Na Japonsko udrela tropická búrka Lan, stovky letov boli zrušené

2023-08-15 07:00:00 |   |    | 

Takmer 900 letov bolo zrušených a 240.000 ľudí bolo vyzvaných na evakuáciu na bezpečné miesta v dôsledku silnej tropickej búrky Lan, ktorá v noci na dnes udrela na japonské pobrežie. Do stredného a západného Japonska priniesla búrka lejaky a víchor. Približne 90.000 domácností zostalo bez dodávok elektriny, informovala dnes agentúra Reuters.



 

Tajfún Lan, ktorý pri postupe cez Tichý oceán zoslabol na tropickú búrku, zasiahol japonskú pevninu na juhu prefektúry Wakajama, asi 400 kilometrov juhozápadne od Tokia. Úrady vydali varovanie pred záplavami a zosuvmi pôdy a v 11 prefektúrach zriadili v bezpečných budovách evakuačné centrá.

Silný dážď a vietor s rýchlosťou dosahujúcou v nárazoch 144 kilometrov za hodinu si vyžiadali tiež uzávierku niektorých ciest a zrušenie desiatok vlakových spojov.

V meste Nara v rovnomennej prefektúre poškodila voda niektoré domy a obchody a miestne médiá informovali o niekoľkých ľuďoch, ktorí utrpeli zranenia po tom, ako ich zrazil vichor.

Búrka zasiahla Japonsko v čase osláv budhistického sviatku Obon, keď sa pravidelne vydávajú na cestu za svojimi rodinami tisíce ľudí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa