Prvé rande s Áziou: Najlepšou voľbou je podľa našich cestovateľov Malajzia

2024-03-21 00:00:00 |   |    | 

Malajziu v juhovýchodnej Ázii preslávila bohatá kuchyňa, prenádherná príroda aj nevšedná biodiverzita. Krajina sa rozkladá na dvoch separátnych častiach. Jednu časť možno hľadať na ostrove s dažďovým pralesom Borneo, o ktorý sa Malajzia delí s Indonéziou. Tou druhou je Malajský polostrov, susediaci s Thajskom. Toto sú štyri miesta, ktoré tam turistovi poskytnú tie nezabudnuteľnejšie zážitky.



 

Rozmanité hlavné mesto Kuala Lumpur

Tam, kde sa moderná nablýskaná architektúra prelína s islamskými minaretmi, farebnými hinduistickými chrámami či čínskymi svätyňami, vás čaká plné kultúrne vyžitie.

Výhľad z vášho hotela vám pravdepodobne bude naznačovať, že toto veľkomesto vzhľadom patrí k západnému svetu, keďže zrejme uvidíte druhú najvyššiu budovu sveta Merdeka 118 či najvyššiu svetovú dvojvežu – budovu Petronas.

Keď však vykročíte do ulíc, čakajú na vás nádherné pamiatky. Vďaka dúhovo sfarbeným schodom možno už na prvý pohľad spoznáte Batu Caves, jaskyne, kam prichádzajú každý rok milióny hinduistov.

Pred samotnou jaskyňou pritom stojí 42-metrová zlatá socha Budhu. Aj takto sa dajú v krajine náboženstva prelínať.

Za návštevu stojí aj čínska svätyňa Thean Hou Temple, ktorá láka turistov najmä kvôli stovkám lampiónov.

 

Únik do pokojnej prírody

More pokoja, príjemné scenérie či chladnejšie podnebie, to je príjemné osvieženie na malajskom výlete, za ktorým sa treba vydať do oblasti Cameron Highlands, ležiacej v nadmorskej výške 1500 metrov nad morom.

Skvelé podnebie zabezpečilo v regióne rozmach pestovania čaju či jahôd, ktoré si počas výletu určite treba vychutnať. Môžete sa tam však aj voľne prechádzať a nasávať dúšky pokojnej prírody, najmä machového dažďového pralesa, kde prechádzka popri labyrinte stromov prenesie turistu do fantasy filmov.

 

Kulinársky ostrov Penang

Mix rôznych kultúr je jednoznačne najviac viditeľný na ostrove Penang, kde spolunažívajú podnikatelia Číňania, obchodníci Indovia a domáci Malajci. V takmer každom druhom dome niečo rozvoniava, či už čínske rezancové polievky alebo indické kari.

Okrem toho Penang vytŕča z davu malajských miest vďaka svojmu pouličnému umeniu a koloniálnej architektúre, pre ktoré sa sem oplatí cestovať.

 

Ostrov nekonečných pláží – Langkawi

Malajzia je domovom viac než 800 ostrovov, no každý z nich má svoj vlastný šarm. Práve Langkawi je považovaný za ten, kde si stačí sadnúť na jemnú pláž, vyložiť nohy a užívať si s kokosom v ruke pohľad na okolité ostrovy.

Najkrajšie pláže sú samozrejme tie najmenej dotknuté ľudskou rukou, oplatí sa navštíviť napríklad Tanjung Rhu.

Langkawi je prezývaný aj ostrovom hnedočerveného orla, ktorého možno zazrieť v parku Kilim Geoforest pri plavbe loďkou po mangrovníkovom lese.

O Malajzii sa hovorí ako o krajine, ktorá je v juhovýchodnej Ázii podceňovaná a zatienená inými hráčmi. No oproti iným má práve ona najväčší multikultúrny zásobník a ak chce človek zavítať na prvé rande s Áziou, Malajzia je tou správnou voľbou.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa