Personál Mont-Saint-Michel vo Francúzsku štrajkuje, vadí mu mokro a schody k pamiatke

2024-01-07 11:00:00 |   |    | 

Časť zamestnancov opátstva Mont-Saint-Michel, jednej z najnavštevovanejších francúzskych pamiatok, štrajkuje kvôli nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Do práce musia každé ráno zdolať 350 schodov a väčšinu dňa trávia v stoji, často vo vetre a veľmi vlhkom prostredí. Preslávená pamiatka totiž stojí na malom skalnatom ostrovčeku pri pobreží Normandie, píše agentúra AFP.



 

Cesta k opevnenému mestečku na severozápade Francúzska, ktoré ročne navštívia tri milióny turistov, vedie cez násyp pravidelne zaplavovaný morom. Rovnako ako výletníci musia zamestnanci šplhať po schodoch, kvôli nadväznosti na kompu na to navyše majú len desať minút. Vadí im tiež nízke ohodnotenie ich jazykovej vybavenosti a podľa ich názoru nedostatočný počet pracovníkov. Žiadajú zlepšenie pracovných podmienok a investície, ktoré by zodpovedali vyťaženosti turistickej atrakcie.

"Je to krásna kancelária, ale zle vykurovaná," poznamenáva ironicky jeden z pracovníkov po tom, čo ho niekoľko hodín bičoval dážď. Jeden z jeho kolegov do práce chodí ďalej, hoci podľa svojich slov podporuje požiadavky odborov.

Ranná cesta po schodoch ku kláštoru, "prehliadky a práce postojačky spôsobili, že máme všetci problémy s kĺbmi v kolenách alebo členkami," sťažuje sa Herminia Amadorová Chaconová, ktorá je členkou odborovej organizácie CGT. "Keď prídeme kompou pre zamestnancov, tak máme len desať minút, aby sme vyšliapali na Mont-Saint-Michel a otvorili celý areál pre verejnosť. Každý deň otvárame s oneskorením, pretože to jednoducho nie je fyzicky možné," hovorí Amadorová Chaconová.

Od 26. decembra štrajkuje asi štvrtina z 55 zamestnancov kláštora. Cirkevná budova na skale odvtedy skrátila otváraciu dobu a niekedy je otvorená, ale vstup je zadarmo. Zrušené sú aj komentované prehliadky, ako sa návštevníci dozvedajú na ceduli pri ceste vedúcej k monumentu.

Niektorí turisti sú z nečakanej uzávery sklamaní. Mladý pár Lise a Thomas prišli z 85 kilometrov vzdialenej obce Flers, ale na horu sa nedostali. "Určite neštrajkujú pre nič za nič," komentujú nepríjemnosť. Solène, ktorá prišla z Paríža s rodinou o niekoľko hodín neskôr, milo prekvapil vstup zadarmo. "Keby to šlo, tak tie peniaze pri východe dáme priamo zamestnancom," hovorí Solène.

Opátstvo na prílivovom ostrove Mont-Saint-Michel na severozápade Francúzska je na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Mont-Saint-Michel je žulový, 80 metrov vysoký ostrov, ktorý je počas odlivu obklopený tekutým pieskom. Pozoruhodný prírodný úkaz, gotický kláštor a ďalšie pamiatky z neho robia najpopulárnejšiu francúzsku turistickú destináciu vedľa Paríža.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa