Liverpool protestuje proti návrhu na vyradenie svojho centra zo zoznamu UNESCO

2021-06-28 08:00:00 |   |    | 

Mesto Liverpool je hlboko sklamané návrhom Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vyradiť jeho nábrežie zo zoznamu lokalít kultúrneho dedičstva z dôvodu nadmernej výstavby, uviedol starosta liverpoolskeho regiónu Steve Rotheram.



 

"Sme hrdí na svoje dejiny, ale naše dedičstvo je dôležitou súčasťou našej regenerácie," napísal Steve Rotheram na sociálnych sieťach. "Žiadam (členov výboru UNESCO), aby radšej prijali naše pozvanie na návštevu, než aby rozhodovali sediac pri stole na druhej strane sveta," dodal Roterham.

Liverpoolske nábrežie je na tomto prestížnom zozname lokalít svetového dedičstva od roku 2004. Toto zoskupenie budov, skladov a prístavov na nábreží v centre mesta je podľa výboru historickým dokladom "rozvoja jedného z hlavných stredísk svetového obchodu 18. a 19. storočia".

Ako píše agentúra AFP, pondelňajšia predbežná správa Výboru Svetového dedičstva UNESCO obsahuje viacero kontroverzných návrhov. Medzi nimi aj zaradenie austrálskeho Veľkého koralového útesu, Benátok a Budapešti na zoznam ohrozených lokalít. Samotné zaradenie na tento zoznam je síce len symbolický krok, takýmto lokalitám však môže v budúcnosti hroziť aj úplne odobratie statusu kultúrneho dedičstva.

Odporúčanie výboru bude oficiálne prerokované počas júlového zasadnutia Výboru Svetového dedičstva UNESCO, ktoré sa uskutoční v Číne.

Budapešti aj Benátkam hrozí symbolické zníženie chráneného statusu taktiež pre nadmerný rozvoj, avšak v prípade talianskeho mesta i pre problém veľkých výletných lodí. Tieto obrovské plavidlá totiž spôsobujú silné vlny, ktoré narúšajú základy benátskych historických budov.

"Pre našu krajinu by to bol vážny problém," keby boli Benátky vyradené zo zoznamu kultúrneho dedičstva, povedal taliansky minister kultúry Dario Franceschini s tým, že je dôležité nájsť riešenie problematiky výletných lodí.

Na zoznam ohrozených lokalít sa môže v júli dostať aj údolie Káthmandu v Nepále, oblasť v okolí Ochridského jazera v Albánsku a Macedónsku a sopky v oblasti Kamčatky na ruskom Ďalekom východe.

Austrália v utorok ostro skritizovala návrh zaradiť na zoznam Veľkú koralovú bariéru pre jej pokračujúce odumieranie v dôsledku klimatických zmien.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa