Fantastická správa z Južnej Kórei: Túto nechutnosť už domácim miláčikom robiť nebudú!

2024-01-10 09:00:00 |   |    | 

Juhokórejský parlament včera drvivou väčšinou schválil zákon zakazujúci konzumáciu a predaj psieho mäsa, podľa zahraničných tlačových agentúr je to prelomová norma. Zákon od roku 2027 ukončí stáročia trvajúcu tradíciu s ohľadom na rastúci tlak verejnosti na ochranu zvierat a humánne zaobchádzanie s nimi. Psie mäso jedia v Južnej Kórei najmä starší ľudia; jeho konzumácia bola považovaná za spôsob, ako si zlepšiť výdrž v horúcich letných dňoch, uviedla agentúra Reuters.



 

Zákon začne platiť v roku 2027 a za chov, porážku a predaj psieho mäsa pre konzumáciu ľuďmi budú hroziť až tri roky väzenia a pokuta 30 miliónov wonov (20.800 eur). Postihy pre tých, ktorí psie mäso budú jesť, zákon neuvádza. Zahŕňa však kompenzácie pre chovateľov, ktoré im majú uľahčiť zmenu podnikania.

Za schválenie návrhu zákona hlasovalo 208 poslancov jednokomorového parlamentu, proti nebol nikto, dvaja poslanci sa zdržali hlasovania. Zákon teraz ešte musí podpísať prezident Jun Sok-jol. Ten normu od začiatku podporoval, je veľkým milovníkom zvierat a spolu s manželkou adoptovali šesť psov a osem mačiek.

Zákazu konzumácie psieho mäsa sa bránia jeho spracovatelia. Sľubovali lepšie zaobchádzanie so zvieratami a odmietajú tvrdenia aktivistov, že väčšina psov určených na konzumáciu bola zabíjaná elektrickým prúdom alebo obesením. V novembri pred budovou parlamentu protestovalo proti prijatiu zákona asi 200 chovateľov psov.

Nedávne prieskumy ukázali, že väčšina Juhokórejcov už psie mäso neje. Podľa výskumnej inštitúcie Animal Welfare Awareness 94 percent Juhokórejčanov uviedlo, že psie mäso v poslednom roku nejedli a 93 percent ich nemieni psie mäso jesť ani v budúcnosti.

Ministerstvo poľnohospodárstva v apríli 2022 odhadovalo, že na 1100 farmách je chovaných na mäso 570.000 psov, ktoré končia na stoloch v 1600 reštauráciách. Kórejská asociácia jedlých psov, ktorá združuje chovateľov a predajcov, uviedla, že zákon postihne 3500 fariem, zhruba 1,5 milióna psov a 3000 reštaurácií.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa