Skvelé správy: Obľúbené destinácie Slovákov rušia proticovidové opatrenia

2022-05-04 07:00:00 |   |    | 

Pandémia ochorenia COVID-19 je konečne na ústupe, a tak sa aj cestovanie pomaly dostáva na úroveň spred niekoľkých rokov. Skvelou správou je, že väčšina obľúbených destinácií ruší proticovidové opatrenia. Pozrite sa, ako je na tom Chorvátsko a Grécko.



 

Grécko

Grécko v nedeľu zrušilo obmedzenia spojené s pandémiou ochorenia COVID-19 pre zahraničné a vnútroštátne lety. Oznámil to úrad pre civilné letectvo pred nadchádzajúcou letnou turistickou sezónou. Atény dúfajú, že sa príjmy v cestovnom ruchu tento rok zotavia z pádu počas pandémie.

Pred zrušením reštrikcií museli cestujúci pri príchode alebo odchode z krajiny predložiť buď potvrdenie o očkovaní, potvrdenie, že prekonali koronavírus, alebo negatívny test.

Od 1. mája už cestujúci a posádka musia len nosiť rúško, uviedol úrad pre civilné letectvo.

Letná turistická sezóna v Grécku sa zvyčajne začína po pravoslávnej Veľkej noci, ktorá tento rok pripadla na 24. apríla. Atény túto sezónu očakávajú veľké počty návštevníkov, pričom ich predstavitelia odhadujú, že tržby v turistickom priemysle dosiahnu 80 % úrovne z roku 2019. To bol nielen rekordný rok, ale tiež posledný pred tým, ako obmedzenia spojené s pandémiou zastavili cestovanie.

S klesajúcim počtom infikovaných sa reštaurácie a maloobchodné predajne v Grécku v nedeľu vrátili na 100 % svojej kapacity a umožnili zákazníkom vstup bez dokladu o očkovaní, ale s rúškom.

Grécko doteraz zaznamenalo 3.323.922 prípadov a 29.153 úmrtí na ochorenie COVID-19.

 

Chorvátsko

Ani Chorvátsko nepredĺžilo platnosť proticovidových opatrení na svojich hraniciach, potvrdilo v pondelok tamojšie ministerstvo vnútra. TASR informáciu prevzala z agentúry HINA.

Vstup do Chorvátska je teda od 30. apríla povolený v súlade s pravidlami, ktoré platili pred vypuknutím koronavírusovej pandémie. Tieto pravidlá sú obsiahnuté v kódexe schengenských hraníc, chorvátskom zákone o cudzincoch a ďalších smerniciach či vyhláškach, priblížil rezort vnútra v Záhrebe.

Dočasné obmedzenia na chorvátskych hraniciach boli upravované naposledy 9. apríla, pripomína HINA. V rámci týchto pravidiel, ktoré platili do 30. apríla, mohli občania EÚ do krajiny pricestovať bez preukázania sa platným covidpasom, zatiaľ čo ostatní cestujúci sa ním preukázať museli. Toto pravidlo sa však nevzťahovalo na utečencov z Ukrajiny.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa