Číčovské mŕtve rameno

2009-09-23 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Iba kúsok od Bratislavy možno nájsť úplne iný svet. Tiché prostredie lužného lesa, voda a spev vtákov, to je Číčovské mŕtve rameno.



Vybrať si však treba obdobie s nepremnoženým výskytom komárov, pretože inak každého návštevníka doslova zožerú.

Jednou z najvýznamnejších prírodných rezervácií v Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy je Národná prírodná rezervácia Číčovské mŕtve rameno. Nachádza sa v blízkosti Dunaja na Podunajskej rovine v najviac zalesnenej časti Chránenej krajinnej oblasti. Vyhlásili ju 21. augusta 1964 na ploche 798 715 m². Leží v katastrálnom území obcí Číčov a Kľúčovec v nadmorskej výške 110 metrov.

Číčovské mŕtve rameno sa považuje za najväčšie jazero v mŕtvom ramene rieky na Slovensku. Jeho hĺbka je 7,5 metrov. Je významnou lokalitou vodných a močiarnych spoločenstiev charakteristických pre lužné lesy rastúce pozdĺž Dunaja s výskytom 24 druhov rýb, vyše 100 druhov vtákov a viacerých zriedkavých druhov iných živočíchov a rastlín. Jazero vzniklo v roku 1899 po pretrhnutí dunajskej protipovodňovej hrádze.

K mŕtvemu ramenu sa najlepšie dostaneme z Číčova. Na jeho západnom okraji do poľa vychádza čiastočne spevnená cesta, po ktorej okolo záhrad prídeme k protipovodňovej hrádzi. Môžeme pokračovať odbočením vpravo po zarastenom lesnom chodníku alebo sa radšej vydáme poľnou cestou popri lese. Jednou i druhou trasou prídeme k domčeku, kde je vstup do chráneného územia. Ďalej nás povedú informačné tabule náučného chodníka, ktorý sa tiahne takmer okolo celého ramena. Texty na paneloch pri jednotlivých zastávkach stručne a výstižne predstavujú živočíšstvo a rastlinstvo, ktoré tu možno pozorovať.

Číčovské mŕtve rameno je zvyšok mŕtveho ramena zvaného Lion. Pekné vodné prostredie močiarneho charakteru obrástol mäkký vŕbový a topoľovo-jelšový les. Na hladine rastie lekno žlté, zátoky sú porastené tŕstím, ostricou a pálkou. Je to taká malá ornitologická lokalita s výskytom viacerých druhov vtákov. Možno tu pozorovať volavku popolavú i bielu, potápku chochlatú, čiernokrkú i hnedú, haju tmavú či bučiačika močiarneho.

V lesnej a vodnej oáze ticha vnímavý turista zaručene príde na iné myšlienky. Okrem oddychu a aktívneho pohybu sa pritom z informačných tabúľ dozvie veľa informácií o prírode tohto územia. Zážitok z návštevy je potom dokonalý.

 

Zdroj/autor: Dajama, KrásySlovenska, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa