Výlet po Veľkej Británii? Skúste sa zastaviť aj v Portsmouthe, kde vyrástlo 30 tisíc ton betónu

2015-06-12 16:30:00 |   |    | 

Menej ako 30 sekúnd je čas na dosiahnutie prvej vyhliadkovej platformy veže. Výhľady, vo všetkých smeroch do vzdialenosti 37 kilometrov, sú dych vyrážajúce - od piesočných pláži vo Witterings a Selsey Bill na východe, po vidiek v New Forest na západe, malebný Isle of Wight na juhu až ku kopcom v oblasti Hamsphire na severe. Spinnaker Tower stojí za vašu návštevu rovnako ako úžasné prímorské mesto Portsmouth na juhu Anglicka, kde sa táto veža nachádza.



 

História

 

Veža Spinnaker bola postavená ako súčasť vrcholu renesancie projektu prístavu Portsmouth a stala sa najvýznamnejšou pamiatkou. Prestížny Milénium projekt, návrh na Milénium vežu, bol schválený komisiou v septembri roku 1995. Neskôr toho istého roku mestská rada zverejnila sumár hlavných požiadaviek. Koncepciou bolo vytvoriť verejné a vzdelávacie zariadenie na oslavu nového tisícročia. Na výber pre obyvateľov mesta boli tri grafické návrhy: veža Globe, Spinnaker a Triple. Zo všetkých obyvateľov si 60% zvolilo práve Spinnaker, čo odráža jedinečné námorné dedičstvo mesta Portsmouth. Politické, finančné, zmluvné a stavebné problémy spôsobili meškanie projektu a výstavba tejto pozoruhodnej stavby v skutočnosti bola zahájená v novembri 2001. Nakoniec bola veža otvorená v októbri 2005 a má výšku 170 metrov.

 

Prvé podlažie - 100 metrov

 

Skutočné wau – presklenie po celej výške vás obklopuje z troch strán a vy máte možnosť si nerušene vychutnávať panoramatické výhľady na mesto, prístav, more a pobrežie. Pomocou interaktívnych dotykových obrazoviek sa môžete dozvedieť tajomstvá o miestach, na ktoré dovidíte, priblížiť si ich a prepínať medzi nočným či denným pohľadom – takto máte možnosť vidieť všetko bez ohľadu na počasie. Prežite nezabudnuteľný pocit z kráčania cez Sky Walk, čo je rozľahlá sklenená podlaha. Toto presklenie sa nachádza vo výške 100 metrov nad morom a nenájdete podobnú senzáciu ako je toto – vyskúšajte si svoju odvahu, hlavne sa nepozerajte dole.

 

Druhé podlažie - 105 metrov

 

Druhé podlažie ponúka okrem fascinujúcich výhľadov aj občerstvenie v miestnej kaviarni – Kaviareň v oblakoch, ktorá ponúka teplé a studené nápoje ako aj dezerty. Je tu tiež možnosť prenajatia si celého poschodia na súkromné účely od októbra do apríla – požiadajte priateľku o ruku, prespite tu s rodinkou alebo sa pozerajte s partnerom na hviezdy, možnosti je neúrekom.

 

V oblakoch – 110 metrov

 

Najvyššie položené poschodie ponúka skutočne dych vyrážajúci výhľad aj do vzdialenejších miest. Špeciálny príplatok tu je za „rozprávajúce teleskopy“ a za dlhšie sledovanie odľahlých kútov juhu Anglicka.

 

Zaujímavosti

 

Veža Spinnaker je v noci vysvietená, no zakaždým je to inou farbou či variáciou farieb. Mnoho farebných tém súvisí s niektorým zo sviatkov či významným dňom. Ak budete vidieť vežu osvetlenú inak ako typicky nabielo, verte, že je za tým vždy nejaký dôvod.

Novinkou je rodinná expedícia po veži – nasledovanie maskota a objavovanie faktov o Spinnaker a výhľadoch. Deti sa takto dozvedia dôležité informácie hravým spôsobom. Usporadúva sa tu aj zábava pre dospelých, a to formou odohrania najlepších televíznych komediálnych predstavení vo večerných hodinách.

Ak sa rozhodnete pre návštevu, tak na výber máte presklený výťah s výhľadom, klasický výťah, no pre športovcov je tu 570 schodov na zdolanie. Potom sa vám naskytne pohľad na  prístav Portsmouth, nákupné centrum Gunwharf Quays, historickú lodenicu mesta, mestské centrum a všetky okolité predmestia, susedné mestá, ako aj vzdialenejšie výletné destinácie juhu Anglicka. No a ako by to bolo bez pamiatky na túto návštevu – spomienkové predmety si budete môcť zakúpiť dole v obchode so suvenírmi.

 

Zdroj/autor: spinnakertower.co.uk, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa