Poznáte najkrajšie zvuky Slovenska? Známy hudobník sa vybral na dobrodružnú cestu naprieč krajinou

2023-10-23 10:00:00 |   |    | 

Ak radi vyrážate na cesty, nemusíte smerovať hneď do zahraničia. Aj na Slovensku nájdete miesta, ktoré vás očaria svojou polohou, výhľadom, významom alebo zvukom. A práve tipy na Najkrajšie zvuky Slovenska vám prináša odborník na zvuky a odhodlaný explorer Jureš Líška. Muzikant a producent kapely Fallgrap totiž navštívil takmer dve desiatky unikátnych miest po celom Slovensku a čelil nástrahám počasia či divokej prírody pri nahrávaní najkrajších zvukov.



 

Spoločnosť mu robilo plne elektrické SUV Škoda Enyaq Coupé, ktoré spĺňa požiadavky moderných objaviteľov a ponúka štýlového aj komfortného spoločníka, ktorý neruší okolie hlukom alebo emisiami. Pretože ako sám Jureš povedal: ,,Kto chce počuť svet, musí ostať ticho.“ Inšpirujte sa výberom lokalít, ktoré sa môžete vybrať objavovať kedykoľvek aj vy vďaka projektu Najkrajšie zvuky Slovenska.

 

Preskúmajte Slovensko od východu po západ

Viete, ako znie naša krajina? Teraz to môžete zistiť a užívať si pritom výhody jazdy v elektromobile. Stačí si vybrať jedno z takmer dvadsiatky miest, ktoré pre vás zmapoval projekt Najkrajšie zvuky Slovenska a naplno sa ponoriť do bzukotu, zurčania, škrípania, cvrlikania, šuchotania alebo štebotania. Ak neviete, čo si pod tým máte predstaviť, pozrite si krátky dokument, ktorý vás prevedie dobrodružstvami Jureša Líšku pri nahrávaní zvukov. Vďaka tomu, že plne elektrický Enyaq Coupé neruší prírodu hlukom ani emisiami, poodhalíme vám naplno skryté zvuky našich rastlín, zvierat, podzemia aj stavieb. Tak zoberte si slúchadlá, pozývame vás na jazdu Slovenskom.

 

Tunel, jaskyňa či zatopený lom na východe

Tento zatopený lom na prvý pohľad pôsobí ako z divokého západu, objavíte ho však na okraji zemplínskej obce Skrabské. Koncom 19. storočia tu fungovala cementáreň, ku ktorej lom patril. Dnes je to obľúbené miesto na kúpanie, fotenie a po novom aj na nahrávanie tých najkrajších slovenských zvukov. Tajomný Slavošovský tunel bol slávnostne prerazený v roku 1944, no po vojne sa ho nepodarilo nikdy spustiť do prevádzky. Preto zostal bez osvetlenia, temný, vlhký, chladný a úplne tichý. S dĺžkou až 2400 metrov si drží prvenstvo ako najdlhší cyklotunel Európy a úctyhodné tretie miesto v rámci celého sveta. Nájdete ho na Gemeri medzi obcami Slavošovce a Magnezitovce.

Krásnohorskú jaskyňu objavíte neďaleko obce Krásnohorská Dlhá Lúka v Národnom parku Slovenský kras. Známa je najmä mohutným Kvapľom rožňavských jaskyniarov s výškou až 32,6 metrov a tajuplným podzemným riečiskom. V dokonalom tichu počuť iba vlastné myšlienky a tajomné, krásne zvuky, ktoré zachytil Jurešov mikrofón.

 

Vodopád, ropný prameň aj travertínové dosky v strede

Ak máte chuť na ľahkú turistiku vhodnú aj pre deti, Ráztocký vodopád je pre vás ako stvorený! Je ukrytý v kamennej tiesňave a padá z výšky asi osem metrov. Počas leta býva obrastený bujnou vegetáciou, v zime sa zas mení na ľadovú kaskádu. Vedeli ste, že na Slovensku máme svoj kúsok čierneho zlata? Síce sa vďaka nemu žiadny pastier nestal šejkom, no v minulosti ropný prameň Korňa domáci skutočne využívali na mazanie vozov a obuvi, na svietenie či na liečenie kožných chorôb dobytka. Dnes je to naša prírodná pamiatka a hrdý európsky unikát.

Pri ceste cez Kysuce si tu môžete spraviť zastávku a započúvať sa. Chránená prírodná pamiatka pri obci Bešeňová, Bešeňovské travertíny, je umelecké dielo našej prírody. Termálny prameň bohatý najmä na železo, vápnik a horčík sa tu vyzrážal do unikátnych tvarov, aké by človek nikdy nevymyslel. Vyleštené zlaté dosky z bešeňovského travertínu zdobia budovu Univerzity Komenského v Bratislave a rôzne stavby po celej Európe. Keď pôjdete okolo, smelo sa napite z prameňa plného minerálov.

 

Kameňolom, ostrov dravca aj ruina starobylého kláštora

Kameňolom Prepadlé pri Borinke je skrytý klenot slovenskej prírody. Plný krásnych obrazov a zvukov vás úplne opantá, najmä keď sa deň strieda s nocou. Obľubujú ho aj lezci, ktorí sem chodia pokoriť jeho kolmé steny. V lete sa môžete pokochať vodopádom, ktorý hučí do ďaleka a v zime viac ako 10-metrovým ľadopádom, ktorý naozaj budí rešpekt. V lužných lesoch sa medzi spleťou dunajských ramien rozprestiera národná prírodná rezervácia Ostrov orliaka morského. Okrem tohto dravca, ktorý tu má jediné hniezdisko v strednej Európe, môžete na ostrove začuť aj kormorána veľkého, haju tmavú, volavku popolavú či volavku purpurovú.

Katarínku, ruinu starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej môžete objaviť pri obci Dechtice. Založili ho františkáni v roku 1618 na mieste, kde sa podľa legendy zjavovala svätá Katarína. Stavba bola niekoľkokrát poškodená, no úplne ju zničil až dekrét cisára Jozefa II., ktorý stovky kostolov jednoducho zrušil. Dnes na Katarínke obdivujeme dobre zachované kostolné ruiny s vežou a zvyškom jedného krídla.

Tak čo, presvedčili sme vás, že sa oplatí Slovensko spoznávať nielen očami či chuťovými pohárikmi, ale aj ušami?

 

Tip na cestu

Aby ste naozaj krajinu dokázali počuť naplno a nenarúšali prostredie hlukom či emisiami, môžete vyraziť na cesty v 100% elektrickom SUV Škoda Enyaq. Okrem tichého a čistého pohonu prináša aj množstvo technologických noviniek, ktoré sa postarajú o pohodlnú jazdu za každým dobrodružstvom. Projekt Najkrajšie zvuky Slovenska vám okrem nahrávok prináša aj plánovač cesty s mapou nabíjačiek a pri každej lokalite aj mapku, ktorá vás k nej dovedie. Viac informácií nájdete na www.skoda-auto.sk/najkrajsie-zvuky.

Viac informácií nájdete na https://www.skoda-auto.sk/najkrajsie-zvuky.

 

Kto je Jureš Líška?

Juraj Líška, známy tiež pod pseudonymom Jureš, je jeho hlavným tvorcom a producentom kapely Fallgrapp, ktorá kombinuje elektronickú hudbu s tradičnými nástrojmi a organickými zvukmi. Produkcia hudby ho absolútne pohltila už v časoch, keď dostal svoj prvý počítač. Juraja odjakživa fascinovalo spojenie klasických nástrojov a elektroniky a je toho názoru, že v hudbe je dovolené všetko. Ako muzikant fascinovaný zvukom sa rozhodol zmapovať najkrajšie zvuky Slovenska a objaviť našu krajinu z prekvapivého uhla.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa