Chorvátsko autom – všetky dôležité informácie, ktoré potrebujete vedieť

2015-06-14 07:00:00 |   |    | 

Ešte predtým, než tento nápad ohundrete, skúste sa zamyslieť nad všetkými výhodami. Sami si zvolíte čas a trasu cesty. Pokojne sa môžete zastaviť tam, kde sa vám bude páčiť a sami si vyberiete aj vám cenovo výhodné ubytovanie. Keď bude auto plné, vyjde vás to lacnejšie ako cestovanie autobusom, kde sa musíte navyše vždy prispôsobiť šoférovi. No a pokiaľ máte ochotných priateľov, môžete sa pri volante vystriedať viacerí a nebude to tak náročné. Okrem toho sa potom môžete sami vybrať na výlety na také miesta, ktoré sa vám budú najviac páčiť.



 

Akú trasu si vybrať?

Do Chorvátska sa môžete dostať dvoma základnými trasami. Všetko záleží od toho, kam konkrétne cestujete a odkiaľ zo Slovenska vyrážate. Bratislavčanom je zväčša lepšie vydať sa cez Rakúsko a Slovinsko, Košičania môžu pokojne prejsť cez Maďarsko, pretože táto trasa je priamejšia. Taktiež všetko záleží aj od toho, kde v Chorvátsku budete dovolenkovať. Ak to bude na severe pri Istrii, jednoduchšie sa tam dostanete cez Rakúsko. Čím viac na juh sa budete presúvať, tým lepšie bude cestovať cez Maďarsko.

Samotnú trasu môžete taktiež plánovať podľa nákladov, ktorú chcete na ňu minúť. V Chorvátsku totiž platíte za jednotlivé prejdené úseky a v Rakúsku musíte priplatiť okrem diaľničnej známky za prechod niektorými tunelmi. Dobre si však premyslite, ako chcete ušetriť. Pretože kvôli pár eurám navyše môžete kvôli najazdeným kilometrom nakoniec investovať viac do benzínu a tým sa náklady môžu v niektorých prípadoch vykompenzovať.

 

Koľko trvá cesta a kde sa môžem zastaviť?

Ak budete cestovať z Bratislavy, tak cesta na sever do Istrie bude trvať približne 6 hodín. Do Zadaru to je 6 a pol hodiny, do Splitu 7 a pol hodiny a do Dubrovníka takmer 10 hodín cesty. Pokiaľ budete vyrážať z východu Slovenska, napríklad z Košíc, do Dubrovníka pocestujete takmer 12 hodín, do Splitu o dve hodiny kratšie, Zadar je vzdialený takmer 9 hodín cesty a Istria 8 a pol hodiny. Berte tieto časy len ako orientačné. V hlavnej sezóne môžete naraziť na viacero kolón, ktoré neúmerne predĺžia vaše cestovanie. Niekedy sa im dá vyhnúť prechodom mimo diaľnicu, čím ušetríte aj na poplatkoch. Keď si chcete túto cestu rozdeliť do menších úsekov, naplánujte si aj krátke prestávky. Napríklad, keď pôjdete z Košíc, budete cestovať popri Balatone, kde si pokojne naplánujte aj víkendovú prestávku a rozdeľte si tak dovolenku na dve časti. Keď pôjdete z Bratislavy, zastavte sa v Slovinsku, kde sa môžete spoľahnúť aj na ubytovanie v súkromí a môžete tam ísť aj naslepo. Stačí si vyhliadnuť nejakú nádhernú lokalitu a oddýchnuť si pred ďalším dňom cesty.

 

Koľko ma to vyjde?

Výsledná suma závisí vždy od daného terénu a vašej spotreby. Naše prepočty sme robili pri aktuálnych cenách benzínu a priemernej spotrebe 7 l/km. Cena spiatočnej cesty z Bratislavy do Istrie by v tom prípade bola približne 140 eur. Do Dubrovníka a späť by ste zaplatili 220 eur. Keby ste cestovali z Košíc, náklady na spiatočnú cestu do Istrie by boli pri tejto spotrebe 180 eur a do Dubrovníka 260 eur. K tomu je nutné ešte pripočítať náklady na diaľničné známky. Z tohto hľadiska je výhodnejšia cesta cez Maďarsko, aby ste nemuseli kupovať dve diaľničné známky. Desaťdňová známka stojí tento rok 9,68 eur a mesačná 15,55 eur. Keď budete cestovať cez Rakúsko, desaťdňová známka stojí 8,70, dvojmesačná 25,30 eura. Týždenná známka v Slovinsku stojí 15 eur a mesačná 30 eur.

V Chorvátsku budete platiť mýto podľa jednotlivých prejdených úsekov. Ceny si môžete vypočítať na tomto mieste - http://hac.hr/en/toll-rates/pricelist . Platiť už môžete aj eurami alebo kartou. Poplatky za cestu tam a späť do Dubrovníka by nemali presiahnuť 50 eur. Ak by ste teda cestovali z Košíc cez Maďarsko až na úplný juh, cena za dopravu by mala byť pri pobyte nad 7 dní od 300 do 350 eur. Čiže pri cestovaní štyroch ľudí vás to vyjde podstatne lacnejšie ako preprava cestovnou kanceláriou a navyše si môžete cestu kontrolovať sami. K tomu ešte pripočítajte aj náklady na výlety, ktoré si budete robiť a ďalšie ušetrenie oproti ponuke cestovných kancelárií.

 

Kedy je najlepšie vycestovať?

Ak by ste hľadali naozaj ideál, vyberte sa tam mimo hlavnú sezónu a teda v júni alebo septembri. Toto si pochopiteľne nemôže dovoliť veľa dovolenkárov, takže sa musíte prispôsobiť týmto podmienkam. Jednoznačne sa vyhnite víkendom. Vtedy sa menia turnusy cestovných kancelárií a v aute si odsedíte najviac zbytočného času. Ideálne je preto cestovať v utorok, v stredu, v niektorých prípadoch i vo štvrtok.

 

Môžem sa dostať autom aj na ostrovy?

Vo väčších prístavoch funguje aj preprava trajektami, ktoré vám prevezú i auto. Čiže pokojne si môžete naplánovať aj dovolenku na niektorom z ostrovov, vhodnejšie je však objednať si presun auta cez internet, aby ste si vopred zabezpečili voľné miesto. V tom prípade rátajte s prípadnými kolónami, vyštartujte včas a radšej v prístavnom meste pár hodín počkajte a urobte si nejaký výlet tam.

 

Ako je to s parkovaním v Chorvátsku?

Počas hlavnej sezóny je parkovanie veľmi náročné. Takže počas hľadania ubytovania sa zamerajte aj na to, aby mali vlastné parkovisko. Inak s tým budete mať problém. Nájsť navyše strážené parkovisko bude ešte o to náročnejšie. Rovnaké komplikácie čakajte aj pri výletoch v okolí, tam sa však už môžete trochu presunúť aj pešo a nebude to komplikovať situáciu tak, ako pri ubytovaní.

 

Na čo myslieť pri cestovaní s deťmi?

Keď cestujete do Chorvátska s deťmi, snažte sa naplánovať si počas cesty jednodňovú prestávku. Najmä ak sú deti menšie a bude to pre nich menej pohodlné. Ak máte tablet, nahrajte im do neho rozprávky a hry. Púšťajte im ich obľúbené detské pesničky a snažte sa vopred premyslieť nejaké hry, ktorými ich zabavíte. Zabaľte na cestu aj dostatok jedla a tekutín, pretože keď uviaznete v nejakej kolóne, deti môžu byť kvôli ich nedostatku veľmi nervózne. Z praktického hľadiska nezabúdajte aj na dôležitý fakt, že svoj vlastný pas potrebujú už aj batoľatá, tak im ho nezabudnite včas vybaviť.

 

Zdroj: David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.1/5 (46 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa