Dovolenka s deťmi, alebo len výlet – zamierte na krásny Spiš 2. časť

2014-07-19 11:00:00 |   |    | 

Každá dedinka na Spiši ponúka niečo krásne a nezabudnuteľné. My vám vyberáme skutočne len zlomok z týchto zaujímavostí. Až keď vkročíte do tohto regiónu, chytí vás za srdce a i napriek malým negatívam zanechá najmä tie pozitívne spomienky. K tomu ešte prirátajte dobre známe akcie ako Spišské trhy alebo Púť na Mariánsku horu, popri ktorých sa organizujú aj mnohé menšie a lákavé podujatia. Zájdite si aj do miestneho divadla, ktoré odchovalo veľa vynikajúcich hercov a stále ponúka atraktívne predstavenia.



Chrám Svätého Jakuba, Levoča

Hlavnou dominantou mesta Levoča je tunajší Kostol svätého Jakuba. V jeho interiéri nájdete hneď niekoľko krásnych sôch a detailne premyslenú výzdobu. Najväčším lákadlom je však brilantné dielo Majstra Pavla z Levoče. Oltár, ktorý sa nachádza v čelnej časti je celý vytvorený z dreva. Je vysoký viac ako 18 metrov a tým sa zároveň stal najvyšším neskorogotickým krídlovým oltárom na svete. Majster Pavol nebol rodákom z tohto mesta, prišiel tam len na pozvanie. Na oltári pracoval dlhý čas a bolo to jeho vrcholné dielo. Vďaka tejto práci poznajú Slovensko aj v zahraničí a informácie o ňom o nás šíria dobré meno aj na mnohých výstavách.

Levočská radnica

V dejinách malo mesto Levoča veľmi silnú pozíciu. Získalo totiž status slobodného mesta a v čase najväčšieho rozmachu bolo pýchou celého regiónu. Moc a peniaze demonštrovali však veľmi príjemným spôsobom a tak z tejto epochy nájdeme mnoho nádherných stavieb. O histórii Levoče, o legendách o levočskej Bielej pani, ale aj o zaujímavostiach z regiónu sa môžete dozvedieť viac v historickej radnici. Z jej balkóna budete mať nádherný výhľad na susedný chrám. Odporúčame vám zakúpiť si zvýhodnené vstupenky, ktoré platia aj do Domu Majstra Pavla z Levoče a do Výtvarného múzea. Všetky sa nachádzajú blízko seba a tak ich pohodlne stihnete navštíviť v priebehu doobedia.

Klietka hanby, Levoča

Ďalším symbolom je nepochybne aj klietka hanby. Postavená bola údajne v 16. storočí. Slúžila na svojské potrestanie za menšie i väčšie prehrešky. Povráva sa, že v nej častejšie končili ženy, ako muži. Keď došlo k dostatočnej verejnej potupe, trestanec bol prepustený. V jej blízkosti sa nachádza aj Thurzov dom. V súčasnosti však nie je prístupný, pretože ide o vládnu budovu. Má však krásnu fasádu, ktorá je inšpirovaná renesančnou atikou.

Dom Majstra Pavla z Levoče

Zaujímavá budova ukrýva vo svojich miestnostiach odkaz na život a dielo Majstra Pavla z Levoče. Nachádza sa tam niekoľko kúskov z jeho práce. Popri fotografiách nájdete aj niekoľko originálov sôch. Dozviete sa niečo viac o živote tohto velikána.

Mariánska hora, Levoča

Toto miesto je významné najmä z kresťanského hľadiska. Na jej vrchole sa nachádza bazilika, ku ktorej sa pravidelne v prvú júlovú nedeľu koná jedna z veľkých slovenských púti. V minulosti na nej kázal omšu aj pápež Ján Pavol II. Výlet si tam môžete urobiť i keď nie ste veriaci. Príjemná prechádzka, ktorú zvládnu aj rodiny s deťmi ponúka nádherný výhľad na celé mesto.

Levočská priehrada

Obľúbené miesto na oddych. K priehrade sa môžete vybrať aj na bicykli. Nachádza sa pri nej hneď niekoľko možností na voľnočasové aktivity. Medzi najobľúbenejšie patrí istotne člnkovanie. Okrem neho sa deti môžu pohrať na preliezkach. Urobiť si tam môžete aj príjemný piknik.

Románsko-gotický kostol, Žehra

I v tomto prípade ide o pamiatku chránenú UNESCOm. Stavať sa začala koncom 13. storočia. Malý kostolík je významný aj vďaka bohatej vnútornej výzdobe. Fresky postupne prechádzajú umením dvoch storočí. Popri nich môžete obdivovať niekoľko plastík. I keď sa možno svojou veľkosťou a pompéznosťou Kostol sv. Ducha nevyrovná známejším kolegom na Spiši, ponúka vám aj tak jedinečnú duchovnú zbierku, ktorá upúta svojou nenápadnou skromnosťou a rozmanitosťou.

Drevené sochy, Prakovce

Rozprávkovú cestu lesom ponúka nielen deťom, ale aj dospelým dôchodca z Prakoviec. Ten postupne začal premieňať okolité stromy na nádherné sochy, ktoré lákajú čoraz viac turistov. Kuriozitou je, že v začiatkoch sa na tu začala tvoriť nelegálna skládka odpadu. Keďže tento pán nechcel dopustiť, aby tak jeho milovaný kúsok prírody dopadol, rozhodol sa mu vdýchnuť život novým spôsobom a i vďaka častým návštevám turistov zabrániť podobným nepríjemnostiam.

Zdroj/autor: slovakia.travel, levoca.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa