Indonézsky ostrov Bali: Potešenie pre všetky zmysly

2016-07-03 12:00:00 |   |    | 

Indonéziu tvorí viac ako 17 tisíc ostrovov. Bali nie je najväčší ani najkrajší z nich, napriek tomu mieri každý rok najviac turistov práve sem. Aspoň na chvíľu vstupujú do iného sveta, kde čas plynie pomaly, stres je neznámym pojmom a všetci sú si priateľmi. Kto raz navštívi Bali, nikdy naňho nezabudne.



 

Chrám Tanah Lot

Hlavným náboženstvom na Bali je hinduizmus, veľký význam má aj miestna mytológia. Za jednu zo životných povinností pokladajú domáci obyvatelia pútnickú cestu do Tanah Lot, kde uctievajú bohov mora. Je jedným zo siedmich chrámov na juhozápadnom pobreží Bali, ktoré boli postavené tak, aby tvorili reťaz. Z jedného chrámu je vždy dovidieť na ďalší. Tanah Lot medzi nimi najviac vyniká aj vďaka tomu, že ho vybudovali na skalnatom ostrove. Keď je silný príliv, niekedy sa k nemu takmer nedostanete.

 

Krajina ryžových polí

Bali patrí k významným distribútorom ryže, ktorá tvorí aj základ miestneho jedálnička. Ak sa vyberiete na cestu po ostrove, na ryžové polia natrafíte takmer na každom kroku. Pohľad na ne je skutočne zaujímavým zážitkom a potechou pre oko. Pokiaľ máte chuť spoznať pestovanie tejto plodiny bližšie, oslovte niektorú z menších fariem, kde vám všetko podrobne vysvetlia a predvedú. Najznámejším regiónom na pestovanie ryže je okolie Ubudu.

 

Miesto, kde opice kraľujú nad človekom

Pri Ubude sa nachádza aj slávny Posvätný les opíc. Ako názov napovedá, tejto oblasti kraľujú nezbedné živočšíchy. V jej centre sa nachádza historických chrám, ktorý zdobia zobrazenia opíc. Tie tam žijú voľne a na návštevníkov sú zvyknuté. Môžete sa s nimi fotiť a dokonca ich aj pohladkať, no zostaňte ostražití. Ľahko vás dokážu oklamať a ukradnúť vám veci, na ktoré nedávate pozor. Malí nezbedníci to berú ako hru a často ich potom turisti spolu s tunajším personálom naháňajú a snažia sa dostať svoje veci späť.

 

Krajina kontrastov

Väčšina obyvateľov Bali žije na hranici chudoby. To im však nebráni v tom, aby si užívali život a vnímali jeho každodennú krásu. Práve preto do tejto krajiny mieri toľko turistov. Kým však v minulosti túžili po autentických zážitkoch aj za cenu menšieho komfortu, dnes Bali navštevujú aj náročnejší klienti. Na ostrove im vychádzajú v ústrety, turistické služby však navždy zmenili tvár tejto krajiny. Ak túžite po luxusnej dovolenke v jednom z moderných rezortov, vyberte sa do Seminyaka.

 

Pre tých, ktorí sa radi bavia

Mladí ľudia hľadajú na Bali najmä zábavu a prírodné a kultúrne krásy ostrova ich veľmi nezaujímajú. Pokiaľ k nim patríte aj vy, na svoje si prídete na pláži Kuta. Tam tak nelipnú na tradíciách a postupne prijímajú moderný vplyv vonkajšieho sveta. Priamo na pláži sa často konajú večierky a diskotéky a v blízkosti nájdete aj výborné lokality pre surfovanie a iné vodné športy.

 

Raj vôní a chutí

Tak ako pre celú indonézsku kuchyňu je aj pre Bali typické používanie rôznych korenín. Nimi intenzívne dochucujú čerstvú zeleninu, ryby, morské plody aj mäso. V jedálničku tiež samozrejme nesmie chýbať ryža. Ak krajinu radi spoznávate prostredníctvom miestnej kuchyne, neobíďte miestne trhy, stánky s jedlom alebo niektorý z festivalov. Navštíviť môžete aj jeden z kuchárskych kurzov, kde vás naučia, ako si chute Bali s trochou šikovnosti vyčariť aj doma.

 

Tipy a triky:

  • Bali najjednoduchšie navštívite prostredníctvom cestovnej kancelárie.
  • Ak cestujete samostatne, na ostrov sa dostanete s dvoma prestupmi. Z Európy najprv poletíte buď do Frankfurtu alebo do Dubaja. Tam následne prestúpite na let do Singapuru, odkiaľ si to už môžete namieriť priamo do hlavného mesta krajiny. Ceny leteniek samozrejme závisia na konkrétnych dátumoch. Ak ich kúpite s mesačným predstihom, za obojstrannú letenku zaplatíte okolo 800 eur. Ušetriť môžete kombináciou nízkorozpočtových spoločností.
  • Ak cestujete na dovolenku kratšiu ako 30 dní, vízum si vybavíte priamo na letisku v Bali po prílete.

  • Keďže v Bali nepoznajú letný a zimný čas, časový posun sa mení podľa toho, kedy ostrov navštívite. Počas zimného času tam majú o päť hodín viac, v lete je to ešte o hodinu viac.
  • Priemerná ročná teplota je 30 stupňov. Ani v zime tam nie je veľmi chladno, musíte si však dávať pozor na obdobie dažďov, ktoré býva od konca októbra do apríla. Najhoršie to býva s vysokým rizikom monzúnov od decembra do februára.

  • Úradným jazykom je indonézčina, v turistických oblastiach sa však dohodnete aj po anglicky.
  • Obľúbeným spôsobom ubytovania je prenajať si menší domček, ktorý je často cenovo výhodnejší ako bývanie v hoteli. Ponúka vám nielen súkromie, ale aj skvelý kontakt s domácimi obyvateľmi.
  • Oficiálnou menou je indonézska rupia. Jej hodnota je 7 centov za 1000 rupií. Ceny sú pomerne nízke a najväčšie náklady bude predstavovať doprava na Bali.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa