Nové knihy z vydavateľstva DAJAMA

2008-12-02 17:00:00 |   |    | 



KULTÚRNE KRÁSY SLOVENSKA

 

Názov: Hrady a zámky

Autori: Daniel Kollár a Jaroslav Nešpor
Počet strán: 128
Formát: B5
Vyšlo aj v anglickom jazyku.

Pre čitateľov najatraktívnejšia pravdepodobne bude kniha Hrady a zámky, ktorá voľne nadväzuje na predchádzajúcu publikáciu o hradných zrúcaninách. Termíny „hrad“ a „zámok“ sa považujú za synonymá, a takto možno novú knihu označiť aj ako druhý diel knihy Hrady – najkrajšie zrúcaniny. Výber zámkov vychádzal z predchádzajúcej knihy, v ktorej autori spracovali najkrajšie hradné zrúcaniny. V tejto publikácii sa zamerali na ďalšie stavby, ktoré sú zväčša pekne zrekonštruované a v ktorých sídlia múzeá najrozličnejšieho charakteru. Vďaka nim návšteva takejto kultúrno-historickej pamiatky dostáva iný rozmer a nadobúda poznávací a náučný charakter. Z tohto dôvodu zostavovatelia vybrali najkrajšie hrady a zámky nielen z vizuálneho hľadiska, ale aj z pohľadu existencie muzeálnych expozícií. Vybrané hrady a zámky sa snažili opísať podobným spôsobom ako hradné zrúcaniny. Publikácia sa snaží byť tak trochu turistickým sprievodcom a jej cieľom je poskytnúť čitateľovi komplexnú predstavu ešte skôr, ako sa rozhodne ten – ktorý zámok navštíviť. Texty o hradoch a zámkoch sú popretkávané povesťami, príbehmi a legendami, ktoré sa viažu na zámok, jeho obyvateľov a historické udalosti. Nechýbajú dobové ilustrácie, staré pohľadnice, pôdorysy, mapy a súčasné fotografie.

 


 

Názov: Kaštiele
Autor: Ján Lacika
Počet strán: 128
Formát: B5
Vyšlo aj v anglickom jazyku.

Možno povedať, že aj kniha Kaštiele voľne nadväzuje na publikáciu o hradných zrúcaninách. V tejto knihe však zostavovatelia najväčší priestor poskytli stavbám, ktoré sú zväčša pekne zrekonštruované a v ktorých sídlia múzeá najrozličnejšieho charakteru. Vďaka nim návšteva takejto kultúrno-historickej pamiatky dostáva iný rozmer a nadobúda poznávací a náučný charakter. Samozrejme, neobišli ani kaštiele, ktoré sú pekne zrekonštruované a ktoré dnes plnia iné funkcie (sú ubytovacími zariadeniami, domami umelcov či sídlami inštitúcií). Napokon priestor dostali aj kaštiele, ktoré sú významné z historického hľadiska, avšak nie sú v najlepšom stave a čakajú na rekonštrukciu. Každé predstavenie kaštieľa sa začína opisom polohy a prístupových ciest, pokračuje históriou a súčasnosťou a zaujímavosťami nachádzajúcimi sa v bezprostrednom okolí. Nechýbajú staré pohľadnice a charakteristické fotografie.


 

 

Názov: Ľudová architektúra
Autor: Viera Dvořáková
Počet strán: 128
Formát: B5
Vyšlo aj v anglickom jazyku.

Súčasťou edície je aj kniha Ľudová architektúra, ktorá voľne nadväzuje na publikáciu Drevené kostoly. Ľudová architektúra je jedným zo symbolov Slovenska. Zachovala sa vo viacerých obciach a dnes je veľkým lákadlom najmä pre zahraničných turistov. Publikácia Ľudová architektúra je vlastne putovaním po vidieckych obciach, v ktorých sa čo najkompaktnejšie zachovala ľudová zástavba. Jej cieľom je poskytnúť komplexnú predstavu o histórii a súčasnosti tej – ktorej obce ešte skôr, ako ju čitateľ navštívi. V tejto publikácii zostavovatelia v prvej kapitole najväčší priestor poskytli lokalitám, ktoré sú pamiatkovými rezerváciami ľudovej architektúry. Ich návšteva okrem estetického zážitku ponúka i poznávací či náučný charakter, pretože v nich možno nájsť viaceré objekty, ktoré sú premenené na múzeá. Samozrejme, neobišli ani viaceré vidiecke obce, ktoré sú vidieckymi pamiatkovými zónami s mnohými pekne zrekonštruovanými domami. Tie tvoria náplň druhej kapitoly. Texty dopĺňa množstvo fotografií, ktoré v celku i v detailoch dotvárajú obraz o svojráznosti ľudovej architektúry jednotlivých regiónov Slovenska.

 

  • NA STARÝCH POHĹADNICIACH

 

 

Názov: Bratislava na starých pohľadniciach
Autor: Ján Lacika
Počet strán: 128
Formát: A4

Kniha Bratislava na starých pohľadniciach je „pohľadnicovou“ prechádzkou starou Bratislavou. Predstavuje obraz mesta v prvej polovici 20. storočia tak, ako ho zachytili viacerí fotografi a vydavatelia pohľadníc. Súbor viac ako 200 starých pohľadníc je zoradený topograficky podľa jednotlivých častí mesta. Začína sa Hradom a Podhradím a pokračuje jednotlivými ulicami a námestiami. Na záver predstavuje aj bratislavské predmestia. Texty o jednotlivých častiach mesta, jeho uliciach a domoch opisujú nielen ich históriu, ale sú obohatené aj o rôzne príbehy, ktoré čitateľom pomôžu lepšie pochopiť mentalitu a spôsob života obyvateľov Bratislavy v minulosti. Obsahová štruktúra a členenie jednotlivých kapitol tiež prispievajú k plnšiemu precíteniu Bratislavy, ktorej zákutia očarovali a očaria každého návštevníka. Publikácia si určite nájde čitateľov nielen medzi Bratislavčanmi, ale bude vhodnou inšpiráciou a pomôckou pri jej objavovaní aj pre návštevníkov jedného z najkrajších a najvýznamnejších miest Slovenska.


 

Názov: Banská Štiavnica na starých pohľadniciach
Autor: Ivan Herčko
Počet strán: 96
Formát: A4

Priam ukážkovým príkladom porovnania minulosti a prítomnosti je Banská Štiavnica – klenot medzi mestami Slovenska. Jej nesporné kultúrno-historické hodnoty a krása ju zaradili medzi prvé pamiatky na Slovensku, ktoré sa v roku 1996 dostali do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Koncom 18. storočia bola Banská Štiavnica tretím najväčším mestom v Uhorsku a aj o storočie neskôr mala okrem hospodárskeho významu výrazný a svojský šarm a pôvab. Toto všetko dokumentujú práve staré pohľadnice, ktorých vyšlo o tomto meste veľké množstvo. Z tohto pohľadu ich nebolo vôbec ťažké dať na jednu „kopu“. Oveľa zložitejšie bolo vybrať z nich tie, ktoré najvýstižnejšie charakterizujú život Banskej Štiavnice v prvej polovici 20. storočia. Z množstva pohľadníc Banskej Štiavnice zostavovatelia vybrali nielen typické zábery, ale zároveň aj fotografie približujúce jej genius loci. Texty publikácie Banská Štiavnica na starých pohľadniciach opisujú nielen históriu mesta, ale sú obohatené aj o rôzne príbehy, ktoré čitateľom pomôžu lepšie pochopiť mentalitu a spôsob života často svojráznych obyvateľov Banskej Štiavnice v minulosti. Aj obsahová štruktúra a členenie jednotlivých kapitol prispejú k plnšiemu precíteniu mesta, ktorého zákutia očaria každého návštevníka. Na jednej strane bude práve pre nich publikácia vhodnou inšpiráciou navštíviť toto mesto a na druhej strane si nájde čitateľov aj medzi Štiavničanmi, ktorí možno objavia dosiaľ niečo nepoznané, čo zvýši ich hrdosť na ich úžasné mesto.


 

Názov: Príroda Tatier na starých pohľadniciach
Autor: Ivan Bohuš, ml.
Počet strán: 96
Formát: A4

Po úspešnej knihe Vysoké Tatry na starých pohľadniciach pripravilo vydavateľstvo DAJAMA v tomto roku prvú publikáciu, ktorá predstavuje prostredníctvom starých pohľadníc len prírodu jedného regiónu. Nie je to nič neobyčajné, najmä ak ide o také horstvo, akými sú Tatry. Kniha Príroda Tatier na starých pohľadniciach je voľným pokračovaním publikácie Vysoké Tatry na starých pohľadniciach, ktoré však boli viac o osadách a ľuďoch. Táto je o vrchoch, štítoch, dolinách, plesách, vodopádoch, flóre a faune Tatier tak, ako ich postupne zvečňovali fotografi v prvej polovici 20. storočia. Kniha je vlastne malou „pohľadnicovou“ prechádzkou po prírode Tatier. Súbor takmer 160 starých pohľadníc je zoradený tematicky podľa jednotlivých fyzicko-geografických prvkov tatranskej krajiny. Texty o jednotlivých štítoch, dolinách, vode a „živote“ tatranskej prírody opisujú nielen históriu jej objavovania, ale sú obohatené aj o rôzne zaujímavosti, ktoré čitateľom pomôžu lepšie priblížiť charakter Tatier v prvej polovici 20. storočia. Publikácia si nájde čitateľov nielen medzi obyvateľmi Tatier, ale pomocou nej objavia ich krásu aj ďalší domáci či zahraniční návštevníci. A možno prostredníctvom pohľadníc viac porozumejú tatranskej prírode a potrebe jej ochrany.

 

 

Zdroj/autor: dajama

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa