúpeľov zachovajú a v budúcnosti im nájdu využitie. Jednu z nových komerčných budov plánujú zároveň pomenovať po Georgeovi Poultonovi, ktorý sa v 50. rokoch 19. storočia zaslúžil o propagáciu verejného zdravia v kúpeľoch Mayfield.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa