Obrovská tragédia: Pri potopení vyhliadkovej lode zahynulo najmenej jedenásť ľudí

2022-04-25 12:00:00 |   |    | 

Vyhliadková loď s 26 ľuďmi na palube sa v sobotu stratila v rozbúrených vodách pri severnom Japonsku po tom, ako vyslala núdzové volanie a ohlásila, že sa potápa. Z ľadových vôd už vytiahli 11 obetí.



 

Loď s názvom Kazu 1 sa v sobotu vydala z prístavu Šari na ostrove Hokkaido na trojhodinovú plavbu okolo polostrova Širetoko, a to aj napriek upozorneniu, že rybárske člny sa z dôvodu zlého počasia vrátili pred poludním do prístavov a počasie sa pravdepodobne ešte zhorší. Na palube bolo 24 pasažierov vrátane dvoch detí a dvaja členovia posádky.

 

O 13:15 miestneho času vyslali núdzové volanie, podľa ktorého sa 19-tonové plavidlo naklonilo o 30 stupňov, malo zaplavenú prednú časť a začalo sa potápať. V čase posledného kontaktu sa loď nachádzala na mieste neďaleko vodopádu Kašuni, ktoré je známe skalnatým pobrežím a silnými prúdmi, v ktorých sa plavidlo ťažko ovláda. V oblasti podľa miestnych rybárov pozorovali trojmetrové vlny a silný vietor.

Do oblasti vyslali záchranárov s člnmi a vrtuľníkmi, nádeje na záchranu ľudí z plavidla sa však začali rýchlo vytrácať vzhľadom na veľmi chladné počasie. Pátracia operácia pokračovala aj počas noci, keď teploty klesli na nulu, a zapojili sa do nej policajti a vojaci. Prvých ľudí našli v nedeľu skoro ráno, niektorých priamo vo vode, iných vyplavených na brehu, boli však v bezvedomí a po prevoze do nemocnice lekári konštatovali ich smrť.

Pobrežná stráž spresnila, že dosiaľ objavili telá siedmich mužov, troch žien a jedného dieťaťa, niektoré až vo vzdialenosti 14 kilometrov od miesta, kde bola loď naposledy lokalizovaná. V blízkosti skál sa našla aj oranžová záchranná pomôcka s označením Kazu 1.

Polostrov Širetoko, na ktorom leží rovnomenný národný park, je od roku 2005 zaradený na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Je známy svojou zachovalou prírodou a vzácnymi druhmi živočíchov. Turisti sem na výletných plavbách mieria v nádeji, že uvidia veľryby, uškatce a medvede hnedé.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa