Španielsko zvažuje, či regulovať helibike - zjazďovanie kopcov za pomoci vrtuľníka

2024-01-29 16:00:00 |   |    | 

Španielsky región Aragónia zvažuje, čo urobiť s novým druhom zábavy v Pyrenejach. Proti takzvanému helibiku, kedy sa turisti nechajú dopraviť na vrchol hory za pomoci vrtuľníka a potom ju zídu vo vysokej rýchlosti na bicykli, protestujú ekológovia a časť miestnych obyvateľov. Vedenie regiónu premýšľa o prísnejšej regulácii, píše denník El País.



Španielsky región, pod ktorý spadá časť pyrenejského pohoria, si zatiaľ s helibikom nevie veľmi rady. Firma, ktorá lety na vrcholy hôr ponúka cyklistom, dostala povolenie na podnikanie bez dodatočných podmienok a má tiež platné povolenia od úradov pre civilné letectvo.

Regionálne úrady sa jej snažili v roku 2021 udeliť pokutu za škody na životnom prostredí a uvaliť na ňu povinnosť vypracovať hodnotenie dopadov jej aktivity na prírodu. Snahy však zamietli súdy, píše miestny denník El Heraldo. Región v polovici januára uznal, že ohľadom tejto aktivity existuje "legislatívne prázdno", a samospráva sľubuje, že vypracuje nové zákony.

Helibike začala pred niekoľkými rokmi ponúkať v Pyrenejach ako prvá firma Altituderides, ktorá je aktívna v oblasti Sobrarbe. Jej šéf Pablo Irigoyen sa nedomnieva, že by jej aktivita predstavovala nadmernú záťaž pre životné prostredie. Podľa neho ročne služby firmy využije viac ako 200 cyklistov, ktorí by hory podľa neho schádzali aj bez pomoci vrtuľníka.

Iného názoru sú ekológovia, ktorí považujú helibike za málo udržateľnú aktivitu. Podľa šéfa jednej z miestnych ekologických organizácií Juana Antonia Gila by mala mať firma povinnosť vypracovať štúdiu vplyvu svojej aktivity na životné prostredie, ako sa deje napríklad u podnikov, pri ktorých hrozí veľké znečistenie. K úplnému zákazu potom vyzval regionálny zastupiteľ Jorge Pueyo z ľavicovej strany Sumar, podľa ktorého je nutné chrániť "krehké územie vysokých hôr". Podobný zákaz podľa neho vydali aj Nemecko a Francúzsko.

Pre nejakú formu regulácie sa podľa denníka El País vyjadril aj predseda organizácie Zona Cero, ktorá združuje podnikateľov z oblasti Sobrarbe, Rafael Bergua. Podľa neho je však nutné tak urobiť s rozumom a po rozsiahlej debate s miestnymi. Bergua sa ani neobáva, že by nová zábava mohla predstavovať nepríjemnosť pre peších turistov, ktorí zdieľajú s cyklistami, ktorí sa rútia z vrcholu hôr vo vysokej rýchlosti, chodníky. "Územie je také rozsiahle, že sme nikdy nemali vážne problémy medzi cyklistami a pešími turistami," povedal denníku šéf združenia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa