Pozor, vyletí vtáčik! Ktoré miesta na planéte sú najfotografovanejšie?

2015-06-11 08:00:00 |   |    | 

V ére klasických fotoaparátov dochádzal vášnivým fotografom na týchto miestach film. A potom druhý, občas i tretí a štvrtý. Sú to miesta, ktoré nechýbajú vo fotoalbume všetkých vášnivých cestovateľov, ale ani v plánoch tých, ktorí na cesty ešte nevyrazili. Medzi najfotografovanejšie miesta sveta patrí panoráma New Yorku, európske metropoly Rím a Barcelona, Istanbul, ale i Budapešť a Praha.



 

Ešte pred niekoľkými rokmi sme sa mohli o najfotografovanejších miestach planéty len dohadovať. Moderné technológie však urobili všetkým dohadom koniec – dnes už existujú aplikácie, ktoré si z najväčších svetových fotogalérií „vysajú“ informácie o GPS. Z nich potom vznikajú špeciálne mapy, na ktorých tie najfotografovanejšie miesta sveta žiaria, ale nájdete na nich i obrovské tmavé plochy, ktoré fotografov vôbec nelákajú.

Ako vyzerá rebríček miest, ktoré sa v hľadáčikoch fotografov objavujú najčastejšie? Dominuje Európa. Prvú desiatku síce vedie bezkonkurenčný New York a deviate je Buenos Aires, ďalších osem lokalít však nájdete na Starom kontinente – Rím, Barcelonu, Paríž, sčasti Istanbul, Benátky, Monte Carlo, Florenciu, Budapešť. My sa však Európe, s jedinou výnimkou, venovať nebudeme.

 

Najznámejší, najfotografovanejší – New York

 

Žiadne iné mesto nie je zdokumentované na toľkých fotkách ako New York. Panorámu s mrakodrapmi na Manhattane fotí každý, kto do mesta, ktoré nikdy nespí, dorazí. Chystáte sa sem? V tom prípade rozhodne nevynechajte vyhliadku Top of the Rock na špici Rockefellerovho centra. Ako na dlani z nej budete mať Central Park, ale predovšetkým Empire State Building a časť dolného Manhattanu.

Lístok stojí tridsať dolárov, ale ten zážitok je toľko hodný – obzvlášť keď si cestu na vrchol naplánujete na čas tesne pred zotmením. Hore síce bude množstvo turistov, ale odmenou pre vás bude výhľad a vaše fotky, zohriať sa navyše môžete v miestnej kaviarni. Voľte radšej všedný deň, keď budú svietiť kancelárie vo všetkých mrakodrapoch okolo vás.

V New Yorku treba určite absolvovať i prechádzku po Brooklyn Bridge. Aj z nej urobíte perfektné fotky. Neukončujte však prechádzku  v jeho polovici, ale kráčajte až na koniec a potom na promenádu Brooklyn Height – panorámu dolného Manhattanu budete mať ako na dlani. Podvečer je to čarovný pohľad.

 

Voda fascinuje – Niagarské vodopády

 

K Niagarským vodopádom každý rok zamieri asi 12 miliónov turistov, ktorí tu „vystrieľajú“ stovky miliónov fotiek. Nie je div, že vodopády sú 13. najfotografovanejším miestom planéty. Dravá voda tu na hranici USA a Kanady vytvorila medzi Erijským a Ontarijským jazerom hneď tri vodopády. Najznámejší z nich je Podkova – vysoká 52 metrov a ležiaca na hraniciach.

Mimochodom, vedeli ste, že vodopády „cúvajú“ proti prúdu rieky? Voda obrusuje hranu vodopádu, a tak vodopády každý rok zhruba o štyri centimetre cúvnu.

 

Žiariace neóny Las Vegas Strip

 

Dvestotisíc ľudí každý víkend. A len na slávnom bulvári The Strip asi 62 tisíc hotelových izieb. Las Vegas je továrňou na peniaze, na sny, ale i na stovky tisíc fotiek, ktoré ho posielajú na 26. miesto najfotografovanejších miest planéty. A symbolom Vegas je práve bulvár The Strip.

Ten meria zhruba sedem kilometrov, oficiálne začína pri veži Stratosphere (s adrenalínovými atrakciami na vrchole) a jeho druhým koncom je obrovská tmavá pyramída hotela Luxor. V Las Vegas sú práve ohromné hotely a kasína v nich tými najväčšími atrakciami. Leží tu dokonca 18 (podľa niektorých zdrojov „len“ 15) z 25 najväčších hotelov planéty.

 

Najfotografovanejším miestom Grécka NIE SÚ Atény

 

Najviac sa totiž spúšť cvaká na ostrovčeku Santorini. Vysoké skaly, pláže s čiernym pieskom, biele domčeky, modré strechy a najkrajšie západy slnka na planéte – to sú hlavné ťaháky maličkého ostrovčeka, ktorý patrí k najkrajším, ale zároveň k najdrahším destináciám v Grécku. Na rebríčku najfotografovanejších miest je Santorini na 46. mieste.

Luxusná dovolenka v stredisku vysoko na skalách, s privátnou terasou, bazénom alebo vírivkou tu stojí tisíce eur. Čaro však majú i podvečerné potulky dedinkou Oia, ktorá je najčastejšie zachytená na fotografiách z tohto ostrova. 

 

Diablov pažerák tesne za prvou päťdesiatkou

 

V Južnej Amerike sú najfotografovanejšie miesta rozptýlené predovšetkým pri pobreží Brazílie. Výnimkou sú vodopády Iguazu, ktoré sú 53. najfotografovanejším miestom planéty. Vodopády, ktoré sú širšie než Viktóriine a vyššie než vodopády na Niagare, ležia na hraniciach Brazílie a Argentíny a lákajú turistov z celého sveta.

Pre fotografov a vlastne pre všetkých turistov platí, že by si nemali zabudnúť pas. Z brazílskej strany možno vodopády vidieť v celejich dĺžke a pohľad na nez brehu je najkrajší práve odtiaľ.Interaktívnejší zážitok vás však čaká na argentínskej strane – vďaka mostíkom a lávkam sa dostanete do bezprostrednej blízkosti besniaceho živlu.

Miestni domorodci dokonca veria, že za masou vody v najdivokejšej časti vodopádu zvanej Diablov pažerák sa skutočne ukrýva vstup do pekla.

 

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

  • Do New Yorku na tri noci! : Vydajte sa s nami do najslávnejšieho mesta sveta! Vystúpte na Empire State Building alebo na Top of the Rock a prezrite si mesto z výšky. Prejdite sa po Central Parku a medzi mrakodrapmi na Manhattane. Prejdite po ikonickom Brooklyn Bridge a vyfoťte si panorámu s mrakodrapmi. Ubytujeme vás v srdci mesta, na Manhattane, a zaistíme pre vás skvelého sprievodcu, ktorý vás prevedie po tých najzaujímavejších miestach. Vyplávame i k soche Slobody! Päť dní a tri noci s nezabudnuteľnými zážitkami!
  • Desať najúžasnejších vodopádov na svete : Vydajte sa v článku na portáli Cestovinky.cz k najkrajším vodopádom sveta. Navštívime Viktóriine vodopády, vodopády Iguazu i ďalšie miesta, do ktorých vyráža cestovná kancelária ESO travel.cz
  • To najlepšie z USA : Vezmeme vás do New Yorku k Niagarským vodopádom, ale i do Washingtonu alebo do Las Vegas. Zastavíme sa i v najslávnejších národných parkoch – v programe cesty sú Grand Canyon, Joshua Tree, Bryce Canyon i Údolie smrti. Pripravili sme pre vás atraktívny program na takmer tri týždne a vycestujú s vami tí najlepší sprievodcovia, akých si dokážete predstaviť. V cene je i spoločná večera v Las Vegas alebo plavba k Niagarským vodopádom.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa