To najlepšie z Monaka: TOP 10 atrakcií druhej najmenšej krajiny sveta

2020-07-03 12:00:00 |   |    | 

Pýcha Francúzskej riviéry a jedna z najluxusnejších oblastí v Európe. Monako má nálepku miesta bohatých a je pravdou, že už po prvých minútach v tomto kniežatstve sa budete cítiť ako v úplne inom rozprávkovom svete. Doprajte si ho aspoň prostredníctvom krátkeho výletu, počas ktorého si obzrite aj tieto zaujímavosti.



 

1. Monte Carlo

Monako sa delí na štyri hlavné časti. Pokiaľ si chcete pozrieť ten najväčší luxus, potom si to istotne namierte rovno do Monte Carla. To je výstavnou skriňou tohto malého štátu. Nachádzajú sa tam tie najznámejšie kasína, všade okolo uvidíte noblesné budovy, ktoré sú zároveň poctou dobovej architektúre. V týchto miestach je situovaný aj známy prístav, kde kotvia lode všetkých boháčov. Pri troche šťastia tam môžete stretnúť nejakú známu celebritu.

 

2. Okruh Formuly 1

Jedným z najprestížnejších podujatí, ktoré sa pravidelne konajú v Monaku, sú preteky F1. Už dlhé roky má ich jedinečný okruh pevné miesto v kalendári tejto súťaže. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že ako na jedinom mieste na svete tam pretekári prechádzajú výlučne po mestských uliciach, nemajú vybudovanú osobitnú trať. Tomu je prispôsobený špeciálny program kvalifikácie a testovania. Mnoho fanúšikov tohto športu preto prichádza do Monaka práve kvôli tomu, aby si vyskúšali prejsť po identických miestach ako ich pretekárski hrdinovia. Jedným z najzaujímavejších bodov na trati je tunel popri prístave. Keď ním vo veľkej rýchlosti prechádzajú piloti F1, tak podľa ich slov nevidia nič iné, len tmu a rozmazaný kus svetla na jeho konci.

 

3. Kniežací palác

V Monaku žije jedna z najstarších európskych monarchií. I keď je princ Albert s rodinou trochu v tieni slávnejšej anglickej kráľovskej famílie, v skutočnosti z hľadiska významu patrí v tejto vyššej spoločnosti k najuznávanejším. Svoje sídlo má na jednom z najkrajších miest v krajine, s úžasným výhľadom na more a pobrežie. Keďže Kniežací palác je jeho hlavným domovom, nie je neustále prístupný verejnosti. No zástupcovia monarchie ponúkajú počas roka viacero príležitostí na to, aby ste sa mohli pozrieť do časti oficiálnych a súkromných komnát.

 

4. Oceánografické múzeum

Túto atrakciu otvorili v roku 1910 a patrí medzi najstaršie podmorské múzeá na svete. Nachádza sa na peknom mieste v historickej budove postavenej na skale priamo pri pobreží. V jeho interiéri uvidíte niekoľko zaujímavých morských živočíchov a môžete sa tešiť aj na tri obrovské akváriá. Jedno je venované tropickým rybkám, druhé je vernou kópiou podmorského sveta v Stredozemnom mori. Najobľúbenejšia je tretia nádrž, ktorá ukazuje život žralokov.

 

5. Japonská záhrada

Monačania sa nesústreďujú iba na zveľaďovanie ulíc a napredovanie z hľadiska architektúry. Veľmi dbajú aj na dostatok zelene, ktorá dodáva ich domovu inú tvár. Tou najznámejšou je záhrada venovaná princeznej Grace, ktorá je zameraná najmä na pestovanie ruží. Ďalšou zaujímavosťou je Japonská záhrada, ktorá je kompletne štylizovaná do ázijského štýlu. Pôsobí veľmi pokojne a medzi domácimi obyvateľmi je veľmi obľúbená.

 

6. Pláž Larvotto

Najpopulárnejšia monacká pláž je vo veľkej miere kamenistá. No napriek tomu patrí Larvotto k obľúbeným miestam, pretože má najlepší prístup do vody, vlny sú mierne a vhodné je aj na kúpanie pre začiatočníkov alebo deti. Z tohto miesta navyše perfektne dovidíte aj na kopcovitú oblasť Monaka. Časť z pláže je voľne prístupná pre verejnosť, ale buďte pripravení na to, že niektoré úseky sú uzavreté pre členov miestnych luxusných klubov.

 

7. Prístav Fontvieille

Rozlohou nie veľmi rozsiahly, ale významom veľký prístav Fontvieille je výstavou najluxusnejších jácht v Monaku. Keďže odtiaľ máte dobrú prístupnosť do viacerých častí krajiny a zároveň sa tam nachádza niekoľko drahých apartmánov, pokladá sa za veľmi prominentné miesto. Deň kotvenia tam stojí až tisíce eur. Jeden z najdrahších prístavov si napriek tomu drží svoju prestíž a je po väčšinu roka plne vyťažený.

 

8. Monacká katedrála

Túto nádhernú katedrálu vybudovali v druhej polovici 19. storočia. Pri navrhovaní katedrály sa inšpirovali rímskou a byzantskou architektúrou, ktorá sa odráža najmä na jej exteriéri. Na jej výstavbu použili biely kameň, aby sa krásne vynímala v okolí. Napriek tomu, že ide o mladú stavbu, v jej interiéri sa nachádzajú viaceré historické vzácnosti, ktoré tam preniesli z iných starších kostolov v okolí. Napríklad vzácny oltár pochádza z 15. storočia.

 

9. Monacká opera

V približne rovnakom čase ako katedrála vznikla aj budova miestnej opery. Jej hlavným architektom bol Charles Garnier, ktorý prostredníctvom tejto stavby chcel vzdať hold francúzskej architektúre. Môžete na nej obdivovať veľa zdobených detailov, fresky a použili na nej taktiež zlatú výzdobu. Hlavná sezóna tam prebieha od septembra do apríla a samotná kultúrna inštitúcia funguje pod patronátom monackej kráľovskej rodiny.

 

10. Kasína

Monte Carlo je dobre známe ako štvrť plná kasín. Mnoho turistov skúša šťastie v menších herniach, či sa náhodou nestanú milionármi a potom zostanú žiť v ich novej obľúbenej krajine. No v tejto časti sa nachádza aj viacero kasín, ktoré sú štylizované do secesného štýlu a ponúkajú príjemnú retro klasiku v podaní elegancie a zlatých rokov. Do niektorých z nich sa dostanete iba na pozvánku alebo s členmi daného klubu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Thinkstock, TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa