Cestuje sa už podľa nového poriadku!

2011-01-04 10:10:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Od 12. decembra 2010 platí na železnici nový cestovný poriadok vlakov osobnej dopravy železníc.



So zavedením nového grafikonu postupne nasadili železnice nové elektrické poschodové vlaky.

Jazdia ako osobné vlaky zo železničnej stanice Žilina v smere Čadca, Liptovský Mikuláš a Trenčín. Postupne nasadzujú modernizované vozidlá najmä na trati Humenné - Košice a v okolí Nových Zámkov.

Dva páry InterCity vlakov IC 501, 502, 503 a 504 jazdia denne medzi železničnými stanicami Nové Mesto nad Váhom – Bratislava rýchlosťou 160 km/h. Postupne budú aj ostatné IC vlaky jazdiť v tomto úseku plnou traťovou rýchlosťou.

Príchody a odchody IC vlakov sa zmenili len minimálne, avšak vzhľadom na pokračujúcu modernizáciu piateho koridoru medzi Novým Mestom nad Váhom a Púchovom jazdia IC vlaky počas výluk podľa alternatívnych cestovných poriadkov.

Na tratiach v Bratislavskom samosprávnom kraji Bratislava – Kúty, Bratislava – Trnava a Bratislava – Dunajská Streda – Komárno zachovali železnice v novom grafikone rozsah dopravných výkonov a tiež časy príchodov a odchodov jednotlivých vlakov.

V smere z Bratislavy do Nových Zámkov sa zmenil čas príchodov a odchodov vybraných osobných vlakov pre skvalitnenie prípojov k rýchlikom. Zrýchlené vlaky od Leopoldova a Trnavy zastavujú v ranných hodinách v smere do Bratislavy aj v železničnej stanici Šenkvice.

Niektoré vybrané osobné vlaky jazdia v úseku Bratislava – Trnava podľa alternatívneho cestovného poriadku, a to pre pokračujúce modernizačné a rekonštrukčné práce na železničnom koridore.

Z Bratislavy smerom na Galantu a Nové Zámky sa posunuli odchody a príchody osobných vlakov, ktoré sa prispôsobili zmene príchodu rýchlikov. Z Holíča je nové priame spojenie do Trnavy v pracovných dňoch a do Bratislavy počas víkendov.

V Poprade, Prešove a Humennom sa skvalitnili prípoje pre dovoz a odvoz pracujúcich a študentov do a zo zamestnania a škôl. Na tratiach Tatranských elektrických železníc je zachovaný grafikon s odchodom vlakov z Popradu v celú hodinu a 29. minútu a príchodom do Popradu v celú hodinu a 20. minútu.

Železnice sa v rámci nového grafikonu v Košickom samosprávnom kraji zamerali najmä na skvalitnenie prípojov v Margecanoch, Košiciach, Trebišove a Michaľanoch. Autobusové prípoje na vlaky zostali zachované v železničných staniciach Michaľany, Streda nad Bodrogom, Somotor, Veľký Horeš a Pribeník.

Z Bratislavy do Prahy opäť jazdí súprava Pendolino ako SuperCity Slovenská strela. Vlak odchádza z Bratislavy o 5.54 a do Prahy hl. n. prichádza o 9.42. V opačnom smere ide Slovenská strela z Prahy o 18.13 a do Bratislavy hl. st. prichádza o 21.58.

Cez pohraničnú priechodovú stanicu Kúty zostáva počet diaľkových vlakov nezmenený. EC 136/137 Moravia má rovnaké príchody a odchody, avšak ide po novej trase Bohumín – Bratislava – Budapešť s priamymi vozňami do Varšavy.

Grafikon prináša aj zmeny vo vlakovej doprave medzi Slovenskom a Maďarskom. Na pohraničnom slovensko-maďarskom priechode Čaňa – Hidasnémeti zrušili pár letných vlakov Varsovia. Doprava je zabezpečená dvoma pármi vlakov InterCity Košice – Budapešť a späť.

 

Železnice zmenili s grafikonom aj číslo sms, vďaka ktorej možno zistiť informácie o polohe, resp. meškaní vlaku. Nové číslo je pre všetkých mobilných operátorov rovnaké - 7036. Všetky podrobnosti o cestovaní vlakom získate na čísle Kontaktného centra 18 188, v osobných pokladniciach železníc, na emailovej adrese info@slovakrail.sk alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

 

Zdroj/autor: sita, zssk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa