Tradícia, z ktorej sa obracia žalúdok: Neuveríte, ako v Kórei bojujú s horúčavami

2018-08-27 00:00:01 |   |    | 

Vďaka Bohu, že končí leto. To si akiste hovoria všetci milovníci psov, ktorí poznajú severokórejské tradície. S horúčavou tam totiž domáci bojujú pitím piva a konzumovaním korenistej polievky zo zvierat, ktoré mnohí ľudia považujú za členov rodiny.



 

Leto v Severnej Kórei psom nepraje. V krutých horúčavách varí najväčší severokórejský pivovar dvakrát toľko piva čo obvykle, obyvatelia Pchjongjangu stoja v rade na dezert z ľadovej drte bingsu a reštaurácie vydávajú tanier za tanierom tú najväčšiu kulinársku špecialitu sezóny – korenistú psiu polievku dangogi. Domáci totiž veria, že psie mäso im dodá potrebnú energiu a celé generácie ho jedávajú v najhorúcejšom období roka. Toto leto sa pritom v Severnej Kórei šplhali teploty až nad 40 stupňov.

Tak ako je to takmer so všetkým, spoľahlivé štatistiky o tom, koľko psov je v severnej časti polostrova každý rok zabitých na konzumáciu, nejestvujú. No v Južnej Kórei, kde aj samotný prezident Mun Čä-in chová psov ako domácich miláčikov, skončia ročne na tanieri vyše dva milióny chlpáčov, ktorí sú na tento účel chovaní na špecializovaných farmách. Popularita dangogi pritom klesá. Kým staršia generácia dosiaľ verí, že psie mäso posilňuje potenciu, väčšina mladých je proti tomuto zvyku a ozýva sa aj čoraz viac hlasov volajúcich po jeho zákaze.

Je to už oddávna naše národné jedlo,“ vysvetľuje pre agentúru AP Kim Ae Kyong, čašník v pchjongjanskej reštaurácii, ktorá sa špecializuje na jedlá zo psieho mäsa. „Ľudia veria, že horúčava vylieči horúčavu, tak jedia počas horúcich dní psie mäso a korenistú psiu polievku. Je zdravšia ako z iných druhov mäsa.“ Okrem nej ale reštaurácia pri rieke Taedong ponúka ďalší tucet jedál zo psa, napríklad rebierka, stehná či varenú psiu kožu.

Spolu s Okryu-kwan, ktorá denne obslúži asi 10.000 hostí a je vychýrená najmä vďaka rezancom, patrí „Pchjongjanská reštaurácia so sladkým mäsom“ k najpopulárnejším atrakciám metropoly a denne ju navštívi okolo 2000 ľudí. „Sladké mäso sa považuje za najlepší liek proti nedostatku apetítu kvôli horúčave,“ citujú manažéra reštaurácie Paka Song-suka oficiálne severokórejské noviny Rodong Sinmun.

Podobne ako na juhu, aj Severná Kórea však pomaly mení svoj postoj ku psom. Na vidieku samozrejme nie sú divoké psy ničím výnimočným, v ostatných rokoch ale čoraz častejšie vidno na uliciach Pchjongjangu a iných miest aj ľudí so psami na vôdzke. Postoj severokórejského lídra Kima Čong-una k tejto otázke nie je známy, v januári ale venoval 30 šteniat siedmich plemien (vrátane bradáča, nemeckého ovčiaka, ši-cu či bernardína) zrekonštruovanej pchjongjanskej ZOO, kde ich vystavujú ako divoké zvieratá. Psie centrum patrí k jej najpopulárnejším atrakciám a plagáty pri klietkach vysvetľujú, ako sa o psích spoločníkov správne starať.

Ešte pred dvomi rokmi ale agentúra Reuters uviedla, že najvyšší vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky patrí k fanúšikom psieho mäsa a štátne média často radia, ako by sa psie mäso malo pripravovať. A tak sa severokórejské gazdinky môžu dočítať, že „ak chcú pripraviť ten najlepší vývar, mäso by sa malo variť aj s neporušenou kožou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa