Kaštieľ v Svätom Antone je opäť krajší, pribudla camera obscura aj malebné rozárium

2023-10-10 18:30:00 |   |    | 

Múzeum vo Svätom Antone je jednou z najkrajších historických atraktivít destinácie. Ročne ho navštívi približne 40000 návštevníkov, ktorých lákajú nádherne zariadené interiéry či poľovnícka a prírodovedná expozícia. Medzi najobdivovanejšie patrí Zlatý salón – súprava nábytku pozlátená 24-karátovým zlatom, ktorá patrila francúzskej princeznej.



 

Lákadlom je okrem múzea aj krásny lesopark s jazierkami a umelá jaskyňa - grotta. K nim pribudli dve nové atraktivity: rozárium a Camera obscura.

Pri rekonštrukcii povaly kaštieľa v roku 2000 bol náhodou objavený zaujímavý optický jav, kedy sa cez otvory v strešných vikieroch na široké steny komínov premietal obrátený odraz nádvoria. Táto ´camera obscura´ fungovala na viacerých komínoch", priblížil riaditeľ Múzea vo Svätom Antone Štefan Engel.

"Je však ťažké povedať, či išlo o zámer, ktorým pán kaštieľa ohuroval svojich ctených hostí, alebo náhodný nechcený efekt. Povala nie je z bezpečnostných dôvodov prístupná verejnosti, preto bolo našim cieľom "presťahovať" nález niekam, kde ho bude môcť každý návštevník vidieť,“ dodal.

Camera obscura je umiestnená v malom drevenom domčeku pred kaštieľom. Návštevníci môžu do neho vstúpiť a keď si oči privyknú na tmu, na vnútornej stene sa začne zobrazovať priemet vonkajšieho sveta hore nohami. Informačná tabuľa vysvetľuje princípy optiky, ako aj vtipný návod na použitie.

Druhou novinkou v areáli kaštieľa je obnovenie časti zaniknutých záhonov v parku. Rozárium nedosahuje pôvodný rozsah, ale dostalo novú atraktívnu formu s oddychovým miestom a odkazom na bývalé ružové záhony, slávnu bulharskú ružu damascénsku, ale aj na osobu posledného užívateľa kaštieľa, bulharského cára Ferdinanda Coburga a na botanickú činnosť Andreja Kmeťa.

Lokalita je na terase pri južnom krídle kaštieľa, kde sú vhodné podmienky na pestovanie ruží. Toto miesto bude zároveň obľúbeným fotopointom mladomanželov a ostatných návštevníkov parku. Pri realizácii rozária bola potrebná malá úprava okolia, príprava pôdy, nákup vhodných odrôd ruží, nákup lavičiek a nádob na zachytávanie dažďovej vody. Obe atraktivity sú celoročne dostupné, pri každej je osadená aj informačná tabuľa, doplnila Monika Maňkovská, zástupkyňa riaditeľa múza.

Veríme, že novovybudované prvky v areáli historického parku múzea zvýšia jeho atraktivitu a budú pre návštevníkov vítaným spestrením. Opodstatnenosť investície vidím nie len v návrate k minulej sláve parku, ale vnímame ju aj ako nástroj zatraktívnenia okolia Štiavnice s cieľom vytiahnuť návštevníkov mesta do širšieho okolia,“ uviedol krajský poslanec za okres Banská Štiavnica a podpredseda BBSK Mikuláš Pál.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: KOCR Banskobystrický kraj Turizmus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa