Konžská demokratická republika

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Konžská demokratická republika
Hlavné mesto: Kinshasa 
Rozloha: 2 344 885 km2
Počet obyvateľov: 83 301 151 (2017)
Štátne zriadenie: republika   
Geografická poloha: Stredná Afrika
Časové pásmo: východ: Slovensko 0 hod.
západ: Slovensko -1 hod
Podnebie:

Teploty počas celého roku sa pohybujú medzi 27-34°C. Obdobie dažďov od októbra do mája, obdobie sucha od júna do septembra.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE KINSHASA

Mena: konžský frank (CDF)
                       
Jazyky: francúzsky (úradný); lingala, kingwala – dialekt swahilčiny, kikongo, tshiluba
Správne členenie: 10 regiónov a hlavné mesto
Národnost. zloženie: cca.200 afrických národností, väčšina národnosti Bantu (kmene  Mongo, Luba, Kongo) a kmeň  Mangbetu-Azande spolu 45% celej populácie
Náboženstvo:

katolíci (50%), protestanti (20%), islam (2%), pôvodné náboženstvá

Diplomatické zast.:

SR nemá v KDR diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Nairobi
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohoovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

 

Pre SR je príslušným Veľvyslanectvo

Konžskej demokratickej republiky v Prahe.
Soukenicka 34, 110 00 Praha 1, Česká republika
Mobilný telefón : +420 606 900 686
Fax: +420 222 312 218
e-mail: ambardcprague@yahoo.sk

Víza a doklady:

 

Vízum je nevyhnutné získať pred vstupom do krajiny na príslušnom zastupiteľskom úrade KDR v Prahe. Vízum nie je možné získať na hraničnom prechode/letisku.

Vízové požiadavky: vyplnený vízový formulár, platný cestovný doklad (platný 6 mesiacov pred vstupom do krajiny), (jedna voľná strana), fotokópiu cestovného dokladu,
2x fotografia pasového formátu, spiatočná letenka/pozvanie/adresa pobytu (ubytovanie), vízový poplatok (75 USD jednovstupové víza s platnosťou jeden mesiac, 135 USD pre viacvstupové víza platné 60 dní), medzinárodný očkovací preukaz (vakcinácia proti žltej zimnici), nie starší ako 6 mesiacov.

Odporúča sa prevencia proti malárii.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pozdĺž rieky Kongo sa ako jeden z prvých Európanov vydal Henry Morton-Stanley a celé územie v roku 1881 “zabral”  pre belgického kráľa Leopolda II. Kongo sa stalo jeho kolóniou, a jeho obyvatelia sa stali otrokmi v rukách obchodníkov s kaučukom a slonovinou. Ich panstvo predstavovali nájazdy na dediny a kradnutie detí a žien, zmrzačovanie mužov, ak nepriniesli  stanovenú dennú kvótu kaučuku. V Európe belgický kráľ prezentoval sám seba ako človeka, ktorý “civilizuje negrov”  a “ochraňuje ich pred arabskými otrokármi”. Po jeho smrti Belgicko krajinu “kúpilo” od jedného z domorodých náčelníkov.  V bruselskom múzeu, v expozícii venovanej kolóniám nie je o tomto štýle vládnutia samozrejme ani zmienka.

V polovici 20. storočia začalo v krajine silnieť hnutie za nezávislosť, jeho lídrom sa stal Patrice Lumumba. Belgičania Kongo opustili v 60. rokoch 20. storočia, a zanechali tu populáciu, neschopnú zvládnuť  situáciu v krajine. Belgicko zasiahlo do histórie Konga ešte raz, keď spolu s USA podporovali štátny prevrat, v ktorom bol Patrice Lumumba zosadený, a na čelo vlády sa postavil vodca armády Joseph Désiré Mobutu. Krajinu premenoval na Zair a seba na Mobutu Sese Seko (v preklade “kohút, ktorý nenechá žiadnu sliepku nedotknutú”) a zaviedol v krajine vládu teroru trvajúcu 32 rokov, Formu jeho vlády niektorí zo západných novinárov nazvali “kleptokraciou.” Obyčajní Konžania o jeho vláde hovoria ”aspoň držal krajinu pokope.” 

V roku 1997 bol Mobutu zvrhnutý povstaleckým lídrom Laurentom Kabilom, ktorý vpadol do hlavného mesta Kinshasa podporovaný Rwandou a Ugandou. Kabila hneď postavil opozičné strany mimo zákon a krajinu premenoval na Demokratickú republiku Kongo. Kabila si potom znepriatelil Rwandu a Ugandu a obidve krajiny si začali podporovať Kabilových odporcov, títo sa zmocnili  niekoľkých miest na východe krajiny. Na stranu Kabilu sa postavili Angola a Zimbabwe. Občianska vojna v krajine prebiehala síce medzi konžskými bojovníkmi, ale s podporou susedných štátov. Je nazývaná aj prvá africká svetová vojna a zomrelo v nej asi 25 miliónov obyvateľov. Ložiská diamantov a koltánu (používaného v mobilných telefónoch) sa ukázali byť príliš lukratívne na to, aby Rwanda a Uganda prestali podporovať povstalecké skupiny na severovýchode krajiny. Napriek tomu sa v krajine podarilo sformovať vládu z lídrov jednotlivých povstaleckých skupín. Uganda a Rwanda však naďalej podporujú povstalcov, a napriek zostaveniu novej vlády, v regióne Ituri pri vzájomných bojoch povstaleckých skupín stále zomierajú stovky civilistov.

Laurent Kabila bol zastrelený jedným zo svojich bodyguardov v januári 2001, hoci detaily a motivácie atentátu zostávajú neznáme. Na prezidentský post nastúpil jeho 29-ročný syn Joseph Kabila, ktorý vyrastal prevažne v Tanzánii a ktorý sa prejavil, na prekvapenie mnohých, ako kompetentný vodca. Kabila mladší privítal mierové jednotky OSN a viedol mierovú dohodu, ktorá v roku 2002 umožnila nástup prechodnej vlády. Dohliadal na vytvorenie novej ústavy, a nastavil ekonomické smerovanie krajiny na správny kurz, aj s pomocou odporúčaní Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu. Kabila v roku 2006 vyhral prvé legitímne voľby v krajine, po viac ako 40 rokoch. Hoci boli voľby poznačené násilím, zahraniční pozorovatelia ich vyhlásili za slobodné a spravodlivé. V novembri 2011 vyhral Kabila ďalšie prezidentské voľby, ale v tomto prípade bolo hlasovanie kritizované zahraničnými pozorovateľmi a výsledok bol spochybnený aj opozíciou.

V máji 2012 pribudla k dvom desiatkam skupín, ktoré už pôsobili vo východnej časti KDR, nová povstalecká skupina. Povstalcov M23 tvorili hlavne bojovníci Tutsi etnika, ktorí opustili konžskú armádu kvôli zlému zaobchádzaniu a nízkym platom. Vrcholom úspechu povstalcov M23 bolo v roku 2012 prevzatie kontroly nad mestom Goma, ale krátko potom sa stiahli z vnútorných bojov o moc.V januári 2019 sa oficiálnym víťazom prezidentských volieb stáva opozičný kandidát Felix Tshisekedi.

Bezpečnostné riziká: MZV SR neodporúča turistické cesty občanov SR do Konžskej demokratickej republiky, s výnimkou ciest do hlavného mesta Kinshasa. Východné časti KDR sú i naďalej pod kontrolou rôznych rebelských skupín, podnikanie akýchkoľvek ciest, i obchodných do týchto oblastí KDR je rizikové. Nedoporučuje sa taktiež podnikať turistické cesty do tropických pralesov z ugandskej strany v súvislosti s prítomnosťou ozbrojených skupín operujúcich na hraniciach s KDR.  

Zdravotná starostlivosť: Jej úroveň  je nízka, v nevyhnutných prípadoch sa odporúča  kontaktovať iba súkromné zdravotnícke zariadenia (Zaire American Clinic, 1054 Av. Baettelá, Kinshasa 1, tel. 34003). Za poskytované služby sa platí iba vo valutách.
Pri vstupe do krajiny sa vyžaduje očkovací preukaz s povinným očkovaním voči žltej horúčke pri príchode z rizikových oblastí. Odporúča sa očkovanie voči hepatitíde A, tetanu, týfusu a cholere. Stále existuje všeobecné nebezpečenstvo nákazy viacerými ochoreniami (malária, cholera, žltá zimnica, črevné ochorenia, hepatitída A, detská obrna, AIDS). V povodí rieky Kongo hrozí nebezpečenstvo nákazy spavou nemocou a bilharziou.

Internet (.cd): www.congonline.com; https://allafrica.com/congo_kinshasa/; www.congopost.com/ 

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky: Kongo sa stalo jedinou súkromne vlastnenou kolóniou na svete. Belgický kráľ Leopold, vládca jednej z najmenších európskych krajín sa stal majiteľom jedného z najväčších, najbohatších afrických teritórií, bez toho, aby niekedy krajinu navštívil.

Doprava

Napriek neustálym rekonštrukciám je väčšina ciest v KDR nespevnená a rozbitá a cestovanie v období dažďov je náročné. Bez terénneho vozidla sa tu nedá zaobísť, a riadiť vozidlo ako turista je v tejto krajine skoro nemožné. Takmer všetky požičovne áut ponúkajú prenájom len s vodičom. Cestovať na motocykli je rovnaká výzva a odporúča sa len pre otrlých cestovateľov. Prepravovať sa po KDR môže byť celkom drina. Dopravná sieť prakticky neexistuje a v krajine je množstvo nebezpečných oblastí, ktorým sa treba vyhnúť. Nie je teda prekvapením, že v KDR existuje niekoľko cestovných kancelárií, ktoré sprostredkúvajú všetko, od získania víz až po organizáciu kompletnej expedície po rieke Kongo.

Letecky: KDR má tri hlavné medzinárodné letiská, v Kinshase, Gome a Lubumbashi. Žiadne z nich nie je špeciálne príjemné, ale letisko v Kinshase je asi najnáročnejšie. Treba počítať s množstvom problémov, častými žiadosťami o úplatky, prehnanými bezpečnostnými kontrolami a dlhými radmi.
Congo Airways je národným dopravcom DRC. Jediné dve spojenia s Európou, sú z Paríža so spoločnosťou Air France a z Bruselu cez Kamerun s leteckou spoločnosťou Brussels Airlines.

Musíte vidieť

Kinshasa -  obrovská metropola krajiny, pre svoju veľkosť, farebnosť a chaos prezývaná „New Yorkom“ strednej Afriky. Medzi miestne zaujímavosti patria tradičné remeslá, hudba a nočný život;

Chutes de Lukia – jazerá s príjemnými reštauráciami blízko hlavného mesta, atrakciou je miestny šimpanzí sirotinec.

Kinkole – rybí trh postavený diktátorom Mobutum, je možné najať si pirogu a nechať sa viezť po rieke Kongo, odporúča sa ochutnať miestnu špecialitu liboke (rybu zapekanú v listoch manioku);

Botanická záhrada Kisanto – obrovská záhrada s množstvom stromov z celého sveta a príjemných riek, vhodných na kúpanie;

 




Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa