Zájdite si do krásneho Humenného a na vlastnej koži spoznajte ďalší slovenský kút

2015-05-27 08:00:00 |   |    | 

Ďalší pekný víkend je pred nami a bolo by načase naplánovať si aj nejaké zaujímavé miesto, kde by ste sa mohli pozrieť tentoraz. Východ našej krajiny ponúka mnoho nádherných možností na výlety. Jedným z nich je aj Humenné, ktoré sa môže hlavnými atrakciami pochváliť priamo v centre. Vďaka tomu to nebudete mať nikde ďaleko a môžete si vychutnať oddychovú atmosféru pokojného víkendu. No aby ste sa nenudili, zájsť môžete aj na niektorú z blízkych zrúcanín a preskúmať tak aj tunajšiu prírodu.



 

Renesančný kaštieľ

 

Najväčšia pýcha tohto mesta. Kaštieľ sa nachádza priamo v centre a je k nemu veľmi dobrý prístup. Jeho vstup chránia sochy levov a majestátna brána, ktorá potom voľne prechádza do parku. V minulosti v týchto priestoroch stál hrad. No po jeho úplnom zničení sa rozhodol vtedajší panovník postaviť radšej namiesto neho reprezentatívny kaštieľ, ktorý uchoval niektoré z častí pôvodnej budovy, aby tak nadviazal na jej históriu. Napriek obdobiu rozmachu potom prišiel opäť útlm a kaštieľ začal chátrať. Isté obdobie v ňom bolo ruské gymnázium, nachádzal sa tam aj archív. Nakoniec sa však opäť stal reprezentatívnym priestorom a postupne v ňom vybudovali múzeum. V rámci expozície si môžete pozrieť históriu tohto regiónu, vykopávky, repliky nábytku, ale aj informácie o rómskych dejinách. Vyhraďte si čas aj na prechádzku príjemným parkom. Múzeum je otvorené v hlavnej sezóne každý deň, mimo nej je nutné vopred sa objednať v skupine aspoň piatich ľudí. Vstupné je 2,50 pre dospelých.

 

Skanzen

 

Počas prechádzky parkom môžete zájsť pokojne až do blízkeho skanzenu. Budete prekvapení, aký pokoj a tichú atmosféru nájdete tak blízko centra. Najcennejšou pamiatkou v tomto skanzene je kostolík, ktorý sem preniesli z Novej Sedlice. Postavený bol totiž bez jediného klinca a celý je len z dreva. Okrem neho si môžete v skanzene pozrieť aj typické historické domčeky z tohto regiónu, ale aj pracovné nástroje, s ktorými sa kedysi pracovalo. Dokopy sa tam nachádza 15 historických budov. Skanzen je otvorený od mája do konca októbra a vstupné doň je 2 eurá.

 

Cestou zo západu môžete navštíviť aj: Domašínsky meander – Slovenskú riečnu perlu strážia dva hrady

 

Kostol Všetkých svätých

 

Podľa dostupných údajov bol kostol stavaný v 14. storočí. Predtým sa tam nachádzala menšia kaplnka, do ktorej sa chodievali pútnici a domáci pravidelne modliť a prosiť o zdravie. Dokonca tam prinášali drevené napodobeniny tých končatín, ktoré ich bolievali, pretože verili, že takto od nich choroba skôr odíde. V súčasnosti sa v gotickom kostole nachádzajú relikvie svätého Bonifáca, ktoré pápež mestu daroval ešte v 17. storočí.

 

Brekovský hrad

 

V okolí Humenného sa nachádza aj nádherná príroda, ktorú si taktiež môžete vychutnať aj pri spoznávaní zabudnutej histórie. Len neďaleko mesta sa nachádza zrúcanina Brekovského hradu. Ten bol postavený v 13. storočí a plnil obrannú funkciu. Dvakrát počas svojich krátkych dejín stihol vyhorieť. Potom sa ho už v 17. storočí rozhodli jeho obyvatelia navždy opustiť a tak začal úplne chátrať. Nakoniec sa z neho stala len zrúcanina, ku ktorej sa chodia i domáci radi prejsť a pokochať sa krásnym výhľadom na okolie. Z obce Brekov sa k nemu dostanete po vyznačenej žltej turistickej trase. V minulosti sa tam nachádzalo aj významné archeologické ložisko. Časť exponátov je možné vidieť aj v múzeu v Humennom. V súčasnosti je už objekt voľne prístupný všetkým turistom.

 

Viete aké krásy Slovensko ukrýva?: VIDEO: Krásy slovenskej prírody. Vieme čo doma máme?

 

Morské oko

 

Ak máte chuť na dlhší výlet, vyberte sa aj na nejaký výlet v okolí. Morské oko sa nachádza približne hodinu cesty autom od Humenného. Vihorlatské vrchy ponúkajú mnoho zaujímavostí na využitie voľného času. Jednou z nich je i samotné prírodné jazero, ktoré je tretím najväčším svojho druhu u nás. Môžete sa okolo neho prejsť a dopriať si nenáročnú túru, ale aj urobiť si niekde v jeho blízkosti piknik a oddýchnuť si tak počas teplých dní.

 

Sninský kameň

 

Je taktiež súčasťou Vihorlatu. Pozostáva z dvoch častí – z Malého a Veľkého Sninského kameňa. Prístupný je hneď z niekoľkých smerov. Vašu túru môžete začať priamo v Snine, no vybrať sa môžete aj zo Zemplínskych Hámrov. Prejsť sa k nemu dá aj od spomínaného Morského oka. Je len na vás, akú náročnosť si vyberiete. Za dobrého počasia sa vám naskytne skutočne fantastický výhľad. Niekedy je vidno nielen široké okolie a Poľsko, ale aj Tatry.

 

Chcete ísť tento rok do Tatier? Aj tento rok preskúmajte naše Veľhory. Využite pritom zľavovú zážitkovú kartu Tatry Card

 

Zdroj/autor: humenne.sk, mestohumenne.szm.com, turista.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa