Slovensko začína lyžovať: Pozrite si novinky zo svahov

2021-12-11 08:00:00 |   |    | 

Na Slovensku platia od piatka nové pandemické opatrenia. Pre osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch, a pre očkovaných sa môžu otvoriť všetky obchodné prevádzky a niektoré služby, vrátane lanoviek. Viaceré lyžiarske strediská tak v sobotu otvárajú svoje brány.



 

Vysoké Tatry

Prvá tohtosezónna lyžovačka na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách bude na troch zjazdovkách. "V sobotu otvárame zjazdovky Interski, Junior a Turistická. Ďalšie zjazdovky zasnežujeme. V prevádzke budú vleky a sedačková lanovka Mostíky. Do strediska bude premávať bezplatný skibus z centrálneho parkoviska. V Tatranskej Lomnici pripravujeme otvorenie prvých zjazdoviek 18. decembra," priblížil riaditeľ horského strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský.

Okrem pozemnej lanovky na Hrebienok bude od soboty v prevádzke aj 2,5-kilometrová sánkarská dráha z Hrebienka do Starého Smokovca. V rovnakom režime ako lanovky (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19) a so zníženou kapacitou bude v prevádzke aj Tatranský ľadový dóm.

 

Jasná

V stredisku Jasná v Nízkych Tatrách sú na otvorenie pripravené prvé zjazdovky na severe. "Lyžovať budeme na zjazdovkách Biela púť a Jelení grúň, k dispozícii bude aj traverz na Koliesko. V prevádzke budú sedačkové lanovky Biela púť a Záhradky-Priehyba, okrem toho spúšťame aj Twinliner a kabínové lanovky na Chopok ako prepojenie severnej a južnej strany," povedal riaditeľ strediska Jiří Trumpeš. Ako doplnil, zároveň pokračujú v zasnežovaní ďalších zjazdoviek tak, aby ich dokázali čo najskôr sprístupniť lyžiarom. V nedeľu (12. 12.) otvoria lanovku na Lukovú s modrými zjazdovkami na Priehybu.

Všetky lanovky a vleky v strediskách budú v prevádzke v režime OP, ktorého dodržiavanie bude kontrolovať personál pri predaji skipasov ako aj vstupe do strediska.

 

Bachledova dolina

Po zmene protipandemických opatrení spustili v sobotu pre lyžiarov prvú zjazdovku v Bachledovej doline v Ždiari (okres Poprad). "Ďalšie zjazdovky plánujeme spustiť budúcu sobotu, keď si už lyžiari užijú aj celodennú lyžovačku," uviedla pre TASR Kristína Ilčinová zo strediska Bachledka Ski & Sun.

"Kapacita je limitovaná v kabínovej lanovke, a to 25 percent celkovej kapacity," konštatovala Ilčinová. Aktuálne funguje na lyžovanie zjazdovka Bachledka II, následne to budú Bachledka I, Hrebeň a Majstrák a postupne ďalšie.

 

Pezinská Baba

Na Pezinskej Babe plánujú po štvrtkovom (9. 12.) výdatnom snežení spustiť cez víkend lyžovanie. Ak sa podľa prevádzkovateľa strediska -  Lyžiarskeho klubu (LK) Baba Pezinok nič mimoriadne nestane, v sobotu (11. 12.) bude v prevádzke vlek Double od 9.00 do 16.00 h. "Na Zochovej chate bude v prevádzke len pás pre najmenšie deti a začiatočníkov," spresnil prevádzkovateľ. Vo štvrtok na Pezinskej Babe napadlo do 30 cm nového snehu. Upravené boli aj bežecké trate.

Prevádzkovateľ strediska upozorňuje, že podľa aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR je možná prevádzka lanových dráh a vlekov, pokiaľ prevádzkovateľ umožní vstup do prevádzky iba osobám v režime OP (očkovaní, prekonaní). Za kompletne zaočkovanú osobu sa považuje aj dieťa do 12 rokov a dvoch mesiacov veku. "Prosíme vás, aby ste si pri zakupovaní lístka v pokladni pripravili platný doklad pre režim OP," upozornil LK Baba Pezinok.

 

Jahodná

Lyžiarske stredisko Jahodná víta možnosť spustenia vlekov, aj keď v režime OP. Pre TASR to povedal vedúci strediska Ján Petróci s tým, že otvorenie plánujú v sobotu (11. 12.). Vzhľadom na počasie pravdepodobne zatiaľ spustia len jeden detský vlek. Kontrola OP režimu bude dvojstupňová. Jej realizáciu v praxi si vie predstaviť. „Prvýkrát bude kontrola pri zakúpení lístkov na vlek pri pokladni. Potom bude pri vstupe na vlek. Každý, kto sa preukáže platným COVID preukazom alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19, bude označený takou lepiacou páskou, aby bolo jednoznačné, kto je oprávnený sa lyžovať a pohybovať na vleku a zjazdovke.“

S technickým zasnežovaním sa podľa neho v súčasnosti nedá pokračovať pre počasie. „Sme dosť nízko položené lyžiarske stredisko, na veľký kopec potrebujeme nejakých päť až sedem dní dobrých mrazov. Do Vianoc by sme ale veľmi radi spustili aj veľký vlek.“ Podľa Petróciho veľkú zjazdovku a jej okolie v týchto dňoch využívajú sánkari a verejnosť na voľné aktivity.

 

Látky-Prašivá

Lyžiarske stredisko Látky-Prašivá v Detvianskom okrese otvára zimnú sezónu. Pre TASR to potvrdil prevádzkar hotela pri lyžiarskom svahu Martin Ľupták s tým, že otvorenie plánujú v sobotu (11. 12.) v režime OP.

Ako dodal, u lyžiarov budú režim OP kontrolovať pri kúpe lístka na vlek, v prevádzke bude zatiaľ jeden. Lyžovanie bude denne od 9.00 do 16.00 h, večerné naplánovali od 18.00 do 21.00 h. Lyžiarsky svah je určený pre začiatočníkov a pokročilých. „Napadlo 25 až 30 centimetrov snehu, spustli sme však aj umelé sneženie,“ zdôraznil. Uviedol tiež, že pre turistov a návštevníkov areálu bude fungovať okienko na výdaj občerstvenia.

Lyžiarske stredisko Látky-Prašivá sa nachádza v prostredí Veporských vrchov v nadmorskej výške 950 metrov. Leží neďaleko cesty medzi mestom Hriňová a obcou Kokava nad Rimavicou. V zime okrem lyžovania poskytuje aj bežkárske trate. Okolie v týchto dňoch však môžu využívať aj sánkari a verejnosť na voľné aktivity.

 

Martinské hole

Lyžiarsku sezónu na Martinských holiach spustia tiež v sobotu 11. decembra. Podľa manažéra strediska Winter park Martinky Petra Hudeca otvoria vďaka uvoľneným opatreniam zjazdovku a spustia sedačkovú lanovku. Doplnil, že lyžovať sa bude v rámci OP režimu a pri kúpe skipasu sa bude kontrolovať covid pass prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo dokladov o prekonaní ochorenia COVID-19.

"Teší nás, že tohtoročnú sezónu naštartujeme o čosi skôr. Sme radi, že opäť uvidíme fanúšikov prírodného snehu na Martinských holiach. Návštevníkov čaká cez víkend otvorená sedačková lanovka, no s pribúdajúcim snehom spustíme postupne celé stredisko. Ku skipasom ponúkame viacero zliav vrátane regionálnej, zaviedli sme aj voucher z parkovného. Návštevníkov strediska prosíme o dodržiavanie opatrení a rešpektovanie pokynov našich pracovníkov," uviedol Hudec.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa