Zažite neuveriteľnú cestu po Európe. S Interrail pasom budete cestovať za skvelé ceny

2015-06-15 08:00:00 |   |    | 

Cestovanie lietadlom je finančne náročné a obmedzujúce z toho hľadiska, že sa musíte prispôsobiť len ponuke miest s letiskami. Preprava autobusmi zase nie je veľmi pohodlná. V tomto smere jasne vyhrávajú železnice, v ktorých nájdete plný komfort služieb. Môžete si pospať v ležadlovom vozni, keď je vám dlho, poprechádzate sa po vagónoch a kedykoľvek sa môžete občerstviť v reštaurácii na koľajniciach. K tomu ako bonus môžete pozerať nádhernú prírodu a kúsky cudzích miest. Ak ste ešte nemali odvahu vybrať sa do sveta týmto spôsobom, skúste to napraviť toto leto. Vďaka Interrail pasom môžete za výhodných podmienok precestovať celú Európu.



 

30 krajín

 

Pod označením Interrail nájdete ponuku zvýhodnených pasov, pomocou ktorých môžete cestovať po celej Európe. Do tohto projektu je združených týchto 30 krajín: Slovensko, Česká republika, Fínsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Írsko, Portugalsko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Švajčiarsko, Rakúsko, Nemecko, Poľsko, Maďarsko, Grécko, Turecko, Slovinsko, Chorvátsko, Čierna Hora, Bosna a Herzegovina, Srbsko, Macedónsko, Veľká Británia, Rumunsko a Bulharsko.

 

Tieto štáty môžete medzi sebou ľubovoľne kombinovať a cestovať tam, kam máte chuť. Na stránke vám zároveň poskytnú informácie a pomôžu s postupom pri plánovaní výletov a dajú aj nápady na rôzne zaujímavé festivaly v Európe, aby ste si vedeli lepšie vybrať čas dovolenky. Pas si môžete objednať prostredníctvom internetu. Poštovné náklady na Slovensko sú 11 eur a dostanete ho do 11 pracovných dní. Cestovať môžete akýmikoľvek vlakmi, i rýchlovlakmi, nočnými spojmi alebo špeciálnymi vyhliadkovými trasami. Dostanete sa aj do menších dediniek a nič vás nebude obmedzovať. Dôležité je však pri limitovaných cestách nahlásiť vopred presné dátumy, kedy pas použijete. Urobiť tak môžete aj prostredníctvom oficiálnej stránky.

Vyberať si môžete aj medzi prvou a druhou triedou. Pri niektorých vlakoch budete musieť doplatiť za povinné miestenky, ktoré nie sú v cene. Pred prvou jazdou je ho potrebné aktivovať v niektorej vlakovej stanici. Ideálne je tak urobiť vo väčšom meste. Je úplne jedno, v ktorej krajine začnete cestovať, nemusí to byť z vašej rodnej krajiny. Každý štát ponúka k pasu aj zľavy navyše. Tie môžu byť na ubytovanie, stravovanie alebo rôzne atrakcie. Ich zoznam nájdete na oficiálnej stránke. Pred prvým vycestovaním musíte dôkladne vyplniť potrebné informácie. Do pasu si postupne vpíšete aj váš cestovateľský kalendár, kde presne vypíšete plánovaný čas využitia.

 

Celoeurópske

 

Z hľadiska väčších cestovateľských plánov je toto najideálnejšia možnosť. Môžete totiž cestovať neobmedzene a nemusíte sa limitovať iba pár krajinami. Na výber máte z dvoch základných možností, ktoré sa následne delia na užšiu ponuku. Prvá alternatíva hovorí o výbere časového pásma, počas ktorého môžete v závislosti od ceny cestovať len určitý počet dní. Po ich výbere vám bezplatné cestovanie plynie počnúc polnocou jedného, končiac polnocou druhého dňa. V tento deň sa môžete pohybovať neobmedzene po akýchkoľvek krajinách. Vyberať môžete z dvoch alternatív. Prvá ponúka 5 cestovných dní počas 10 kalendárnych dní. V tomto prípade zaplatíte 413 eur. Druhá ponúka 10 cestovných dní počas 20 kalendárnych dní a stojí to 588 eur.

Druhou alternatívou je zakúpenie neobmedzeného cestovného. To je výhodnejšie ak plánujete cestovať do viacerých miest a nechcete tráviť viac dní v rovnakej lokalite. Vtedy si kúpite pas, ktorý vám umožňuje cestovať nepretržite a nie ste ani obmedzení počtom jázd. V tomto prípade si môžete vybrať tri rôzne alternatívy. 15 denný pas stojí 650 eur, 22 denný stojí 760 eur a mesačný stojí 983 eur. I keď sa možno zdajú dané sumy vysoké, skúste si prepočítať náklady, ktoré by ste počas vašich výletov minuli. S vlakom sa pohodlne dostanete aj do lokalít, ktoré ponúkajú drahé letenky. Následne tam nemusíte riešiť už žiadne dodatočné výdavky na dopravu a pokiaľ budete cestovať v noci, ušetríte aj časť nákladov za nocľah.

 

Cestovanie po jednej krajine

 

Okrem celoeurópskych pasov si môžete zakúpiť aj pasy do jednej krajiny. Vtedy sa môžete v určité obdobie neobmedzene pohybovať po danej krajine. Cena závisí od konkrétneho štátu. Väčšinou si môžete vyberať z možnosti, 3, 4, 6 a 8 denných pasov, ktoré môžete využiť v priebehu jedného mesiaca. Nahlasovanie dátumov platí rovnako ako v prípade takéhoto cestovania pri celoeurópskych pasoch. Najlacnejšiu alternatívu ponúka Srbsko. Trojdňový pas stojí v tejto krajine 89 eur. Najdrahšia je trojica krajín Anglicko, Francúzsko a Nemecko, kde stojí trojdňový pas 317 eur. Zaujímavou alternatívou je „Atitca pas“. Počas jedného mesiaca si môžete vybrať šesť dní, keď sa budete pohybovať medzi jednotlivými gréckymi ostrovmi pomocou lodnej dopravy. Cena pasu je veľmi výhodná, stojí 240 eur, za čo si môžete pozrieť viacero gréckych ostrovov a stráviť svoju dovolenku na viacerých miestach.

 

Zľavy pre mladých i rodiny

 

Všetky druhy pasov ponúkajú zároveň aj niekoľko druhov zliav. Mladí ľudia do 26 rokov majú pri všetkých týchto možnostiach zľavu 25 percent. Seniori nad 60 rokov majú 10 percentnú zľavu pri celoeurópskych pasoch. Okrem toho si môžete zakúpiť i rodinné cestovné. Keď vy zaplatíte plnú sumu pre dospelých a dieťa do 11 rokov s vami cestuje zadarmo. Tieto zľavy platia aj pri cestovaní v jednotlivých krajinách.

 

Tip na výlet: Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko

 

Práve vďaka týmto zaujímavým zľavám sa vám otvárajú aj skvelé možnosti na vytváranie si vlastných cestovateľských plánov. Ideálne sú nielen pre mladých cestovateľov, ale aj pre rodiny s deťmi, ktoré majú radi aktívnejší odpočinok a takto môžu toho na dovolenke viac zažiť. Ako jednu z alternatív ponúkame cestu Rakúsko – Slovinsko – Chorvátsko. V Rakúsku sa môžete ešte plní energie pustiť do turistiky. Stačí sa zaviesť niekam do Álp a nechať sa podmaniť tunajšou prírodou. Neskôr to môžete skombinovať aj s navštívením historicky zaujímavých miest ako Salzburg alebo Viedeň. Odtiaľ môžete plynule pokračovať do Slovinska. Svoju úlohu zohráva opäť úžasná príroda, no zabudnúť nemožno ani na pamiatky. Z nich vyniká hrad Predjama, ktorého časť je vstavaná do skaly. Po takýchto výletoch potom istotne padne vhod aj kúsok oddychu a s tým teda nastane ten správny čas na presun do Chorvátska. Pri mori si môžete zvyšné dni dovolenky užiť už pokojne na pláži a keď máte chuť, vyberte sa aj niekde na menšie výlety, ako napríklad ku Plitvickým jazerám.

 

Zdroj/autor: interrail.eu, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa