Fatephur Sikrí, indické mesto víťazstva

2013-06-23 10:00:00 |   |    | 

INDIA - Cieľom mnohých turistov v okrese Agra je svetoznámy Tádž Mahal, pýcha indického národného dedičstva. V jeho tieni stojí neďaleký Fatehpur Sikrí, ktorý ostáva zahraničným turistom pomerne nepovšimnutý. Stále sa však nájdu nadšenci, ktorí neobídu ani toto vzácne miesto, obdarené rozprávkovými stavbami Maghalskej architektúry, vďaka čomu nepochybne patrí medzi významné kultúrne poklady Indie.



Fateh v názve značí „víťazstvo“ v Sikrigarh. Mesto dal vystavať panovník Akbar v roku 1571 a hoci si dal na výbere architektonických prvkov záležať, zhruba o 15 rokov neskôr bolo mesto opustené, pravdepodobne kvôli nedostatku vody. Ide o jeden z najlepšie zachovaných príkladov Mughalského štýlu, ktorý vznikol prepojením islamskej, perzskej a indickej architektúry.

Historické mesto pozostáva z niekoľkých stavieb, z ktorých najdôležitejšie sú Buland Darwaza - vstupná brána do mesta či Jama Masjid - jedna z prvých stavieb mesta a zároveň jedna z najväčších mešít v Indii. Stredobodom je hrobka, ktorú dal Akbar vystavať z vďačnosti a úcty pre súfijského svätca Salima Chisthi. Podľa historických prameňov Salim predpovedal narodenie prvorodeného Akbarovho syna a dediča, za čo si vyslúžil panovníkovu priazeň. Niektoré ženy veria, že ak uviažu časť svojich šiat na mrežu Chisthiho hrobky, dočkajú sa vytúženého potomka.

Komplex stavieb ohraničuje šesťkilometrový múr, na výstavbu ktorého použili materiál známy ako červený púštny kameň, ktorý je z veľkej časti základom ostatných budov pavilónu. Mimoriadnou stavbou je Panch Mahal, palác s piatimi podlažiami, pozostávajúci z 84 stĺpov. Bazén v jeho popredí slúžil ako miesto na hudobné predstavenia a slávnosti.

 

Zdroj/autor: wikipedia, unesco.org, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa