Sneh uprostred leta aj najväčší tunel na svete: Antalya Aquarium očarí celú rodinu

2023-06-13 11:00:00 |   |    | 

Turecko patrí k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám Slovákov. Nielen kvôli skvelým cenám, hotelom a službám, ale aj vďaka zaujímavým možnostiam na výlety. My sme počas zamračeného dňa navštívili akvárium v Antalyi a presvedčili sa, že na tomto mieste môžete pokojne stráviť aj celý deň.



 

Hotelové rezorty na Tureckej riviére sú akýmisi malými mestečkami, kde nájdete všetko pre oddych aj zábavu - krásne pláže, bazény rôznych tvarov i hĺbky, akvaparky s toboganmi, ale aj celodenne dostupné reštaurácie, kaviarne, cukrárne či bary. Okolie však poskytuje aj množstvo možností na zaujímavé výlety.

Milovníkom histórie odporúčame návštevu starovekých miest Perge a Aspendos, za prírodnými atrakciami môžete vyraziť do Manavgatu, kde sa nachádza nádherný vodopád, ale ideálnym výletným cieľom je aj samotná Antalya. V nej sa môžete prejsť malebným historickým centrom, alebo obdivovať vodopády Düden, ktoré tečú priamo do mora. Najväčším lákadlom pre rodiny s deťmi je však najmä tunajšie akvárium,“ vysvetľuje Alica Šipošová, hovorkyňa CK Kartago tours.

Antalyjské akvárium je druhým najväčším v Európe a piatym najväčším na svete a od svojho otvorenia v lete 2012 sa teší mimoriadnej návštevnosti. Napriek svojmu názvu totiž vo svojich útrobách ukrýva hneď niekoľko samostatných zážitkových priestorov.

 

Akvárium

40 tematických akvárií, 7 a pol milióna litrov vody, 250 živočíšnych druhov a približne 10 tisíc rýb – to sú pôsobivé čísla, ktoré sa spájajú s akváriovou časťou komplexu. Jednotlivé sekcie predstavujú obyvateľov rôznych oceánov a morí, ale aj okolia Antalye, podmorských jaskýň či riek Níl a Amazonka. Návštevníci tak môžu obdivovať nielen množstvo rôznych rýb, ale aj koraly, morské koníky či chobotnice.

Zážitok z ich pozorovania umocňuje aj vnútorné usporiadanie akvárií – úhory napríklad obývajú staré auto, obyvatelia Červeného mora plávajú okolo potopených sôch faraónov a na ďalších miestach nájdete aj kostru, staré kotvy, antické ruiny, pirátsku loď či dokonca kópiu vojenského lietadla.

To sa nachádza na začiatku tunelového akvária, ktoré je s dĺžkou 131, šírkou 3 metre a objemom viac než 5 miliónov litrov najväčším na svete. V prvej časti ponúka pohľad na tropický koralový útes, druhá vás zavedie do potopeného mesta Atlantída a tretej, najdlhšej časti dominuje ponorka. Všetky sú domovom rôznych rýb vrátane rají a žralokov, ktoré môžete obdivovať absolútne zblízka aj v momentoch, keď vám plávajú nad hlavou.

Nezabudnuteľné je však aj kŕmenie. V presne stanovených časoch ponúkajú potápači potravu vyše dvom stovkám žralokov v akváriu, niektoré ryby však môžete kedykoľvek nakŕmiť aj sami. Stačí si k tomu zakúpiť špeciálny balíček v stánku vedľa nádrže – pre kapry koi sú určené fľašky, z ktorých cucajú takmer ako bábätká, neškodné raje zas budú jesť rovno z vašich rúk.

 

Terárium

Na blízke stretnutie so zvieratami sa môžete tešiť aj v ďalšej časti Antalya Aquarium, tzv. Wildparku. Na ploche 1000 m2 je inštalovaných 70 tematických terárií a každé z nich kopíruje iné životné podmienky (presná vlhkosť, teplota a osvetlenie), aby mali jeho obyvatelia čo najprirodzenejšie prostredie.

Vďaka tomu uvidíte celkom zblízka aj tvory, ktoré vo voľnej prírode stretlo len zopár ľudí. Pavúky, hady aj rôzne jaštery totiž pochádzajú zo všetkých kútov sveta, mnohé sú navyše majstrami v maskovaní a niektoré by dokonca dokázali človeka zabiť, takže sa im v obave o život radšej každý vyhne.

V antalyjskom teráriu sa však niet čoho báť a hoci sa budete aj vďaka špeciálnym zvukovým a svetelným efektom cítiť ako v skutočnom dažďovom pralese, na tomto mieste naozaj nikomu nič nehrozí.

 

Zimný svet

Z  tropického sveta sa však v Antalyi môžete veľmi rýchlo presunúť aj do studenej zasneženej krajiny. „Samostatnou časťou akvária je aj Snow World & Ice Museum, teda Snežný svet a múzeum ľadu, kde je aj uprostred horúcich letných dní mrazivých 5 stupňov pod nulou. Nájdete tu sochy vytesané z ľadu, iglu aj snežnú šmykľavku, ktorá poteší deti i dospelých. Počas horúcich letných dní je návšteva zamrznutej krajiny príjemným osviežujúcim zážitkom,“ uvádza Alica Šipošová, hovorkyňa Kartago Tours.

Pred vstupom do tohto zimného sveta s plochou 1500 m2 dostanete špeciálnu zateplenú bundu, v ktorej guľovačku či spúšťanie na kolesách po ozajstnom snehu užijete ešte príjemnejšie.

 

Tvárou v tvár

Ak vás však viac než zvieratá či sneh v lete lákajú slávne osobnosti, zamierte do inej časti Antalya Aquarium. Tá s názvom Face 2 Face, teda Tvárou v tvár, je totiž múzeom voskových figurín, kde na ploche 1000 m2 uvidíte viac než 50 podobizní známych ľudí.

Tešiť sa môžete na množstvo hudobných hviezd (F. Mercury, M. Jackson, Madonna, Rihanna, Beyonce), herečky a hercov (A. Jolie, B. Pitt, B. Willis), obľúbené filmové postavy (Harry Potter, Mr. Bean), športovcov (L. Messi, K. Bryant, S. Williamsová), ale aj umelcov (V. van Gogh, S. Dalí, P. Picasso). Pri niektorých si síce budete trošku lámať hlavu, iné sú však takmer dokonalou kópiou!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa