KNIHA 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností

2010-09-18 15:00:00 |   |    | 

Ďalšia z jedinečných publikácií o Slovensku. Viac ako tristo strán s kvalitnými farebnými fotografiami...



700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností abecedne od Aboviec v gemerskom pohraničí až po Župčany pri Prešove.

Každá z pamiatok je predstavená aspoň jednou fotografiou a krátkym textom. Necelá päťdesiatka pamätihodností, ktoré sú považované za najhodnotnejšie a zároveň turisticky najatraktívnejšie,  dostala viac priestoru na dvojstrane s niekoľkými fotografiami.

Slovensko je bezpochyby krajina s  rozmanitou a pestrou históriou, ktorá zanechala nezmazateľné stopy v podobe množstva pamätihodností. Okrem cirkevných pamiatok máme hodnotný súbor historických stavieb, ktoré možno označiť ako panské sídla alebo pevnosti. Sú medzi nimi hrady, zámky, kaštiele, kúrie, hradiská, pevnosti, mestské šľachtické a patricijské paláce, mestské hradby, bašty a brány, opevnené kostoly a kláštory.

Necelá tisícka obrázkov v tejto publikácii ukazuje nesmiernu pestrosť a rozmanitosť pamiatok sústredených na rozlohou neveľké Slovensko. Zároveň je aj výpoveďou o tom, v akom stave sa nachádzajú.

Popri  dokonale zrenovovaných a starostlivo udržiavaných skvostoch nachádzame na Slovensku aj priamo pred očami sa rozpadajúce zrúcaniny zarastené burinou. Možno sa práve prostredníctvom tejto publikácie podarí aktivizovať ľudí, ktorí svoje vlastenectvo prejavia napríklad aj tým, že sa  pričinia o záchranu hradov, zámkov, kaštieľov, hradísk, pevností, palácov a kúrií. 

Autorom knihy je naslovovzatý odborník Ján Lacika, vedecký pracovník Geografického ústavu SAV v Bratislave.  Okrem vedeckej práce sa venuje krajinárskej fotografii, tvorbe máp a písaniu populárno-náučnej a turistickej literatúry a encyklopedickým dielam.  Je autorom desiatok kníh a časopiseckých článkov.

Za mimoriadne úspešnú publikáciu 1000 zaujímavostí Slovenska získal Zlatú knihu. Precestoval väčšinu európskych krajín, v ostatných rokoch sa však zameriava na detailné poznávanie Slovenska. 



700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností
Autor: Ján Lacika
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 320
Väzba: Knihy viazané
Formát, hmotnosť: 227x306 mm, 1685 g
Rok vydania: 2010
Cena: 27,81 eur

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa